@minimockspetra: ”Jag gillar att ge glimtar av det osnygga i vardagen”

Tre barn i tre rum. I Rissne har entreprenörmamman Petra Gardefjord skapat ett mysigt drömhem för sig, sambon Martin och barnen Frank, Liv och Harry.

Petra Gardefjord vid sitt köksbord.

Foto: Ulrika Nihlén

Hemma hos Petra @minimockspetra Gardefjord

”Ni vet att jag bor i en hyrestrea i Rissne, va?” svarar Petra Gardefjord bakom de populära bebismockasinerna Mini Mocks och nya varumärket Betón Studios när Family Living undrar om vi kan få komma och hälsa på.

PETRA GARDEFJORD
Ålder: 35.
Familj: Maken Martin, 37, Frank, 7, Liv, 5 och Harry, 2.
Gör: Driver Betón Studios, före detta Mini Mocks, som säljer och tillverkar utvalda barnprodukter. Mest kända är hennes skinnmockasiner för både barn och vuxna. Har nyligen öppnat butik p åNytorgsgaran i Stockholm.
Instagram: @minimockspetra

Tidningsomslagens hemma hos-reportage görs sällan i förorten, och om det sker bor omslagskändisen ofta i ett sekelskifteshus med stor trädgård i ett finare område. Inte i ett hyreshus byggt på 80-talet i betongdjungeln i västra Stockholm.

– Det är jätteviktigt för mig att berätta att vi bor här, att visa att vi trivs här, och att jag inte är den där superlyckade personen som har tjänat jättemycket pengar och kan köpa vad som helst, säger Petra.

– Jag förstår ju att det kan se ut så på Instagram, när jag stylar bilderna utifrån vad som får plats i en ruta. Men bakom Instagram-bilden kan det finnas en halvmålad vägg eller ett fult köksgolv i linoleum.

Tavellisten i sovrummet rymmer både konst och prylar. Skissen är gjord av Petras syster, printet av vännen Ulrika Nihlén.

Foto: Ulrika Nihlén

Tavellisten i sovrummet rymmer både konst och prylar. Skissen är gjord av Petras syster, printet av vännen Ulrika Nihlén.

Petra sitter i köket hemma i Rissne, på en designstol i ljust trä som står på linoleumgolvet som mycket riktigt är varken snyggt eller lyxigt. Men vad gör det egentligen?

Dessutom är resten av lägenheten en lekfull inredningsdröm i moderna toner. Och framför allt är den hemtrevlig.

– Jag älskar att vara här hemma. Vi har ju tre barn, och visst önskar jag att vi hade lite mer utrymme, men inredningen tror jag hade sett likadan ut även om vi hade bott i ett hus eller en våning inne i stan.

Kaninprint från Fine Little Day, filt från Aiayu/mimmistaaf.com, dockor från Luckyboyssunday. Docksängen är Petras gamla, hyllan är en begagnad String som har fått ny färg.

Foto: Ulrika Nihlén

Kaninprint från Fine Little Day, filt från Aiayu/mimmistaaf.com, dockor från Luckyboyssunday. Docksängen är Petras gamla, hyllan är en begagnad String som har fått ny färg.

Petra är uppvuxen på Södermalm i Stockholm, men när hon träffade sin sambo Martin och snabbt blev gravid med Frank, i dag 7, flyttade hon till hans lilla tvåa i Rissne. När lillasyster Liv, 5, föddes bytte de till en större lägenhet i samma område. För två år sedan kom trean Harry, och än så länge funkar tre rum och kök. Frank och Liv delar rum och Harry sover i föräldrarnas sovrum.

– Frank skulle aldrig vilja ha ett eget rum! Han och Liv delar till och med säng, och det är för Franks skull – han vill sova bredvid sin syster. Tidigare har jag nojat över det där, ”De ska väl kunna sova ensamma!”. Men det är ju supermysigt att sova tillsammans!

Lampa från House Doctor, påslakan från Midnatt/mimmistaaf.com, hemmasydd kaninkudde. Runda kuddar från Ferm Living.

Foto: Ulrika Nihlén

Lampa från House Doctor, påslakan från Midnatt/mimmistaaf.com, hemmasydd kaninkudde. Runda kuddar från Ferm Living.

Petra har faktiskt Liv att tacka för sin business.

