Modigt fixat i hyresrätten: ”Man måste våga prova sig fram”

En hyresrätt måste inte vara tråkig. Hos Gabriella Hahn i Linköping förvandlas vita väggar och skåpsluckor till en modern inredningsdröm.

Inredningsinspiration för hyresrätten, vardagsrummet hemma hos Gabriella Hahn.

Foto: Karin Johansson

En av väggarna i vardagsrummet är tapetserad med en paneltapet från Midbec. Golvlampa och soffa från Ikea, matta från Mio, soffbordet har Gabriella gjort själv. Vägghylla med lampa från Ellos, korg på golvet från Ikea.

Familjen Hahn/Karlsson
Gabriella Hahn, 34, Martin Karlsson, 34, Isak, 4, och Lily, 2.
Bor: I ett hyresradhus på cirka 100 kvadratmeter i Harvestad i utkanten av Linköping.
Gör: Gabriella är inredare och stylist. Martin jobbar som produktionsledare.
Instagram: @ullstammainterior

Bilden av att hyra sitt hem är att inredningen blir ganska standardiserad, med tråkiga tapeter, simpla köksluckor och nästintill noll eget inflytande. Men så behöver det faktiskt inte vara – titta bara på familjen Hahn Karlssons hyresradhus i Linköping, ett modernt drömhem där varje rum har fått uppmärksamhet och kärlek av hyresgästerna.

Framför allt är det mamma Gabriella som förändrar och skapar den egna stilen. När hon och Martin träffades för några år sedan flyttade han in hos henne och sonen Isak i deras tvåa. Men när de fick Lily behövde de en större lägenhet och även gärna mer utrymme utanför huset. När de fick reda på att det kommunala bostadsbolaget skulle bygga radhus i samma område som de redan bodde i anmälde de sitt intresse och fick chansen att hyra huset längst ut i längan, vilket ger en lite större tomt än de övriga. De flyttade in i september 2015 och trivs väldigt bra.

– Det här radhuset passade oss perfekt, på rätt sida av stan, med en liten trädgård och uteplats – och dessutom precis bredvid en liten lekplats. Helt perfekt! För mig är det inget hinder att bo i hyresrätt. Jag har så klart inga tankar på att ta ner väggar eller så i det här hemmet, men det hade jag inte haft om det var bostadsrätt heller eftersom det här är en nyproduktion, säger Gabriella.

Foto: Karin Johansson

Lässtund i den sköna soffan Söderhamn från Ikea.

Foto: Karin Johansson

Matbordet från Ikea har Gabriella behandlat med svart vax, svarta stolar från Furniturebox, matta från Rusta, trästolarna är gamla som Gabriella målat. Rosa vas från Mio, glas från Iittala, tallrikar från Ikea. Taklampa från Jotex. Svart skåp från loppis, grön kruka från DBKD. Rosa tavla från bolig­heter.se, svartvit tavla från Moderna Museet.

Foto: Karin Johansson

Sidobordet har Gabriella svetsat själv. Blå väggfärg från Jotun Lady Minerals, ampel från Lagerhaus, vas från House Doctor, väggprydnad gjord av tapeten Dancing Crane från Ecotapeter.

Även om drömmen är att någon gång bo i ett egenägt hus, gärna vitrappat enplans à la Skånelänga, har paret på bästa sätt format hyresrätten till en personlig och charmig bostad.

– Köket är neutralt med vita luckor och vitt kakel. Och visst, vi hade kanske valt andra golv i ett eget hus, men här har vi trägolv överallt, vilket är trevligt, säger Gabriella.

Foto: Karin Johansson

Bord, takspots och glasvas från Ikea, nätstol från Jotex, stolarna är loppisfynd som Gabriella målat om, väggklocka från City­gross, matta från House Doctor.

Foto: Karin Johansson

Träknopplist från Ellos, dammvippa från Room, handduk från Åhléns, sax från Lagerhaus, klocka från Citygross.

Däremot greppar hon gärna roller och pensel och gör om väggarna. Alla rum har fått ny färg och/eller tapeter. Ena väggen i vardagsrummet pryds helt av en tapet som ger illusionen av en träpanel och skapar en skön karaktär till hela rummet, och i hallen har Gabriella målat med en kalkfärg i blått, och i hennes och Martins sovrum med samma färg fast i en grå kulör. Genom att först rolla väggen och sedan dra med en stor pensel på lager två har hon fått fram ett lekfullt och levande mönster.

