Från småbarnsrum till lyxigt tweeniekrypin – häng med hem till Adrina, 10!

FAMILJEN MÖLLER

Cecilia, 33, och Adrina, 10

Bor: I ett litet radhus på 85 kvadratmeter
i Mantorp utanför Linköping.

Gör: Cecilia är fotograf och stylist.

Att ha barn är en väldigt tydlig tidsmarkör. Saker händer i en viss ordning, och behoven förändras på ett väldigt tydligt sätt. Var sak har sin tid helt enkelt – inte minst när det gäller inredning. Cecilia Möller och hennes dotter Adrina, 10, har bott i sitt lilla radhus i Mantorp utanför Linköping sedan Adrina var sex. När de flyttade in fick dottern det minsta rummet, helt målat i ljusblått. Hennes rum – och ärligt talat alla andra rum också – överbelamrades snart av leksaker.

Foto: Cecilia Möller

Skrivbord, pall och skrivbordslampa från Hübsch. Rosa vas från Cooee. Vit trasmatta från Åhléns, ljusslinga från Granit, sänghimmel från Numero 74. Fåtöljen är loppisfyndad och ommålad. Rosa kudde från Ikea och gosedjur från Monki. Väggarna i rummet är målade i Jotun Lady Mörk aubergine. Tavlorna ovanför skrivbordet är två fotografier föreställande Adrina och en akvarell av höstanemon som mamma Cecilia målat.

Men en tweenie har ett lite annat fokus, och när tioårsdagen närmade sig började Cecilia och Adrina smida planer för det nya rummet. Inspirationen hittade de på sommarsemestern.

– Vår vardagslyx är att bo på hotell ibland, och på semestern kostade vi på oss en natt i sviten på Hotel Pigalle i Göteborg. Jag älskar den stilen, och Adrina blev också inspirerad av materialen och inredningen. Lyxigt och lite romantiskt. Dekadent, om man kan säga det om inspirationen till ett barnrum? säger Cecilia.

Foto: Cecilia Möller

Så lyxigt att ha en mamma som är fotograf! Tavlorna på väggen föreställer Adrina och är skapade av Cecilia själv. Väggfärgen heter Mörk aubergine och kommer från Jotun Lady.

Adrina hade en tydlig vision av vilken färg hon ville att det nya rummet skulle ha: lila! Mamma Cecilia var dock inte riktigt lika övertygad om att det skulle kännas bra med ett lavendelfärgat krypin.

– Hennes favoritfärg är lila, min hatfärg är lila. Så vi kompromissade och åkte till färgaffären och kollade på alla lila nyanser som fanns. Jag ville ha en dov färg, en lugn ton som kunde sätta stämningen i rummet. Med lite mammalist kom vi överens om en mörkt auberginefärgad nyans. Nu är vi båda jättenöjda! berättar Cecilia.

Foto: Cecilia Möller

Under sängen gömmer sig för­varingslådor från Ikea fulla av pyssel.

FIXA STILEN

Maxa myset. Även en tioåring vill mysa! Skapa en härlig kojhörna där en skön fåtölj kan locka till läsning.

Dela besluten. För att Adrina skulle trivas i sitt rum fick hon vara med och bestämma nyans på väggarna – bra för självkänslan!

Dölj och visa. En sängkappa gömmer förvaringslådor och skapar ett lugnare och mer ombonat intryck för hela rummet.

De flesta barnrum vi visar i Family Living tillhör yngre personer med behov av förvaring och lekyta. När man är tio behöver man helt andra saker. För att finansiera det nya rummet gjorde Cecilia något väldigt pedagogiskt.

– Adrina fick rensa ut alla sina leksaker. Allt hon inte längre använde sålde vi på loppis. Då tjänade hon lite pengar och fick
se hur det kan omsättas till nya saker.

Adrinas kläder förvaras i familjens walk-in-closet i en annan del av huset, och det som blev kvar efter loppisförsäljningen är framför allt pyssel- och ritgrejer och ett gäng Barbiedockor. Allt får plats i skrivbordslådor och gömd förvaring under sängen, och i stället kunde mamma och dotter lägga all kraft
på att göra rummet så mysigt som möjligt. Sängen och förvaringslådorna mjukades upp med en sängkappa, och hela sängen ramades in med dovt rosa sammetsgardiner. En träfåtölj som har stått på en annan plats i huset fick flytta in och bli grunden till en mysig läshörna.

Foto: Cecilia Möller

Sänglampa från Hübsch, tavlan i guldram är ett kreativt porträtt på Adrina med tulpanmohikan, tavla av solsystemet från Kunskapstavlan, säng från Ikea med sängkläder och kuddar från Åhléns. Rosa sammetsgardiner från Ellos med tofsomtag i guld från Åhléns.

Nästan alla tavlor i rummet är skapade av Adrina och Cecilia själva. Över skrivbordet hänger en extra maffig pjäs – ett stort fotografi som föreställer en ansiktsmålad flicka som blinkar med ena ögat. Över sängen hänger en annan, där samma flicka är klädd i en indianskrud gjord av vita tulpaner. Flickan är Adrina, och fotografen förstås mamma Cecilia.

– Det är så vi leker tillsammans, att hitta roliga och konstnärliga projekt som jag kan föreviga med kameran. Vi har testat olika typer av ansiktsmålning till exempel, det blir alltid en kul process. Tills det är dags att fotografera – då brukar Adrina tyvärr tröttna rätt fort …

Läskoja, sänghimmel Numero 74

Foto: Cecilia Möller

Adrina i sin läskoja. Sänghimmel från Numero 74, ljus­slinga från Granit.

Adrina bor med sin mamma varannan vecka, och den senaste tiden har de här mammaveckorna nästan helt och hållet tillbringats i det nya rummet.

– Adrina är mycket, mycket mer på sitt rum nu. Jag tror att hon tycker att det är skönt att stänga in sig lite och fixa med sitt. Och hennes kompisar tycker att det är så fint! Många av dem har inte gått från småbarnsrum till tonårsrum ännu, och de tycker att det är så mysigt att tända de små lamporna och bara hänga härinne, säger Cecilia.

Text: Maija Mårtensgård,  Foto och styling: Cecilia Möller
Reportaget är tidigare publicerat i Family Living numer 2, 2018