– Frank var första barnet, jag hoppade av min utbildning och fokuserade helt och hållet på honom. Under den föräldraledigheten var jag inte direkt rastlös, det fanns alltid något att göra. Men sedan kom Liv och var en helt annan sorts bebis – glad och nöjd och låg i en korg och nynnade, typ. Då började jag fundera över vad jag skulle göra av all den här tiden som plötsligt fanns.

Petra fick en gammal symaskin av sin pappas kollega. Då Liv var lite rund om magen passade inte de flesta tajtsen från de stora klädkedjorna, så Petra började sy egna. Även Livs fötter var lite mulliga, så inga skor eller tossor satt kvar.

– Allt bara trillade av! Så jag började experimentera med att sy egna mockasiner. Jag hade ingen plan från början, utan tog bara tyg och klippte till bitar, testade på de små fötterna och sydde på måfå. De första blev verkligen superfula! Men när jag hade gjort 20 försök började jag få till något som gick att använda.

Petra och Harry med minimocks och Femme på fötterna.

Foto: Ulrika Nihlén

”Många tyckte att vuxenmodellen skulle heta Maxi Mocks, men det GÅR ju inte, det låter som en tampong?!” berättar Petra. Till slut fick vuxenmodellen namnet Femme.

En bit läder från en kompis och svägerskans gamla röda 80-talsskinnjacka hamnade också under saxen, och när Petra under en och samma vecka tre gånger fick frågan om var man kunde köpa Livs fina mockasiner började hon tänka att det här kanske var ett spår som hon borde hålla fast vid.

– Jag har aldrig haft någon dröm eller satt upp några stora mål. Jag har aldrig vetat vad jag vill bli. När jag startade Mini Mocks var min bild av det hela mest att ”det här är bra, jag kan nog sälja några par på nätet”.

Väggbonad i trä från woodchuck.nl, stapelleksak från Betón Studios. Väska från Leo och Fred, virkad pläd från Woolie. Mockasiner från Betón Studios.

Foto: Ulrika Nihlén

Väggbonad i trä från woodchuck.nl, stapelleksak från Betón Studios. Väska från Leo och Fred, virkad pläd från Woolie. Mockasiner från Betón Studios.

När det var dags för Martin att vara föräldraledig med Liv hade Petra inget jobb att gå tillbaka till. Hon hade startat webbutik och försäljningen puttrade långsamt på. Kanske var det nu eller aldrig?

– Det hjälpte förstås att Martin hade en fast inkomst. Men ännu viktigare var det att han trodde på min idé. Jag har ibland känt att ”Det här kommer aldrig att bli något”, men då har han funnits där och peppat mig. Det är mitt bästa tips om du vill satsa på en idé eller starta eget: Att hitta en person – det kan vara en kompis eller en förälder – som tror på dig. Allt blir så mycket lättare då.

Fyra år efter den första testmockasinen har Petra sålt 6 000 par till kunder i 82 länder. En av anledningarna till att hon har lyckats så bra stavas så klart Instagram. Det är här magin kring hennes produkter och varumärke skapas.

– Jag har alltid varit bra på att jobba med bilder, så Instagram har passat mig perfekt. Dessutom försöker jag att alltid vara trevlig och öppen, och det personliga funkar väldigt bra där. Jag har låtit mina följare lära känna mig, pratar med dem, svarar på kommentarer och skickar ett hjärta när någon har sagt något snällt. Ödmjukhet kommer man väldigt långt på.

Petra och Harry. Linnelakan från Ellos Home.

Foto: Ulrika Nihlén

Mys! Linnelakan från Ellos Home.

Kontot har fått växa organiskt med företaget, och tvärtom. I dag har Petras privata konto @minimockspetra nästan 100 000 följare och @betonstudios (mer om det snart!) nästan 30 000. Företaget rullar på och hon har nyligen kunnat anställa en person som hjälper henne i butiken.

– Jag tror att det var bra att jag startade företaget samtidigt som jag fick barn, de har verkligen fått ta plats och suttit i första rummet. Jag måste inte åka på alla mässor eller öka omsättningen med si och så mycket varje år. Jag hade säkert kunnat maxa affärerna på en massa olika sätt, men jag tycker att det här är rätt perfekt faktiskt.

– Dessutom är jag en så dålig businesskvinna alltså … När vi kom till vår leverantör i Estland första gången och de frågade hur stor materialåtgången var för mina mockasiner hade jag ingen aning. Jag hade aldrig räknat på hur många par jag får ut, jag har bara kört på. För mig är det bekvämt att affärerna går långsamt, jag gör inte det här för att tjäna en massa pengar, jag gör det för att det är roligt att skapa och att driva saker framåt.

