Samlande särbos i Majorna: ”Vi gillar vackra saker med historia”

En vacker samling tar både tid och tålamod att bygga upp. Samma sak gäller ett broderi. Hos Maria Snare i Göteborg växer hemmet långsamt fram – en detalj i taget.

Köksinspiration hemma hos @hovleverantören.

Foto: Johanna Hagbard

Köksbordet är ett loppis­fyndat Supercirkel, av Bruno Mathsson, där benen har bytts ut. Runt bordet står de klassiska stolarna Pinocchio, designade av Yngve Ekström. Lampan över bordet är en utgången Ikealampa.

FAMILJEN SNARE JOHNSSON
Maria, 42, och Martin, 44, samt barnen Movitz, 15, Hilda, 14, Emil, 13, och Märta, 2.
Bor: I en landshövdingstrea på 68 kvm i Majorna, Göteborg.
Gör: Maria är lärare på högstadiet för nyanlända elever samt textilhantverkare och författare. Martin är lärare i SO och spanska på högstadiet.
Instagram: @hovleverantoren

Om familjen växer och rummen inte räcker till flyttar de flesta till något större. Men för Maria Snare, 42, och Martin Johansson, 44, blev lösningen en annan. Genom att vara särbos får de båda kvalitetstid med sina egna barn, och varannan vecka flyttar i stället Martin in hos Maria i hennes lilla 3:a i Majorna i Göteborg.

– Jag är gift med Martin och vi har Märta, 2, tillsammans. Jag har sedan tidigare en son, Movitz, på 15 år. Martin har i sin tur två tonåringar sedan tidigare, Hilda, 14, och Emil, 13. Vi får inte plats i någon av våra lägenheter, så vi har i stället två stycken. Varannan vecka flyttar Martin in hos mig, och den andra veckan är jag ensam med Märta och Movitz, fast Martin har Märta två av de dagarna, och då blir jag ledig att bara vara med min stora pojke.

Vintage och loppisfynd hemma hos Maria Snare bakom @hovleverantoren

Foto: Johanna Hagbard

De många glasskåpen har Maria köpt på Blocket. Nu rymmer de tyger, broderier och pågående projekt. De uppstoppade fåglarna har hon räddat från en skola som skulle slänga dem, I samma monter finns även hennes samling keramik­vaser. Gamla kasthyllor i trä blir perfekt förvaring för små pryttlar.

Att kliva över tröskeln till Marias och Martins hem är som att komma in i en färgrik fantasivärld full av annorlunda loppisfynd, egenbroderade kuddar och udda samlingar av allt mellan himmel och jord. Att Maria är en kreativ själ går inte att ta miste på, och hennes hantverk delar hon gärna med sig av till andra. Inte bara genom sitt Instagram-konto @hovleverantoren, utan även genom sin nyutgivna bok ”Grafiskt broderi”.

– Jag har broderat hela livet, men för drygt tio år sedan fastnade jag för att brodera väldigt enkla grafiska mönster. Det är fantastiskt att se mönstret sakta men säkert ta form och växa sig större. När jag för ett par år sedan skaffade ett Instagramkonto märkte jag att intresset var väldigt stort för mitt broderi och kände att jag ville göra en bok så att fler kommer i gång och upptäcker hur roligt och rogivande det är.

Foto: Johanna Hagbard

Maria broderar på en av sina grafiska kuddar.

Många är intresserade av att köpa Marias kuddar, men hon broderar inte för att sälja.

– Det tar mellan 40 och 100 timmar att brodera en kudde och hela njutningen skulle försvinna om jag skulle sätta ett rimligt pris på mitt arbete. Inte många hade haft råd att betala förutom kungen, därav mitt Instagramnamn – Hovleverantören.

Foto: Johanna Hagbard

Dockskåpet är gjort av ett gammalt fönster och rymmer Marias samling dock­delar. Den svarta jord­globen är fyndad på loppis i Danmark, och den gamla skolplanschen från 1917 är köpt på nätet.

Återbruk ligger Maria varmt om hjärtat och hon är en flitig besökare av loppisar, och har under åren blivit en riktig hejare på att fynda. Listan på alla fantastiska köp kan göras lång, och det är inte bara i närområdet hon fyndar. Titt som tätt kommer leveranser till dörren från hela Sverige.

– Mina arkivskåp med glasdörrar, liksom Märtas järnsäng och art déco-fåtöljerna, är fyndade på Blocket och hemkörda från Skåne. Likaså mitt vackra snäckskåp, som kördes hit från Örebro. Det är så bra att bo i Göteborg, det verkar som att nästan alla passerar här förr eller senare. Det gör att jag kan köpa saker runt om i Sverige, betala och sedan bara vänta in när säljaren har vägarna förbi.

Foto: Johanna Hagbard

Snäckorna är en av Marias första samlingar, och ryms i  dag i ett glasskåp som hon köpt på Tradera. De svarta förvaringslådorna har hon fått av en vaktmästare hon lärt känna i loppisköerna på lördagsmornarna. Furulådorna kommer från en skrivmaskins­reparatör och rymmer verktyg till silversmide.

Maria är en samlare av rang, och trots att de bor litet ryms flera samlingar i skåpen.

– Jag har samlat på allt möjligt ända sedan barnsben, och gillar vackra saker med historia. Jag samlar bland annat på snäckor, ryska dockor, porslin från 50-talet, gamla skolprylar, fjärilar, gamla dockhuvuden och porslinsdjur. Min finaste samling är gipsfigurerna från 40-talet, som kommer från Bernardi Gjuteri i Göteborg, där min pappas morfar och mormor arbetade. Mina fjärilssamlingar och skolplanscher skulle jag också försöka rädda om det började brinna, och den stora tavlan över soffan med tryckbokstäver i körsbärsträ.

Foto: Johanna Hagbard

Den stora Pinocchio­dockan i trä fick Maria köpa loss av sin granne, efter att länge ha spanat in den i grannens fönster. Ljusslingan är en led-slinga som Maria klätt med små lampskärmar.

Marias moster har varit en stor inspirationskälla för henne, och det var även hon som väckte Marias fascination för loppis och samlande.

– Min moster, som tyvärr inte är i livet i dag, var en samlare och hantverkare. Jag var mycket hos henne som barn och jag tror hon har påverkat mig mycket. När jag sedan upptäckte loppis, så öppnades en helt ny värld. Det fanns så många roliga projekt att fortsätta på; måla om möbler, klä om möbler, brodera vidare på gamla broderier, sy om kläder, listan kan göras lång. Med tiden har jag utvecklat ett intresse för hantverk som tar tid. Jag imponeras av den långsamma processen som finns i broderiet. Det går även hand i hand med mitt samlande. En samling ska ta tid att få till.

Foto: Johanna Hagbard

Det stora sovrummet delar Märta med sina föräldrar. Den gamla biblioteksvagnen skulle slängas då den gjort sitt i skolan, och rymmer i dag såväl böcker som gosedjur.

–––

Text och styling: Anna Bjelkholm
Foto: Johanna Hagbard
Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 6, 2017.