Rosa drömmar hos Sarah Stråth: ”Folk gillar att det är annorlunda”

Drömmigt, mjukt – och poppis. Familjen Stråths fina radhus utanför Jönköping har lockat 120 000 följare på Instagram-kontot @interiorbysarahstrath.

Rosa vardagsrum hemma hos Sarah Stråth.

Foto: Karin Wildheim

”Jag har nog alltid varit en pastellmänniska och gillar den ljusa, nordiska inredningsstilen med inslag av pasteller och naturfärger”, säger Sarah. Soffkuddarna byter hon varje säsong. Soffa och soffbord från Mio, gungstol från Jollyroom, brickbord från Ikea, Eos-lampa från Vita, matta från Rusta, lammskinnskudde från Skinnwille, pläd från Chunkyhanna, posters från The Posterclub och Desenio.

Hemma hos Sarah Stråth

Att kliva in genom dörren till familjen Stråths radhus i Jönköpingsförorten Mariebo är som att dyka ner i en jättestor puderdosa. Här är allt mjukt och skimrande rosa. De runda formerna går igen i fjäderlampor och bollvaser. Färgskalan är mild och enhetlig med gråtonade väggar och accenter i pastell. Här finns inget stelt eller kyligt; allt är ljust, varmt och ombonat. Från köket sprider sig doften av örtmarinerad kycklingfilé och hemgjord pesto och blandar sig med rökslingorna från alla tända stearinljus.

FAMILJEN STRÅTH
Sarah, 30, Andreas, 33, Emiliya, 6, Lovisa, 3, och Julia, 2.
Gör: Sarah är butiksanställd på Panduro och har nyss startat eget i inredningsbranschen. Andreas är gruppledare på ett säkerhetsföretag.
Instagram: @interiorbysarahstrath.

– Är man en mysmänniska går det åt en del ljus. Man måste ju överleva vintern, säger Sarah och fiskar upp en handfull nya värmeljus ur en stor glasburk i bokhyllan.

Foto: Karin Wildheim

På vardagsrumsväggen har Sarah valt kulören Light grey ur färgfabrikanten Nordsjös kollektion House of Philia, som en annan bloggare har tagit fram. Den ljusgrå bakgrunden framhäver de svartvita fototavlorna fint. Tavlorna på tavelväggen kommer från Printler och Desenio. Vaser från Cooee Design, matsalsbord från Mio.

Öppna hyllor, hellre än skåp och lådor, är hennes grej. Har man många fina saker ska de synas. På bord och bänkar står vaser med frasiga tulpaner, ödmjukt böjda ranunkler och skyar av brudslöja.

– Jag älskar snittblommor! Helst sätter jag dem i Cooees vaser, sådana har jag överallt, säger småländskan Sarah som gärna slår ett slag för designföretaget från samma landskap.

Foto: Karin Wildheim

Hela familjen Stråth: Sarah, 30, Andreas, 33, Emiliya, 6, Lovisa, 3, och Julia, 2

Under tre år har hon, hennes man Andreas och deras barn bott in sig på de 113 kvadratmetrarna. Sarah, som ända sedan barndomen har gillat att möblera om och göra det fint omkring sig, gick all in när hon fick ett helt hus att arbeta med.

– Radhus är bra. De är små och nätta och blir mysiga när man inreder dem. Det finns inga stora, öppna ytor, säger Sarah.

Foto: Karin Wildheim

Köket är ännu inte renoverat men vackra detaljer drar blickarna till sig. Vas från Form Living, fårskinnsimitation från Hemtex och taklampa från Mio.

Det hon gillar mest med huset är ljusinsläppet från alla håll.

– Vi har stora fönster och ett genomgående ljus. Ännu ljusare blev det när vi öppnade mellan köket och vardagsrummet.

Men det var inte förrän hon blivit klar med omgörningen av de båda barnrummen på övervåningen i fjol som hon skaffade Instagramkontot @interiorbysarahstrath och började lägga ut bilder från sitt hem.

– Jag tyckte att jag fick till det så bra och ville inspirera fler än bara mina kompisar. Sedan hade jag ju sett andra tjejers konton växa och bli stora på Instagram och ville bevisa att jag också kunde, säger Sarah.

Hon började i maj förra året och satte som mål att ha 500 följare efter sommaren. Hon fick 5 000 – och sedan har det exploderat. Nu är de över 120 000.

Foto: Karin Wildheim

När Sarah skulle fixa sin sminkhörna hade hon svårt att hitta inspiration. Hur hon än googlade var det bara svulstiga ”teaterloger” som gällde – inget litet, nätt och kvinnligt. Hon skapade sin egen stil och nu inspirerar hon andra i stället. Vaser från Cooee Design, stol från Jysk, sminkbord köpt på loppis. Kate Moss-affisch från Desenio.

