Skräddarsytt hos Axel: ”Vi uppmuntrar alla gör-det-själv-idéer”

Vad får man om man korsar en fingerfärdig grafiker med en innovativ snickare? Svaret: ett lekfullt, personligt och detaljrikt barnrum fyllt av DIY, vackra textilier och annorlunda förvaringslösningar. Välkommen hem till @frunordstrom!

Inredning för barnrum hemma hos @frunordstrom.

Foto: Johanna Hagbard

Det stora verkstadsskåpet är ett Blocket-fynd och perfekt för leksaksförvaring. Trästolen har Jennys farfar snickrat till henne när hon var liten. Även sängen är ett Blocket-fynd. Matta från Jordnära i Alingsås.

FAMILJEN NORDSTRÖM
Jenny, 32, Tom, 32, och Axel 2.
Bor: I Alingsås, i en villa som de har designat och byggt själva. Huset uppgår till 120 kvm fördelat på 6 rum och kök.
Gör: Jenny arbetar som originalare samt driver det egna företaget Fru Nordström, där hon säljer egenstickade plädar i merino­ull. Tom är snickare och driver eget byggföretag.
Instagram: @frunordstrom

I ett lugnt villakvarter i Alingsås, bor 2-åriga Axel med sin mamma Jenny och pappa Tom. De båda föräldrarna har vuxit upp i staden, och bara några hus bort bor Axels farmor och farfar.

– Vi är båda uppvuxna i Alingsås och trivs väldigt bra här. Det känns som en bra stad att uppfostra barn i, det är lugnt och skönt men det finns ändå allt. Och man kan ta sin cykel överallt.

Att familjen skulle bosätta sig i en stor villa har paret vetat redan från början, men att de skulle skapa den själva var inget de räknat med.

– När vi kollade på huset för första gången var det inte mycket annat än läget som lockade oss. Huset, som endast hade ett sovrum då, skrek efter hantverkare. På fasaden var det eternitplattor och invändigt gick stilen i samma anda. Men vi kände direkt att det hade potential.

Foto: Johanna Hagbard

Sängen är arvegods. Tiger-print av Michelle Carlslund. Vimpeln har Jenny gjort och kuberna har Tom snickrat. Bokstavslampa, Alice & Fox. Nattlampa från Lapin & Me. Träklossar från Ooh Noo. Babypläden är designad av Jenny själv för Fru Nordström. Mobil från Färg & Form. Väggfärg: S2005-G30Y.

Foto: Johanna Hagbard

Glada färger på textilierna och en kul mix av material ger liv åt rummet.

Efter visningen hade Jenny och Tom en tydlig bild av att de skulle förvandla huset till ett tvåvåningshus. Hur mycket av det befintliga huset som skulle sparas hade de inte bestämt, men de visste att arbetsinsatsen skulle bli stor.

– Vi flyttade in våren 2013 och bodde i det befintliga huset i drygt två år, sedan skulle allt rivas. Under den tiden hann vi planera, rita och ändra oss många gånger. Sedan påbörjades husbygget som tog nio månader. Nästan exakt de nio månader som Axel låg i magen.

Pappa Tom är snickare och driver eget byggföretag. Det är han som har ritat hela huset, från design till konstruktion, och all byggnation och inredningssnickeri är utfört av honom.

– Huset har sett ut på många olika sätt under resans gång. En av fördelarna när man bygger åt sig själv är att man kan göra stora ändringar även sent i processen. Vi är mycket nöjda med hur vi till sist utformade huset, berättar Tom.

Foto: Johanna Hagbard

Kub­hyllorna på väggen har Tom snickrat av limfogskivor, som han sedan har målat i olika kulörer. Den lekfulla förvaringen skapar ett personligt intryck, och går att variera i det oändliga i både färg och storlek.

Mamma Jenny driver inredningsföretaget Fru Nordström, och är kvinnan bakom de populära grovstickade plädarna som syns även i Axels rum. Paret älskar att ha projekt igång, och med Toms bakgrund som snickare och Jennys kreativa ådra är vägen från idé till verklighet inte lång.

Huset har vuxit både på bredden och på höjden, och i dag har de skapat sitt drömhus helt med sina egna händer.

Inredningen i huset genomsyras av naturligt trä, dova pasteller och smarta förvaringslösningar. Mycket av inredningen har paret gjort själva. Tom snickrar möbler och Jenny stickar plädar och kuddar, och eftersom hon är utbildad grafiker gör hon även egna posters som de kan ha på väggarna.

– Det är kul med DIY, både under processen och när det färdiga resultatet är på plats, förklara Jenny, och Tom fyller i:

– Vi uppmuntrar alla former av gör det själv-projekt. Vårt tips är att alltid utgå från limfogskivor, skippa MDF:en. Limfogskivor finns i mängder av storlekar, dimensioner och träslag. De är lättarbetade och vackra och din konstruktion blir slittålig och hållbar.

Foto: Johanna Hagbard

I utrymmet under vinds­trappan har Tom platsbyggt en garderob som rymmer både Axels kläder och skötbordet. Förvaringspåsar från Tellkiddo och Ooh Noo.

Precis som i övriga huset går inredningen i Axels rum i dova pasteller, med mängder av DIY och fina förvaringslösningar. Axel, som fyller två år i februari, älskar sin borr-maskin och hammare, kanske inte så konstigt med tanke på att han har en pappa som är snickare och att han ofta får vara med i byggprocessen.

På ena sidan i rummet står ett stort verkstadsskåp som rymmer leksaker, böcker och gosedjur. Skåpet är fyndat på Blocket och skapar en läcker kontrast till de mjukare elementen i rummet.

– Det här skåpet är vårt bästa fynd. Vi var båda lite osäkra på om det verkligen skulle fungera i Axels rum, men när det var tvättat och på plats satt det som hand i handske. Det är roligt med en möbel som normalt inte vistas i gulliga barnrum.

Längs den andra väggen i rummet finns en platsbyggd garderob, och bakom en av dörrarna döljer sig skötbordet.

– Vi hade ett behov av att flytta in skötbordet i Axels rum då vi hade skötbädden på ett bord ute i vardagsrummet. Vi ville också kunna gömma hela arrangemanget om vi skulle behöva. Tom är duktig på komma på smarta lösningar och realisera dem, vilket han gjorde här.

Foto: Johanna Hagbard

Sov gott Axel!

Smart förvaring är, enligt Jenny, det viktigaste för ett lyckat barnrum. Förutom den platsbyggda garderobslösningen har Tom även skapat kubhyllorna på väggen.

– Förvaring, både öppen och stängd, är viktigt i ett barnrum. Leksakerna får gärna vara synliga, men det är ju skönt att kunna välja själv och inte tvingas låta saker ligga framme för att det inte finns plats i skåpen.

Det är även viktigt för paret att Axels barnrum är lekvänligt, och att han ska få pilla på allt. Och detsamma gäller övriga huset, där hela familjen ska trivas.

– I vårt hus har vi inte anpassat inredningen så mycket mer än att vi flyttat undan någon lampa då och då. Axel har många av sina leksaker i vardagsrummet på nedre plan. När vi hade julgran och Axel var strax under ett fick vi dock flytta upp juldekorationerna högre och högre i takt med att han blev mer upprätt. Kanske har vi de färgglada pynten att tacka för att Axel kan gå i dag!

Text och styling: Anna Bjelkholm  Foto: Johanna Hagbard