För ett par år sedan fick Lise Hellström en penselpenna i julklapp. Från att ha haft en knagglig handstil lever hon nu på lettering-konsten – att skapa vackra ord med sina händer. Vi hälsar på i hennes ateljé.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

Klotter deluxe! Med fina pennor och ett stort papper framför dig kan även du göra underverk!

– Det hela började en jul för ett par år sedan när jag fick en penselpenna i julklapp av min man. Det är precis vad det låter som, en penna med en penselspets. Jag har alltid gillat att skriva, men jag hade inte gjort något kreativt sedan jag var tolv, och pennan var skitsvår att använda, så jag letade upp lite mer info på Youtube och snubblade över något som kallas lettering. Det hade börjat växa i USA då, men hade knappt hittat till Europa än, och jag fastnade direkt och började öva, och på den vägen är det.

Varför fastnade du?
– Jag älskar ord, det har jag alltid gjort, och jag har en förkärlek för typografi. Det är så coolt att ett ord kan bära flera budskap, tycker jag; både via sin betydelse och sitt utseende. Sedan antar jag att tajmingen var bra, efter intensiva småbarnsår och med ett krävande arbete behövde jag verkligen något som gav mig energi och lugn på samma gång.
– Det var ingen smidig raksträcka, dock. Jag har alltid haft en väldigt ful handstil, den är oläslig för de flesta inklusive mig själv, och jag hade ju aldrig ritat eller målat eller jobbat med händerna på det sättet förut, så jag fick träna massor! Men egentligen är det ingen rocket science, och det handlar inte särskilt mycket om talang, även om det är lätt att tro det. Det som krävs är att din hand uppgraderar sina muskelminnen, alltså att den lär sig att jobba på ett lite annorlunda och mer kontrollerat sätt med en penna än tidigare, och för det krävs upprepningar. Jag har slitit ut otaliga pennor och måste nog plantera en mindre skog som kompensation för alla papper jag gjort slut på, men det är det helt klart värt. Men jag har fortfarande kvar min gamla fula handstil, ha ha. Den orkar jag inte ändra.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

I det nya huset fick Lise en egen ateljé.

Hur ser arbetet ut idag?
– Idag jobbar jag med detta på heltid, och jag har både företag och privatpersoner som kunder. Mina bokstäver blir till allt från logotyper och förpackningsdesign, till block, prints eller personliga citat och bröllopsinbjudningar. Jag jobbar alltid med papper och penna, åtminstone i inledningsskedet av en produktion. Känslan av att jobba bläck på bra papper är mitt livselixir, det är så sjukt kul! Jag har lätt världens bästa jobb.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

Hustle hard, hälsar Lise Hellström!

Hur ser det ut där du sitter och jobbar?
– Vi har bott ganska trångt, ganska länge, men när vi byggde ut vårt hus 2016, så kunde vi ha alla sovrum på övervåningen, och därmed blev det ett rum ledigt på markplan. Min man gjorde några fruktlösa försök att muta in det som sitt musikrum, men i takt med att mitt intresse för lettering – och min samling pennor och papper – växte, så knuffades de planerna liksom ut i periferin, ha ha. Detta är det enda rummet i huset där färgerna är ganska mörka – jag har svartbruna bord, gråbruna tapeter och ett ganska mörkt ekgolv. Det enda vita är ett par hurtsar, och jag gillar kontrasten som alla papper som jag omger mig med skapar mot den mörkare bakgrunden, och tack vare det stora ljusinflödet från fönstren blir det ändå aldrig för mörkt här.

