Retro i missionshuset: ”Det bästa med huset är känslan och värmen”

Från skola, via missionshus, till 100 kvadrat drömhem – kika in i familjen Bagges unika retrovilla i Småland.

Inredning i uterummet i missionshuset i Småland.

Foto: Oskar Falck

Sofforna har Lina fyndat på soptippen. Kuddarna är en mix av Ikea, Ellos och uppsydda av second hand-tyger. Koskinnet kommer från Svenssons i Lammhult, taklampan köptes på auktion och vägglampan hittade Lina på föräldrarnas vind. Soff­bordet är köpt på Ikea och vaserna är en blandning av H&M Home och loppisfynd.

FAMILJEN BAGGE
Lina, 36, Johan, 40, Norton, 2, bebis i magen samt katten Max.
Bor: I ett hus på 100 kvadrat, byggt i början av 1900-talet i småländska Lidnäs.
Gör: Lina arbetar som inredare och Johan driver eget företag som bilmekaniker med verkstad inte långt från huset.

För 14 år sedan sommarjobbade Lina på bygdens soptipp. Johan hade en verkstad en bit bort och åkte ibland till skroten för att sortera gamla bildelar.

– Vi möttes bland skroten, och efter den dagen hade Johan plötsligt väldigt mycket att sortera väldigt ofta, säger Lina.

De blev ett par och började sina första två år på distans när Lina flyttade till Florens för att studera inredning. Väl tillbaka i Småland flyttade de in i huset uppe på kullen som då var ett ganska vanligt hus, men med stor potential.

– Vi förälskade oss i huset mycket för det härliga ljusinsläppet och rymden. Det är ett litet hus som upplevs som väldigt stort,
säger Lina.

Foto: Oskar Falck

Lina, Johan, Norton, 2, och en bebis i magen!

Foto: Oskar Falck

De stapelbara stolarna kommer från Johans gamla bilverkstad, i utbyte fick Lina köpa nya stapelbara stolar från Ikea till verkstaden. En bra deal!

Foto: Oskar Falck

En öppen planlösning har på ett smart sätt delats in i olika rum i rummet. Lina och Johan har en förkärlek för teak, en ton som får ta för sig på de olika ytorna och som ger en fin helhet i hemmet.

Huset byggdes ursprungligen som en skola i början av 1900-talet. På den tiden låg det i Lidnäs by, men flyttades sedan 1947 upp på kullen för att fungera som missionshus. När Lina och Johan tog över huset hade det en typisk 90-talskänsla med en färgsättning i lavendellila, terrakotta och aprikos. Sedan dess har det skett ett stort arbete med att ge huset både nytt ytskikt och grund.

Det är ett spännande hus att gå på upptäcktsfärd i – för både stora och små. Lina och Johan har använt enkla och smarta lösningar för att skapa ett personligt hem med härlig känsla och mycket själ.

– Att lyssna på magkänslan och våga testa sig fram är ofta den bästa lösningen för smart inredning, och det är exakt det vi har gjort här hemma, säger Lina.

– Hemmet ser aldrig likadant ut, det ändras från vecka till vecka, säger Johan.

Foto: Oskar Falck

Det finns inte många väggytor i huset, så här såg Lina en given plats att skapa en tavelvägg när Johan var på skidresa över en helg.

Foto: Oskar Falck

Den vitmålade trappan leder upp till loftet och familjens sovrum. I trappan hänger en väggbonad gjord av jutesnöre, torkad gren och grässtrån från fältet utanför. Dekorativt och superenkelt.

På kortsidan av den stora salen satt tidigare en dubbeldörr rakt ut på gaveln, där den tidigare ägaren hade planer på att bygga en altan. Men Lina och Johan såg i stället chansen att bygga ett extra rum för att få mer yta och samtidigt komma närmare naturen. Rummet är planerat med omsorg. Fönstren vetter ut i en femkantig form vilket ger en panoramavy över fältet och lövskogen utanför. En dubbeldörr leder ut mot altanen bakom huset, som sedan löper som en passage runt utbyggnaden.

