Retrofestligt i radhuset: ”Färg och mönster gör hemmet mer levande”

Retroälskaren Hanna Thurén och hennes fru Frida förvandlade sitt nya radhus till en inredningsdröm full av färg, mönster och kreativa utrymmen för sonen Olle.

Retro inredning hemma hos @frokenkreativ.

Foto: Cecilia Möller

Skåpet och bordet fick Hanna och Frida ärva efter Hannas mormor, lampan är köpt på Myrornas, förvaring i bordet är från H&M Home och TGR. Förvarings­lådorna i pastell på skåpet kommer från Ikeas kollektion Bråkig. Ananaserna är inropade på Tradera.

FAMILJEN THURÉN
Hanna, 34, Frida, 34, och Olle, 1,5.
Bor: I ett radhus på 113 kvadratmeter i Vällingby utanför Stockholm.
Gör: Hanna är visual merchandiser, Frida är polis.
Instagram: @froken_kreativ

Det var när Olle precis hade lärt sig att gå som Hanna och Frida Thurén insåg att det inte skulle fungera att bo i nyproduktionslägenheten vid vattnet längre. De drömde om den där altandörren de bara skulle kunna öppna mot en liten tomt där Olle skulle få springa fritt. Idealet satt Hannas bror på. Han hade flyttat in i en charmig radhuslänga i Vällingby med sin fru och son som bara är 8 månader äldre än Olle.

– I samma länga bor även några av våra bästa vänner med sin fyra månader gamla dotter. Vi tänkte att det både hade varit smidigt och roligt att också bo där, säger Hanna. 

Plötsligt dök två hus på gatan upp till försäljning. Hanna och Frida var på hugget och kort därefter var det ena deras.

– Ett gult radhus byggt 1961 med en liten gräsplätt. Det passar oss perfekt!

Foto: Cecilia Möller

Hela familjen Thurén – Frida, Olle och Hanna.

Foto: Cecilia Möller

Tapeten Eldblomma från Svenskt Tenn är matplatsens prick över i:et. Ihop med de Blocketfyndade stolarna klädda med tyg från Littlephant och den Traderavunna lampan andas rummet härligt 50- och 60-tal.

Radhuset var rätt så nedgånget, men Hanna, som är den mest inredningsintresserade i familjen och driver Instagramkontot @froken_kreativ, visste precis hur hon ville förnya det.

– Jag ville återskapa lite av 50-, 60-talskänslan som en gång funnits här.

Två månader senare är huset förvandlat till en retrodröm full av färg och mönster, uppdaterade arvegods och små utrymmen som lockar till leklust och kreativitet. Men den rödaste tråden här är grön; lindblomsgröna köksluckor, palmgrönt kakel, grön sänghimmel, mintgröna vintagemöbler och palmbladstapeter.

– Färg och mönster gör hemmet mer levande. Och det är ju ingen tvekan om att grön är en favorit.

Foto: Cecilia Möller

I Olles skrubb ryms många prylar i smart förvaring, som trälådor från Lagerhaus som målats och fått hjul. Ballonglampa från Ikea, pillampa från Panduro, matta och pandakruka från H&M Home samt docka från H&M Studio Collection.

Foto: Cecilia Möller

Olle har ett eget kök i köket. Ommålat barnkök från Ikea med utbytta knoppar. Espressokopparna är målade med porslinspenna.

Något som var extra viktigt för Hanna och Frida var att Olle skulle få känna sig inkluderad i varje rum.

– I lägenheten ville han aldrig vara i sitt eget rum. Han vill vara där vi är. Därför ville vi ge honom egna utrymmen och så mycket plats som möjligt i huset.

Hanna förutspådde att Olle skulle hitta sin favoritplats precis vid köket, i ett utrymme under trappen. Här har de därför skapat ett litet krypin med dörr där Olle har sin egen lilla myshörna. En mjuk madrass, en drös kuddar, en hylla med böcker och leksaker och en liten läslampa ger en hög mysfaktor. Och Olle stortrivs.

– Det första han gör när vi kommer hem är att springa in i den lilla skrubben och ropa att vi ska stänga dörren. Han älskar det! Det är så skönt att han kan ha sin egen hörna alldeles i närheten när vi är i köket.

Foto: Cecilia Möller

I vardagsrummet har Olle sin egen lekhörna där han kan bläddra i böcker, pussla och pyssla.

Även i vardagsrummet på övervåningen har Olle sin egen lilla lekplats.

– Här är hans lilla bibliotek med en fåtölj, läshörna och ett omtapetserat gammalt 70-talsbord från Ikea där han kan lägga pussel och lego. Dessutom har han en tjock, ”kullerbyttsvänlig” matta.

Foto: Cecilia Möller

Ärvt skåp och bord, lampan är loppisfyndad. Förvaring i bordet är från H&M Home och TGR. Förvarings­lådorna i pastell på skåpet kommer från Ikeas kollektion Bråkig.

Foto: Cecilia Möller

Soffan toppas med en mix av kuddar från bland annat Afroart, Isa Form och H&M Home. Bordet är en present från Fridas föräldrar, mattan är från Ellos och golvlampan från Grandpa.

På de vita väggarna märks Hannas stora förkärlek för tavlor, prints och posters. Och genom en grå soffas låga profil finns det möjlighet till mycket färgtoppings.

