Smyckesdesignern Krista Kretzschmar: ”Den här miljön är inspirerande”

Krista Kretzschmar i sin studio tillsammans med dottern Joséphine

Foto: Emily Dahl

Kollektionen Kawaii är gjord tillsammans med dottern Joséphine.

Mitt kreativa rum

Vi är nyfikna på hur det ser ut där kreatörerna skapar. Därför knackar vi på hos en designprofil på jobbet. Den här gången säger vi hej till smyckesdesignern Krista Kretzschmar.

KRISTA KRETZSCHMAR
Ålder: 36.
Familj: Maken Roland, 41, och barnen Joséphine, 7, och Philippe, 4.
Gör: Utbildad guldsmed och smyckesdesigner.
Jobbar: I en liten studio inhyst i inredningsbutiken Dusty Deco i Stockholm.
Instagram: @kristakretzschmar

”Min studio ligger mitt inne i den stora inredningsbutiken Dusty Deco i Stockholm. Jag måste nästan nypa mig i armen när jag kommer till jobbet på morgonen och får gå igenom den fina blomsterhandeln i entrén, vidare in genom den stora butiken bort till min studio. Visst är mitt rum litet, men jag behöver inte så mycket space för att skapa mina smycken.

Foto: Emily Dahl

Ringkollektionen Flora fungerar som en liten, liten vas till färska blommor.

Foto: Emily Dahl

Tidigare hyrde Krista en guldsmedsstol i en verkstad, men när erbjudandet om den nya studion kom kunde hon inte tacka nej.

Tidigare hyrde jag en guldsmedsstol i en verkstad tillsammans med några andra smyckesdesigners. Vi blev liksom ’tjejverkstaden’ och jag lärde mig jättemycket av de andra. Jag tror att det är ovanligt i branschen att hålla ihop på det sättet, och jag älskade att sitta där också. Men när erbjudandet om den här ateljén dök upp kunde jag inte tacka nej. Det är så inspirerande att finnas i den här miljön, bland alla fina saker. Dessutom känns det som ett perfekt ställe att bjuda in kunder till.

Foto: Emily Dahl

Säregna ringar i kollektionen Wabi Sabi.

Det första jag gör när jag kommer in är att gå igenom vad som ska hända under dagen. Jag blandar kommersiella kollektioner med specialbeställningar som vigselringar och andra personliga smycken.

Barnen kommer och hälsar på ibland, och kollektionen Kawaii är gjord tillsammans med min dotter Joséphine, nu 7. Både hon och jag är galna i Japan och manga, och när hon var i femårsåldern hade hon en period när hon ritade massor av små gulliga, japanska figurer. Jag kom på att de skulle vara väldigt fina som smycken och skapade berlocker utifrån bilderna. Det blev till en hel kollektion. Några mammor blev inspirerade och lämnade in teckningar som deras barn hade gjort för att få dem som smycken. Det är härligt att göra barnen delaktiga i det man gör och bär.

Foto: Emily Dahl

Lyckan är att få plocka bland de fina stenarna på mammas jobb.

Foto: Emily Dahl

Ett annat av mina signatursmycken är örhänget Youternity, ett enkelt hjärta som löds fast direkt i örat. Där leker jag lite med tatueringstanken, idén är att ha det där för evigt och faktiskt inte knipsa bort det – även om det förstås är mycket lättare att ta bort än en tatuering.

Jag vet att det låter klyschigt, men jag har verkligen världens bästa jobb och just nu njuter jag av att allt hänger ihop. Det finns en röd tråd mellan det jag gör och konsten, inredningen och stämningen här.”

Foto: Emily Dahl

Smyckeskollektionen Kawaii är skapad utifrån dottern Joséphines teckningar.

Foto: Emily Dahl

Kul på jobbet! Philippe och José­phine får hjälpa till i smyckes­studion.