– Originalfönstren i stora salen är spröjsade, men när vi planerade det nya rummet såg vi att spröjs i utbyggnaden bara skulle bilda en massa streck, så vi valde bort det och satsade i stället på att använda samma bredd och linje i överkant på fönster och dörrar för att få ett lugnt uttryck och samtidigt få in maximalt med ljusinsläpp, säger Lina.

Foto: Oskar Falck

En blandning av platsbyggt, gammalt och nytt. Den stora klockan på väggen har hängt på en fasad nere i byn och hittades i Johans förråd. Jukeboxen har Johan förhandlat till sig av en man i Tyskland när han var där och körde budbil. Soffan och fåtöljen är från Ikea, soffbordet är ett loppisfynd och kuddarna i soffan är en blandning av Ikea och uppsydda kuddar av vintagetyger.

Foto: Oskar Falck

Norton har sin egna parkeringsplats för sina bilar, enkelt fixat med svart dekortejp.

I den gamla delen av huset är väggarna täckta med träpanel och taken släta, men i den utbyggda delen vände de på ordningen. Panelen i taket och de släta väggarna gör att rummet ändå håller ihop med resten av huset, samtidigt som det upplevs som lite större.

Numera har Lina lämnat jobbet på soptippen för en karriär som inredare, men hennes tidigare arbetsplats hade sina fördelar. De båda sofforna som står i det nya rummet hann hon få tag i på soptippen innan de skulle slängas av ett äldre par som helt hade tröttnat på den gamla teaken. Bakom den ena soffan står det senaste fyndet: en spjälsäng från 60-talet som numera fungerar som en dagbädd till sonen Norton, 2. För att få en mjuk och mysig känsla hänger en skir textil över en av takbjälkarna.

– Här sitter vi ofta och tittar på bilar och traktorer som kör förbi på vägen. Med betoning på ofta –  Norton sitter inte stilla så långa stunder, säger Lina.

Foto: Oskar Falck

Spjälsängen i teak från Östregård antik och loppmarknad fungerar utmärkt som dagbädd åt Norton. Namnskylten på gaveln är från Miss Papperista och sänghimmeln är en skir metervara från Ikea.

Foto: Oskar Falck

Vitrinskåpet är byggt av gamla fönster och bänkskivor. På insidan sitter en tapet från 50-talet. Vaserna ovanpå skåpet är en mix av Ikea, loppis och arvegods, det stora N:et är inropat på en auktion och serveringsvagnen är köpt på loppis.

Inne i det stora rummet har den öppna planlösningen på ett naturligt sätt delats in i olika rum som får hemmet att kännas lugnt och harmoniskt. En skiljevägg delar av kontoret från soffytan, vilket ger en avgränsning i det annars avlånga rummet. Väggen är platsbyggd och fungerar som tv-hylla och förvaring mot soffdelen. På andra sidan väggen hänger en stor atlas och smarta tidningshållare gjorda av plexiglas.

– Jag vill inte att tv:n ska vara det första man ser i rummet, den ska bara finnas men helst gömmas, säger Lina.

Ytan i rummet kräver ett långt matbord som tar för sig och är en perfekt plats att sitta många och länge vid. Spotlights i taket ger ett ljus som sprider sig bra i hela rummet medan den vackra Bumling-lampan blir en fin detalj som ger ett mjukt sken över bordet.

– Tidigare låg det en lång matta under matbordet, en riktig dammsamlare. Egentligen ville jag måla en matta direkt på golvet men det var ett blankt nej på den idén. Så en kväll skickade jag i väg Johan för att hämta pizza, och under tiden han var borta tog jag fram eltejpen och tejpade upp en matta, säger Lina.

Foto: Oskar Falck

Kaffekopparna i vitrinskåpet är en blandning av loppisfynd och arvegods.

Foto: Oskar Falck

Minsta gemensamma nämnare: teak och kreativa lösningar!

Mycket av detaljerna i hemmet är köpta från second hand eller byggt på egen hand. Det är mycket det som är mottot i hemmet: Det som inte går att köpa kan byggas.