– Jag jobbar med inredning på olika sätt och har även arbetat i en måleributik, så jag får mycket inspiration därifrån. Jag är en riktig tapet- och färgnörd, och kan snöa in rejält på NCS-koder och liknande. Jag tycker att man ska våga prova sig fram – vare sig man bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Tapetserade eller målade väggar är ju enkla att återställa om det skulle behövas. De väggar jag har målat med kalkfärg är jag medveten om att jag måste slipa ner och måla om när vi flyttar om inte nästa hyresgäst vill behålla det. Men det är ju superläckert, så vem skulle inte vilja ha kvar det? säger Gabriella med ett skratt.

Foto: Karin Johansson

Gaveln är gjord av ett dörrpar från Gabriellas föräldrars gård. Väggen är målad med Jotun Lady Minerals, sängkläder från H&M Home och Lexington, kudde med blommor från Mimou, sängborden har Gabriella svetsat själv. Bordslampa från Cato, vägglampa från Ikea.

Foto: Karin Johansson

Ivar-skåp från Ikea, lutade med vit färg. Vägghyllan är egentillverkad.

Foto: Karin Johansson

Storebror visar lillasyster hur man hoppar i föräldrarnas säng. Taklampa från Ellos.

Gabriella hittar inspiration till sin inredning på sociala medier och inredningstidningar, och hon håller ständigt ögonen öppna efter möbler och prylar som möjligtvis kan få flytta hem till henne och familjen.

– Mina föräldrar har en liten gård precis i närheten. I deras bod har jag hittat hur mycket som helst, till exempel dörrarna som står bakom sängen.

Tidigare tillverkade hon ofta möbler och liknande. Vardagsrumsbordet, ett sideboard i hallen och vägghyllan i sovrummet är exempel på möbler som för några år sedan blev till i en verkstad på föräldrarnas gård.

– Att vara kreativ ger mig energi! Även om man inte har så mycket tid som småbarns-förälder försöker jag alltid skapa utrymme för att fixa och pyssla. Oftast är hela bordet i vardagsrummet fullt av tapetprover och liknande, säger Gabriella.

Foto: Karin Johansson

Dottern Lilys rum går i grått och rosa med gula inslag. Matta från Ellos, docksäng från Small Stuff, svan från Frank & Poppy. Gula vägghyllor från EM Möbler, byrån är ett ommålat loppisfynd, gåbil i form av en mus från Wheely Bug. Rosa täcke i myshörnan från Frank & Poppy. Zickzackmönstrade kuddar H&M Home.

Foto: Karin Johansson

Lilys rum går i olika nyanser av mjukaste grått. Spjälsängen är en ommålad Ikeasäng, liten grå gungstol från Alice & Fox, pall från Ikea, djur­huvud från H&M Home, moln­lampa från Roommate, taklampa från Eos. Kaninprint från Mrs Mighetto.

Foto: Karin Johansson

Matta från Ellos. Klossarna har Gabriella själv sågat till och målat.

Barnrummen är en inredningsdröm i enhetliga stilar med väl utvalda färger, men bakom den snygga ytan gömmer sig massor av smarta lösningar som bygger på Isaks och Lilys behov och personligheter.

– Isak älskar sitt lego och behöver mycket ytor och förvaring till det. Även bilmattan används flitigt, skoltavelväggen likaså. Vi byggde också en specialgjord sänggavel till honom där han kan rada upp sina saker, och sängen är 120 cm bred så att vi vuxna får plats att ligga bredvid och läsa böcker.

Foto: Karin Johansson

Kul idé för att dela in ett barnrum i zoner! I Isaks rum har Gabriella målat svart tavelfärg vid skrivbordsdelen och sängen. Påslakan från Åhléns, kuddar från Ikea och Åhléns. Vimpel från Lagerhaus.

Foto: Karin Johansson

Räv från Åhléns, robot från Ferm Living. Datumtavla från avanni.se.

Gabriellas bästa tips för hyresrätten
• Förändra ibland genom att måla eller tapetsera, det förändrar ett helt rum utan att du ens behöver byta ut en enda möbel eller pryl.
• Byt ut gardinstängerna. Ofta sitter gardinstänger redan på plats, men de är enkla att byta. Placera till exempel upphängningen intill taket för att ge intrycket av högre takhöjd.
• Bygg staket runt uteplatsen för att göra den mer privat. Men kolla först med hyresvärden om det är okej!

– Lily är mest förtjust i sin myshörna med alla kuddar. Hon grejar mycket med sina gosedjur och dockor i hörnan och dock-sängen. Sedan är vi bra på att hålla leksakerna sorterade så att man lätt kan ta fram och ställa tillbaka just det man vill leka med. Jag är lite allergisk mot blandade leksaker i en enda röra.

Och hennes tankar verkar ha gett resultat.

– Isak påpekar ofta hur fint och bra hans rum är. Det är jättekul, då vet jag att jag har lyckats! säger Gabriella.

Text: Jessica Holm  Foto: Karin Johansson