Som mest har Sarah fått 13 400 likes på en bild. Det var när hon visade upp sin sminkhörna i sovrummet.

– Många härmar varandra, men jag har nog en rätt egen stil. Folk gillar att det är lite annorlunda. Jag får mycket kommentarer, mest på sovrummet och barnrummen. Det är roligt att människor tycker om det jag gör.

Foto: Karin Wildheim

Gott om textilier och färgen på väggarna ger en varm känsla i de äldsta flickornas rum. Säng Sundvik från Ikea, förvaringslådor från Bloomingville, tavlor från Instagram-profilen @rosaprinsessan, kudde från Frank Poppy.

Sarahs eget favoritrum är de äldsta flickornas. Emiliya, 6, och Lovisa, 3, delar på husets största sovrum.
– Jag såg kulören Vakna från Nordsjö hos en annan tjej på Instagram och tyckte att den var så himla fin. Den är puderrosa i vissa ljus och går åt lila i andra. Jag gillar den matta känslan också.

Foto: Karin Wildheim

Ljusslingorna i flickrummet hänger uppe året om, tillsammans med flaggspel (från Numero 74) och pompoms (från Myperfectday). Mrs. Mighettos barnposters är en annan favorit. Säng från Ikea, sänghimmel från Ellos, stjärngirlang från Numero 74.

Den dova tonen håller ihop flickornas rum, som även i övrigt går i lila, rosa, guld och trä. Annars hade det kunnat bli plottrigt med alla ljusslingor, vimplar, dockhus och pysselgrejer. Att pyssla är nämligen viktigt i familjen Stråth – Sarah jobbar i en hobby-butik och ser till att det alltid finns gott om material för skapande hemma. Att satsa på ett rejält arbetsbord i flickrummet var viktigt. Det blev en två meter lång skrivbordsskiva med plats för extrastolar. Nu kan Emiliya och Lovisa pyssla samtidigt, även när båda har kompisar hemma som också vill vara med.

Foto: Karin Wildheim

Plats för pyssel. Den långa bänkskivan ger plats för flera att skapa samtidigt. Sarah hittade den billigt på Ikea och har kompletterat med en klassisk Stringhylla, ommålad i vitt. Stol från Ellos, kaninryggsäck från Miniroom, kaniner från Maileg och vimpel från H&M Home.

Foto: Karin Wildheim

Lightbox från Lightboxdeco, pompoms från Myperfectday, moln från Fabelab, pennmuggar och trälådor från Ikea och stjärngirlang från Numero 74.

Minstingen Julias rum är anpassat till lek. Bollhavet är en favorit, och den lilla kökshörnan. Sarah har tagit ett leksakskök från Ikea och målat om det milt rosa och guld.

Foto: Karin Wildheim

Färgskalan och favoritprylarna, som fjäderlampa och fina takprydnader, går igen även i lilla Julias rum. Spjälsäng, barnmöbler och leksakskök från Ikea, sänghimmel från Ellos, igelkottar från Bloomingville, dockvagn från Ooh-noo, förvaringspåse från Tellkiddo.

Foto: Karin Wildheim

Klänningarna från Pompdelux och H&M har alla familjens flickor använt i tur och ordning. Nu hänger de som prydnad på klädställningen som en gång var Sarahs pappas – då rödmålad.

Foto: Karin Wildheim

Lekfullt. Bollhavet från Minibe är lika uppskattat av Julia som av storasyrrorna och alla deras kompisar.

Och efter lite grejande är Sarah även nöjd med sovrummet.

– Det är husets minsta rum. Ändå får vi plats med dubbelsängen, sminkbordet, spegel och två garderober. Men sänggaveln har jag plockat bort. Det går lika bra med kuddar, säger Sarah, som hoppar över det där med överkast eftersom hon vill att de vackra linnesängkläderna ska synas.

Foto: Karin Wildheim

”Det här är vårt master bedroom, husets minsta rum!” skrattar Sarah som har inrett med en härlig, storstickad filt från Chunkyhanna och egenhändigt bunden eukalyptuskrans. Taklampa från Ellos, väggkrokar från Muuto, posters från Printler och Desenio.

Hon har också skapat lite extra förvaringsmöjligheter genom att hänga Muutos klädkrokar ”The Dots” på sängkammarväggen i stället för i entrén som är det vanligaste.

– Sedan målade jag tavellisten i samma färg som väggen, en kulör som färgaffären bröt fram efter mina önskemål. Jag fick nog till det ganska bra ändå till slut!

Text: Karin Hylander  Foto: Karin Wildheim