Upp och iväg – så här gör du en egen luftballong till barnrummet

Res långt i fantasin med en mysig luftballong i barnrummets tak. Du gör den själv – i 7 enkla steg!

Pyssel-material till inredningsdetalj: luftballong.

Foto: Caroline Borg

DU BEHÖVER:
• En rislampa
• Silkespapper
• Matt decoupagelim
• Tunt snöre
• Liten metallring eller ståltråd
• Popcornbägare
• Washitejp

Foto: Caroline Borg

GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med själva ballongen. Mät längden mellan hålen i rislampan och klipp ut remsor av silkespappret i samma längd. De ska vara lite bredare på mitten. Limma ett tunt lager decoupagelim på en av skarvarna, sätt silkespappersremsan på plats, och täck sedan hela remsan med limmet. Gör likadant på alla skarvar.

2. Dags att göra nätet! Det görs med makraméteknik där man gör knutar på två snören i taget i en specifik serie. Börja med att dela snöret i 8 stycken ca 120 cm långa bitar, vik dem dubbelt och fäst dem i den lilla ringen med hjälp av en ögla.

Foto: Caroline Borg

3. Gör en knut 1 cm från ringen på varje snörpar.

Foto: Caroline Borg

4. Ta nu ett snöre från ett snörpar, och ett snöre från nästa snörpar, och gör en knut ca 5 cm från den första knuten. Fortsätt hela varvet runt.

5. Gör likadant på nästa varv, och fortsätt tills du har ett nät du är nöjd med. På vår rislampa behövdes fem varv inklusive det första.

6. Trä nätet över rislampan och fäst ringen i upphängningskroken. Sedan är det dags att sätta fast korgen. Vi gjorde vår av en popcornbägare som vi kapade på mitten. Använd en nål och stick in två snörpar kring varje hörn och gör en liten knut på insidan. Det kan vara bra att hänga upp ballongen och justera knutarna så att korgen hänger rakt.

Foto: Caroline Borg

7. Fixa flaggor! Flaggorna på ballongen är gjorda av dubbelvikt, bred washitejp. Ta 4 stycken ca 50 cm långa bitar av snöret, och vik en tejp på mitten med snöret i vikningen. Klipp bort en trekant längst ner så får du en fin vimpelform. Vi gjorde fem vimplar på varje snöre och fäste dem i nätet.

Foto: Emily Dahl

Färdig! Ballongen är ganska lätt och kan hängas i taket med en bit stark tejp.

 

Av: Maija Mårtensgård
Foto: Emily Dahl
Styling och foto steg-för-steg: Caroline Borg