Malin & Sigge Eklund: ”Vi vill inte ha en för vuxen stil”

Välkommen hem till medie-paret Malin och Sigge Eklund och deras tre barn! Här finns gott om plats för lek, vila, och massor av böcker (de som inte ryms i bokhyllan gömmer Sigge ovanpå torktumlaren).

Malin Eklund och Sigge Eklunds välfyllda bokhylla.

Foto: Hannah Hedin

Väggfärg no 82 Dix blue från Farrow  & Ball/ABC färgekonomi. Schäslongen är köpt på Bohem, men har klätts om i rosa. Hundtandsmönstrad pläd från Nordiska galleriet.

Hemma hos Malin och Sigge Eklund

”En omedelbar känsla av hemma.” Så beskriver författaren och poddstjärnan Sigge Eklund hur det var att kliva in på visningen av sekelskiftesfemman i Vasastan i Stockholm som nu är familjens hem. Med tre barn, Viggo, 12, Truls, 11, och Belle, 4, (och enorma mängder böcker!) blev han och hustrun Malins förra lägenhet, en fyra i samma område, till slut för liten.

FAMILJEN EKLUND
Sigge, 41, Malin, 36 och barnen Viggo, 12, Truls, 11 och Belle, 4.
Bor: I en femma från förra sekelskiftet vid Odenplan, Stockholm.
Gör: Malin är projektledare på produktionsbolaget Perfect Day. Sigge är författare och poddare.
Instagram: @malinekluuund och @siggeeklund

Malin Eklund: Vi behövde ett rum till, det fungerade inte att killarna delade längre och vi ville bo kvar i kvarteren runt Odenplan.

Sigge Eklund: Jag tycker att det är ett av få områden i Stockholm som känns levande. Jag är så glad varje kväll när jag går ut och det är liv och rörelse på gatan. Sedan har väl alla människor ambitionen att göra ett klipp, att hitta något man renoverar som ökar dramatiskt i värde, men när vi väl kom in i den här lägenheten så kände vi oss hemma på en sekund. Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det är lite som personkemi.

Malin Eklund, Sigge Eklund och dottern Belle.

Foto: Hannah Hedin

Den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet är enkel i sin design, men hyllorna har olika höjder. Matta från Lily’s island. Bäddset och kudde från Odd Molly. Tofflor från Hum’s.

Malin: Sedan har du din grej med hallen…

Sigge: Ja, jag tycker det är så obehagligt när man känner sig instängd i en hall. Den här hallen leder till fyra rum och ibland när jag kommer hem så ser jag någon i familjen i varje rum. Det pågår liv i hela lägenheten. Det är nästan poetiskt.

Hylla för de viktigaste prydnadssakerna i Truls rum.

Foto: Hannah Hedin

Hylla för de viktigaste prydnadssakerna i Truls rum.

När familjen Eklund flyttade in var alla väggar i lägenheten helt kritvita, men de tröttnade snabbt och numera går lägenheten i mer färg.

Sigge: Just nu känns det nästan parodiskt hur varenda människa i hela Stockholm hade vita väggar och hur alla nu samtidigt börjar måla i mörka färger. Men det är väl så, ögat har vant sig vid trenden med grått, blått och marmor.

Malin: Jag tycker det var jätteskönt att allt var vitt när vi flyttade in, men till slut höll vi på att bli galna på det. Vi har följt trenden men känner ändå att vi tagit beslutet själva.

Köket hemma hos Malin Eklund och Sigge Eklund.

Foto: Hannah Hedin

Köket med Carraramarmor som stänkskydd och bänkskiva var nyrenoverat när familjen flyttade in. Spis från Smeg. Fläkt från Siemens. Diskmaskin från Asko. Knivar från Global.

Hur skulle ni själva beskriva er inredningsstil?

Malin: Jag känner mig mer åt det skandinaviska designhållet. Sigge är mer bohemisk, typ international hoarder style, ha ha! Vi har alltid köpt mycket sekelskiftesmöbler, linne och så. På vår gata, Upplandsgatan, ligger Stockholms sju bästa secondhand-butiker för möbler.

Sigge: Vi har en ganska kompatibel inredningssmak.Jag vet hur många andra par strider. När jag bodde ensam hade jag inramade foton från golv till tak och där jag inte hade det hade jag bokhyllor. Jag tycker att min stil har präglats mycket av hotellet Ett hem här i Stockholm. Jag gillar deras kombination av det murrigt mörka i kombination med en ombonad, höstig känsla med mässing och läder. Det trodde jag aldrig att jag skulle gilla.

Malin: Nej, när man tänker på det var vi galet vita tidigare. Vita väggar, vita möbler, inga mattor. Vi hade helt klart en mycket mer avskalad och kall stil förut.

Matbordet har en snickare byggt. Stolar från Designtorget. Taklampa från Svenskt tenn.

Foto: Hannah Hedin

Matbordet har en snickare byggt. Stolar från Designtorget. Taklampa från Svenskt tenn.

Ni har en imponerande och eklektisk bokhylla. Vad känner ni för färgkoordinerade bokhyllor?

Malin: Spontant fy, men fråga mig igen om två år.

Sigge: För mig är det en rolig verksamhet att sortera om i bokhyllan. En kväll kan jag få för mig att byta plats på debutanthyllan och reseböckerna och då kan jag bara göra det. Människor som har färgkodat eller har böckerna i alfabetisk ordning har ingenting att jobba med. I mitten av min bokhylla står de böcker jag läser om och om igen. Resten är uppdelad i teman som psykologi, biografier eller teater och film.