– För oss är det viktigt att ha ett funktionellt och personligt hem snarare än ett hem med de senaste trenderna. Vårt hem ska spegla dem vi är, då trivs vi som bäst, säger Lina.

Köket är ett gammalt Ikea-kök som finns kvar sedan de gamla ägarna, men med nya beslag och omlackerade luckor i grågrön ton har köket fått ett nytt uttryck. I stället för tunga överskåp används grunda öppna hyllor och hängande förvaring, just för att undvika att det blir en för kompakt känsla och för att framhäva rymden och takhöjden.

Ovanför köksön hänger vita lampskärmar från Ikea, egenhändigt dekorerade med trä-kulor målade i gult och en dynamotext: ”You light up my day”. För att Norton ska hålla sig sysselsatt när det lagas mat har ett gammalt tv-skåp från 50-talet omvandlats till leksaksskåp där den skjutbara luckan är en riktig favorit.

Foto: Oskar Falck

Mycket förvaring i bänkskåpen ger utrymme att hålla väggarna luftiga med enkla grunda hyllor och väggstänger. Den minimalistiska fläkten består av ett ventilationsrör som fanns på plats när Lina och Johan köpte huset. Runt den gamla gjutjärnskaminen finns ett platsbyggt skyddsstaket som hindrar Norton att kunna gå för nära värmen. Lina har valt en mörkgrå ton på staketet som naturligt smälter in i köket och med kaminen.

Foto: Oskar Falck

Ovanför köksön hänger vita lampskärmar från Ikea, dekorerade med målade träkulor i gult och en dynamotext: ”You light up my day”. Porslinet kommer från Ikea och loppis, skärbrädan har Lina gjort på gymnasiet.

Foto: Oskar Falck

Stång och träbricka är från Ikea, kokbok och sax är köpt på loppis.

Vid sidan av köksdelen står en gammal gjutjärnskamin som fungerar som extra värme under vintern. Runt kaminen står ett skyddsstaket för att Norton inte ska kunna gå för nära värmen. Även här har det planerats och platsbyggts. Lina har valt en mörkgrå ton på staketet som naturligt smälter in med kaminen.

Utöver det staketet finns det inte många hinder i huset för Norton, som har hela hemmet som lekplats – precis som Lina
och Johan vill ha det.

– Det bästa med huset är känslan och värmen, det är verkligen ett hem att längta till, säger Lina.

Foto: Oskar Falck

Påslakan i tvättad bomull från H&M Home. Spjälsäng, linnetextil, sänglampa och förvaringslåda under sängen är köpt på Ikea.

En trappa upp finns ett loft som i dag är familjens sovrum, ett rum på riktigt liten yta.

– Jag och Johan hade under många år bara en 120-säng, så för oss är det naturligt att ha ett litet sovrum. Men nu ska vi snart bli fyra i familjen, och då blir det nog lite väl litet till och med för oss, säger Lina.

Loftet rymmer även en garderobsdel. Byrån vid sidan av Nortons säng har fyndats på Erikshjälpen, nu målad i mörkgrå ton och med nya handtag av olika mässingsknoppar. En grå linnegardin skiljer loftet från resten av hemmet och fungerar fint som mörkläggning och avskärmning när det behövs.

Foto: Oskar Falck

Byrån har fyndats på Erikshjälpen och är ommålad i mörkgrå ton med nya mässingsknoppar. Stolen är köpt på loppis och målad i ockragul ton. Koftan har Linas mamma stickat och morgonrocken är från en butik i Hongkong.

I ett hem där projekten avlöser varandra och familjen ska blir större väntar nästa tillbyggnad: två extra sovrum och lite mer yta.

– Drömmen är att bygget är klart om ett år och vi kan vakna i sängen med utsikt över trädtopparna, säger Lina.

Text och styling: Therese Ericsson  Foto: Oskar Falck

NUVARANDE Retro i missionshuset: ”Det bästa med huset är känslan och värmen”
NÄSTA Upp och iväg – så här gör du en egen luftballong till barnrummet