Vad är det första du gör när du kommer till ateljén?
– Jag börjar kl 8 på morgonen, när de andra gett sig av till jobb och skola, med lite administration där jag planerar dagen och jobbar undan mejl.  Sedan springer eller går jag med vår hund Stefan, han är en sjukt bra kollega, det måste jag säga. Ligger vid mina fötter när jag jobbar och drar med mig ut till havet eller skogen när jag behöver en paus, och eftersom jag sitter stilla mycket i mitt arbete så blir det dubbelt så viktigt. Efter det tar jag en snabb lunch och sedan jobbar jag oftast kreativt med pennor och penslar och bläck, och skapar beställningar eller varor till min webbshop fram tills barnen kommer hem strax innan tre. Då fikar vi lite och sedan blir det packning eller administrativt arbete igen, sådana saker som inte gör så mycket om man blir avbruten i. Jag försöker avsluta arbetsdagen nån gång vid 16-17-tiden, men det är inte alltid jag lyckas.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

Med lettering kan du skapa personliga och sjukt snygga anteckningsböcker.

Hur känner du när du är i ateljén?
– I min ateljé infinner sig ett stort lugn. Jag kan följa årstidernas växlingar och får alltid mycket dagsljus, även på vintern, och efter en massa småbarnsår utan särskilt många egna ytor är det galet skönt att ha ett eget rum med saker som inte behöver flyttas undan hela tiden eller som används utan att jag vet om det. Ateljén är mitt rum och här gäller mina regler. Jag är ganska stökig när jag ritar, men jag försöker städa undan varje kväll så att det alltid är lugnt och hyfsat rent när jag kommer in på morgonen.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

Folke hänger ofta i ateljén efter skolan. Brorsorna Bosse och Vilmer är lite mer skeptiska.

Vilken är din favoritplats på kontoret?
– Jag sitter oftast vid fönstren och ritar, och det är där jag spelar in mina letteringvideor som jag postar på Instagram, men det blir förstås en del tid vid datorn någon meter därifrån också.

Brukar barnen vara med i ateljén?
– Ingen av dem sitter på sina rum och ritar, de sitter inne hos mig istället. Framför allt Folke brås på mig och brukar sitta här efter skolan, och det är så sjukt mysigt. Ibland med ett par kompisar, och då sitter de på höga pallar runt packbordet och ritar serier och pratar, och då kan jag sitta och jobba vid skrivbordet intill. Bosse kommer in lite sporadiskt när andan faller på, medan Vilmer har fräckheten att vara mer intresserad är mer Fortnite än av bokstavsritande. Vi får väl se om jag kan omvända honom så småningom.

Lise Hellström från Ink and Lise ritar bokstäver

Foto: Kristin Lagerqvist

Folke, 9, får en mammadesignad tatuering av tusch.

Varför rekommenderar du lettering?
– Lettering är grymt om man vill skapa egna, personliga inredningsdetaljer som ingen annan har. Skriv ett favoritcitat från ditt barn, ett peppcitat eller en textrad från en låt som du gillar och rama in och häng upp, eller ge bort. Det är också ganska kul att kunna göra sina egna gratulationskort eller inbjudningar och placeringskort till festen. Eller kanske designa din egen tatuering! Men framför allt är det sjukt kul att lära sig något nytt helt från scratch, utan en massa krav på resultat. Att få sitta i lugn och ro med en kopp kaffe och rita medan någon annan lagar maten eller tar hand om kidsen, det är livet.

– Livet rullar på väldigt snabbt för de flesta av oss, och att ta sig tid att skapa saker med händerna är ett grymt sätt att komma ner i varv, det enda sättet som funkar för min del faktiskt, förutom yoga och löpning. Jag tänker mig att min bok riktar sig till den som är som jag – människor som inte känner sig så väldigt konstnärliga, men som gillar ord och ett personligt hem, och som vill ha en anledning att dra sig undan ett tag med en kopp kaffe eller ett glas vin och låta handen jobba och hjärnan vila.  För helt ärligt, det är det bästa som finns.

Lises lettering ink and lise hellstrom intervju

Foto: Kristin Lagerqvist

Boken ”Lises Lettering – konsten att rita bokstäver” av Lise Hellström.