Drinkvagn från Lauritz. Linneklädd fåtölj från Gervasoni.

Foto: Hannah Hedin

Drinkvagn från Lauritz. Linneklädd fåtölj från Gervasoni.

Malin: Och andra världskriget, men det är den kategorin jag försöker hålla nere. Den som det klickas hem mycket av sent på nätterna.

Sigge: Ja, och jag skäms. Vissa smyger med dyra skor de köpt, jag smyger med skivor och böcker. Jag brukar gömma dem uppe på torktumlaren. Och bokhyllan är för liten, jag måste kontinuerligt bära upp på vinden. Men å andra sidan så höjs genomsnittskvaliteten ständigt eftersom det sämsta ryker varje gång. Det låter kanske pretentiöst att säga men en bokhylla är ju ens liv, den visar perioder och består av minnen. Ibland tycker jag det är härligt att bara sitta i en fåtölj och titta på bokhyllan. Sedan är den ju väldigt mycket jag, men jag tror att Malin redan från början också tyckt att det är vackert.

Malin: Ja, det är omöjligt att inte tycka om hur du brinner för böcker!

Sänggavel från Ikea, överkast från Missoni home. Kuddar från Afroart.

Foto: Hannah Hedin

Sänggavel från Ikea, överkast från Missoni home. Kuddar från Afroart. Tavla med kvinna i soffa från Dusty deco, den andra bilden föreställer Sigge som sjuåring. Spegelbyrån och bordslampan är Blocketfynd. Tvättkorg från Afroart.

Till och med i parets sovrum har det smugit sig in en bokhylla.

Malin: Sigge har fått en bokhylla där också, men vi försöker ha lite mindre grejer i sovrummet annars. Det är vår del av lägenheten, där vi kan vara mycket själva när barnen har det bra i sina rum. Där ville vi att det bara skulle vara mysigt. Och så var det viktigt att det skulle vara väldigt mörkt. Vi har ett par mörkläggningsgardiner närmast fönstren och sedan är de grå gardinerna också mörkläggande. Väggfärgen är egentligen ett misstag, vi skulle ha grått men så blev den lite rosakrämig, så plötsligt hade vi ett rosa sovrum. Men vi behöll det så och köpte grå gardiner istället.

Överkast från Missoni. Väggkrokar från Muuto. Lampa från Svenskt tenn.

Foto: Hannah Hedin

Överkast från Missoni. Väggkrokar från Muuto. Lampa från Svenskt tenn.

Är ni lika ordningsamma?

Sigge: Jag är väldigt oordningsam. När jag kommer till ett hotellrum så är det stökigt efter fem minuter, jag vet inte ens hur det går till. Jag har också en högre tröskel än Malin, jag skulle gärna ha travar med böcker bara liggande längs väggarna.

Malin: Det skulle inte jag kunna. Vi jobbar i ryck skulle jag säga. Det är en ständig kamp mot tvättkorgen när man har tre barn. Vi har löst det med att ha tvättkorgar i alla rum, men det har bara blivit ännu mer komplicerat. Vi är ganska lika i att när vi väl bestämt oss för något så går det väldigt snabbt. Då är vi impulsiva och glömmer att mäta. Det har skapat problem i Belles rum. Detta är den tredje sängen hon har och ingen har riktigt fungerat.

Soffa Blanca från MeliMeli. Mönstrade kuddar från Nordiska galleriet. Golvlampor från Benington.

Foto: Hannah Hedin

Soffa Blanca från MeliMeli. Mönstrade kuddar från Nordiska galleriet. Golvlampor från Benington. Matta från Dis inredning. Soffbord från Posh living. Tavlor ovanför soffan: Rolling Stones, Dominique Tarlé. Väggfärg no 82 Dix blue från Farrow  & Ball/ABC färgekonomi.

Sigge: Sedan behöver vi en soffa till. Vi bytte ut vår stora Ghost från Gervasoni till en mindre från Meli Meli, som vi älskar, men nu behöver vi en till eftersom vi är så många. Har man väl vant sig vid en djup soffa där fem personer kan ligga i en ormgrop och titta på film känns det väldigt sterilt när man ska sitta upp helt normalt bredvid varandra.

Barnrum Hello Kitty.

Foto: Hannah Hedin

Ibland går det lite för fort med besluten och Malin och Sigge glömmer att mäta. Belle är inne på sin tredje säng på ett drygt år, ingen har riktigt fungerat. Säng från Ikea. Påslakan från Lexington.

Vad tycker ni är fult?

Malin: Ingen av oss klarar av starka färger och mönstermix. Och så är varken 1970-tal eller shabby chic vår grej direkt.

Ni bodde i Los Angeles i några år. Hur bodde ni då?

Malin: I ett hus med två våningar. Det är klart att man kan sakna den ytan. Här går man lite på varandra. När vi hade hus kunde vi bjuda hem folk på ett annat sätt. Sedan har vi båda tyckt mycket om att komma hem och skapa ett hem som ska bestå. Vi gillar att bygga upp något. Stilmässigt har nog USA också fått oss att inse ännu mer hur skandinaviska vi är i vår stil. Möjligtvis har vi tagit med oss att plocka in det familjära i inredningen i form av familjefoton, barnens grejer och sådant.

Av: Charlotte Frey Svidén, Foto: Hannah Hedin, Hår och makeup: Ann Sköld Wiklund.

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 2, 2016.