– Jag överdoserar gärna med kuddar och blandar alla möjliga olika mönster. Jag ropar in väldigt mycket tyger från Tradera som jag syr fodral av och blandar med kuddar från Afroart och H&M Home. Hellre mixmatch än match. Det blir väldigt levande när allt inte matchar perfekt.

Favoritmöbeln är ett stort teakskåp som hon målat om i mintgrönt.

– Skåpet betyder jättemycket för mig. Min mormor hade sitt porslin där och på söndagsmiddagarna hjälptes vi alla åt att duka ut från det. Det var dock väldigt inoljat, så det krävdes både kvistfärg och många strykningar för att färgen skulle hålla.

Foto: Cecilia Möller

Fridas farmors gamla fåtölj har paret klätt om i tyg från Svenskt Tenn. Sängbordet är köpt på Blocket, Stringhyllan och radion är arvegods och ananasen är ett loppisfynd.

Foto: Cecilia Möller

Frida och Hannas säng rymmer en mängd kuddar från bland annat Afroart och H&M Home. Tavlan kommer från Fine Little Day, lampan är ett arvegods.

Parets gröna 60-talsförälskelse är påtaglig i sovrummen. I Olles mysiga rum omgärdas han av en ljuvligt grön sänghimmel och i Hanna och Fridas sovrum är det den gröna palmbladstapeten som sätter wow-faktorn. Men den var de inte överens om i början.

– Jag ville hellre ha en grå tapet. Det slutade med att vi hade en omröstning på Instagram och Hanna vann. Det är jag glad för i dag. Vårt sovrum är mitt favoritrum, det känns ju som att somna i en djungel, berättar Frida.

Foto: Cecilia Möller

Olle sover – och klättrar – i en säng från Sebra omgiven av en sänghimmel från Numero 74.

Foto: Cecilia Möller

Mysig lässtund i den egna sängen.

Hanna hämtar mycket av sin inspiration från Instagram och Pinterest, och när hon väl sett något framför sig tvekar hon sällan.

– Jag tvekar nog för lite! Men oftast blir det bra, och de gånger det inte blir det är det ju bara att göra om!

Enligt henne fanns det i stort sett bara en återkommande utmaning i husets förvandlingsprocess: att få Frida med på tåget.

– Jag har lite galna idéer som Frida ibland har svårt att se framför sig. Jag ville exempelvis måla hennes gamla farmors vitrinskåp i rött och gult. Det tog lite övertalning och bilder för att förklara hur jag tänkte. Men bra blev det! säger Hanna.

Foto: Cecilia Möller

Pandalampan är ett auktionsfynd. På vägg­knopparna, som är överblivet material från ett skylt­fönster, får Olles maskeradkläder från H&M hänga.

Foto: Cecilia Möller

Förvarings­lådorna i pastell på skåpet kommer från Ikeas kollektion Bråkig.

Just arvegods och gamla second handmöbler finns det en hel del av hemma hos familjen Thurén. Hanna, som gått kurser i möbeltapetsering, tycker om att ge dem nytt liv.

– Vi tycker om möbler med historia och gillar tanken på att saker finns kvar, samtidigt som man kan göra någonting nytt av dem.

Hannas favoritplats är det ljusa och öppna köket.

– Jag visste precis hur jag ville ha det: lindblomsgröna luckor, två överskåp där de övre ska vara tio centimeter djupare än de undre för att få den rätta 60-talskänslan och vägg med tapeten Eldblomman röd från Svenskt Tenn, som jag älskade i en tidigare lägenhet. Det är ett Ikeakök som vi lämnade in för lackering för att få en mer retro känsla, berättar Hanna.

Foto: Cecilia Möller

Köket från Ikea är lackat i nyansen Lindblomma 805 från Beckers, handtagen kommer från Byggfabriken.

Foto: Cecilia Möller

En social oas. Hannas favorit­rum är det öppna köket där köksön blir en självklar plats att umgås vid. Lamporna ovanför köksön kommer från Byggfabriken.

Hannas fem bästa inredningstips
1. Våga måla! Second hand-prylar eller arvegods kan bli som nya, utan att förlora den historiska charmen.
2. När du köper second hand, titta mer på formen. Färger och tyger kan du alltid byta, men inte formen.
3. Mönstermixa för att göra inredningen mer levande. Blanda grafiskt med organiskt, exempelvis randigt med blommigt, stormönstrat med småmönstrat.
4. Utnyttja överblivna utrymmen till spännande världar för barnen, exempelvis tomrum under trappen.
5. Låt barnen få egna utrymmen på vuxna sociala platser.

Ljuset strömmar in mot det ljuva köket, och här finns också det som Frida och Hanna från början längtade mest efter: en altandörr ut mot tomten.

– Bara en vecka efter att vi flyttat in fyllde jag år. Då kom alla vänner och tillsammans lagade vi tacos längs med köksön. Altan-dörren stod öppen och Olle sprang ut och in från vår lilla trädgård. Ja, det blev precis vad vi drömt om: en plats där både vi och Olle kan få njuta av friheten.

Foto: Cecilia Möller

Hanna och Frida gör sitt bästa för att Olle ska bli intresserad av böcker – och hittills verkar det funka bra!

Text: Elin Liljero Eriksson  Foto: Cecilia Möller