Petra med barnen Harry, Liv och Frank. Soffa

Foto: Ulrika Nihlén

Petra med barnen Harry, Liv och Frank. Soffa ”Söderhamn” från Ikea. Soffbordet har Petra gjort själv med en specialbeställd terazzoskiva och ben från TipToe. Lammpläd från Afroart/mimmistaaf.com.

En annan sak Petra hade dålig koll på var att det kan vara smart att skydda sitt varumärke. För ett par år sedan började ett annat varumärke använda hashtaggen #minimocks. Petra slog på stora trumman och bad dem sluta – och det visade sig att det här brittiska toffelmärket faktiskt hade registrerat namnet redan 2011.

– Det är typiskt mig att inte ha någon koll! Ganska länge var det faktiskt fine eftersom vi hade så olika produkter, men när de började göra barntofflor och pratade om att dra in sitt ”legal team” var jag tvungen att ge upp. Det var verkligen en jättejobbig process.

Men att lämna varumärket Mini Mocks bakom sig har inte bara nackdelar. De senaste åren har sortimentet utökats till fler produkter, och Petra har ibland känt sig begränsad av namnet.

– Många tyckte att vuxenmodellen skulle heta Maxi Mocks till exempel, men det GÅR ju inte, det låter ju som en tampong!? Så redan där var Mini Mocks problematiskt.

Ommålat leksakskök från Ikea. Dragvagn från Betón Studios, tallrikar och muggar från Cink, djurprint från Marta Abad Blay.

Foto: Ulrika Nihlén

Ommålat leksakskök från Ikea. Dragvagn från Betón Studios, tallrikar och muggar från Cink, djurprint från Marta Abad Blay.

Vuxenmockasinerna fick namnet Femme, och till slut landade Petra äntligen i ett nytt namn för hela varumärket, Betón Studios – ett namn som faktiskt tar avstamp i Rissne. Betón betyder ”betong” på flera europeiska språk, och valet är direkt inspirerat av betongdjungeln som Petra och hennes familj kallar hemma.

– Nu känner jag att jag borde ha gjort det här namnbytet för länge sedan. När logo-typen kom upp på butiksfönstret kändes det som att det jag gör blev komplett.

Butiken, ja. Sedan några månader tillbaka har Petra faktiskt ett andra hem, en alldeles egen butik på Södermalm i Stockholm. När köksbordet och -golvet i Rissne är täckt av Harrys risportion, eller när det ligger legobitar på exakt hela vardagsrumsgolvet, blundar Petra och tänker på att hon ska få åka till sin fantasivärld redan nästa dag.

– Jag älskar att vara i butiken. Det är lugnt och skönt, jag får spela den musik jag vill, folk kommer in och är supertrevliga. Dessutom är miljön perfekt för Instagrambilder. Det händer flera gånger i veckan att någon frågar om färgkod på väggfärgen – den är ju bara helt grå!

Ommålade tavellister från Ikea. Bord, stol och bänk från Ferm Living, rund krok från Hay, knoppar från Muuto.

Foto: Ulrika Nihlén

Ommålade tavellister från Ikea. Bord, stol och bänk från Ferm Living, rund krok från Hay, knoppar från Muuto. Pinocchiofigur från Garbo & Friends, musikboll i trä från Betón Studios. Ryggsäcken har Petra sytt.

Petras Instagramflöde är magiskt, som sagt. Nästan för fint ibland. För samtidigt som det stylade och minutiöst planerade är en del av succéreceptet för Petra och hennes Betón vill hon också visa upp det andra, det som inte ser helt perfekt ut. Därför är hon tacksam för appens Insta Stories-funktion.

– Jag brukar filma ibland när vi går till och från förskolan, och folk blir helt chockade: ”Var bor ni egentligen!? Det där är ju inte innerstan!” Jag kan verkligen gilla att ge glimtar av det osnygga i vardagen, och visa att jag inte är missnöjd med att vi bor här i förorten. Jag tror att det är väldigt många som har det som vi – med ett fult golv eller en tråkig utsikt. Det behöver ju inte betyda att man inte kan måla en vägg i en fin färg eller inreda ett härligt barnrum.

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Ulrika Nihlén
Styling: Mimmi Staaf
Hår och makeup: Filippa Smedhagen/Agent Bauer

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 1, 2018.