Krickelin: ”Det är härligt att äga sin tid”

Havet är alltid närvarande hemma hos bloggstjärnan Kristin ”Krickelin” Lagerqvist, där alla rum går i blått och de älskade loppis­fynden delar plats med kompiskonst och nya ting.

Blått är favoritfärgen hemma hos Krickelin. Blå puff från MeliMeli.

Foto: Alice Johansson

Blått är favoritfärgen hemma hos Krickelin. Soffa, Le Grand Air, från Rum 21, puff från MeliMeli.

Hemma hos Kristin ”Krickelin” Lagerqvist

Otto sitter uppkrupen i tv-soffan i pyjamas mitt på blanka tisdagseftermiddagen. Är man sjuk och hemma från skolan är det skönt att ha mamma i huset även om man är tio år. Och det får man ha, om mamma jobbar med sociala medier och har fria arbetstider och möjlighet att anpassa livet efter vad dagen ger.

– Det är härligt att äga sin tid, och att kunna använda sitt eget hem i arbetet är en enorm tillgång. Det gör att jag kan tillbringa mer tid med min familj, säger Kristin ”Krickelin” Lagerqvist.

KRISTIN ”KRICKELIN” LAGERQVIST
Ålder: 38.
Familj:
Maken Jonas, 37 och sönerna Simon, 18, Otto, 10, och Igor, 6.
Bor: I ett ljusgult jugendhus i Varberg med en boyta på över 300 kvm.
Gör: Bloggare, fotograf, stylist, butiksinnehavare och digital marknadsförare.
Instagram: @krickelin

Hon har slagit sig ner vid det stora matsalsbordet och vilar armbågarna mot den svala, blanka betongskivan. Fingrarna, som omsluter kaffemuggen, har fått naglarna lackadei gnistrande akvamarint. Bakom ryggen hänger en suggestiv målning med kraftiga penseldrag, gjord av Kristins väninna, konstnären Lisa Burenius. Tavlan får Kristin att tänka på havet.

Matsalsbordet kommer från Grafitgrå, pendellampan är en VP-Globe från Verner Panton.

Foto: Alice Johansson

Matsalsbordet kommer från Grafitgrå, pendellampan är en VP-Globe från Verner Panton.

Familjen Lagerqvist är surfare och båtmänniskor och i Varberg är det stora blå alltid närvarande.

– Som barn hade min familj en sommarstuga vid havet och blått har alltid varit en favoritfärg, säger Kristin.

Det är alltså ingen slump att den röda tråden blev blå när det nyinköpta 20-talshuset skulle inredas för två år sedan.

– Vi bodde i en sjuttiotalsvilla uppe vid sjukhuset men min man hade en dröm om att flytta just hit. Det fanns två hus i stan som han tyckte var särskilt vackra. Detta var det ena.

Blått barnrum med blandade äldre loppisfynd.

Foto: Alice Johansson

Klart att även skrivbordshörnan i yngsta sonen Igors rum går i blått! Möblerna är älskade loppisfynd.

Lagerqvists är bekanta med paret som bodde i huset och hade nämnt för dem att om de någon gång skulle sälja så var de intresserade. Så när de förra ägarna bestämde sig för att det var dags att flytta fick Kristin och Jonas köpa huset. Familjen fick plötsligt över 300 kvadratmeter i centrum att bre ut sig på.

– Huset är byggt 1927 och låg på den tiden mellan en väderkvarn och ett snickeri. På gatan utanför gick begravningstågen från kyrkan till den stora begravningsplatsen, säger Kristin och berättar att källarlokalerna genom åren har använts som bageri, livsmedelsaffär, klädbutik och reklambyrå.

Flaggspel och sänghimmel från Numero 74, kuddar från Hemtex.

Foto: Alice Johansson

Flaggspel och sänghimmel från Numero 74, kuddar från Hemtex.

Numera har Kristin och affärspartnern Miranda Johanson sitt lager och showroom för webbutiken forgoodluck.se här.

Själv är Kristin från en annan västsvensk stad från början, Borås. Där växte hon upp med sina föräldrar och syskon i ett nästan likadant hus. Hennes mamma har ett stort inredningsintresse och tog gärna med dottern på auktioner, där det ropades in äldre mattor, möbler och massor av konst.

– Det var mamma som inredde och eftersom det brittiska märket Laura Ashley var stort på den tiden var mitt rum väldigt blommigt! Men jag var ganska bestämd av mig och en period ville jag i stället ha allt i lila. Jag målade väggarna lila och hängde upp lila gardiner.

Krickelin och mellansonen Otto. Tapet

Foto: Alice Johansson

Kristin och mellansonen Otto. Tapet ”Alicia” från Boråstapeter.

Kristin flyttade hemifrån redan som 16-åring. Sedan dess har hon bott på en massa olika adresser och sätt. Den gemensamma nämnaren har varit att hon alltid har boat in sig och gjort det så hemtrevligt som möjligt på de ställen hon har hamnat.

I jugendhuset på Kvarngränd är det inte särskilt svårt. Ljusinsläppet på mellanvåningen är fantastiskt och det finns en fin harmoni mellan rummen. Kristins arbetsrum, matsalen och vardagsrummet med burspråket ligger i fil åt sydost. Köket har fönster åt motsatta hållet, med utsikt över rosenbuskarna, trädgårdsbodarna, det nybyggda växthuset och den nedsänkta studsmattan (”då slipper man i alla fall det fula nätet”).

– Köket var nyrenoverat när vi flyttade in. I dag tycker jag att det är skönt att andra har gjort valen åt mig. De satsade på ett klassiskt kök, som passar husets själ.

– Jag, som är nyfiken och impulsiv av mig, hade nog gjort ett mer edgy val och det hade inte blivit lika bra.

Vitrinskåpet är vintage och passar fint till väggfärgen som heter Light Dijon och kommer från Nordsjö.

Foto: Alice Johansson

Vitrinskåpet är vintage och passar fint till väggfärgen som heter Light Dijon och kommer från Nordsjö.

Kristin behövde bara tapetsera de vita väggarna med William Morris-tapeten Chrysanthemum för att få ett mer krickelinskt stuk på det hela. Att inte byta ut saker i onödan ligger i hennes hållbarhetstänk. Experimenterar och förnyar gör hon genom att spara till kvalitetsmöbler och konst, satsa på vintage eller låta prylar byta plats – inte genom att riva ut sådant som fungerar och sätta in nytt i stället.

Så är det genomgående i huset. Kristin är nöjd med basen – som det linsåpade trägolvet i vardagsrum och matsal – och har inte gjort mer än att måla och tapetsera om. Intresset för färg och form styr. Hon bryr sig inte så mycket om trender och designprylar, utan vill skapa en personlig, genomgående känsla i inredningen utan att snegla så mycket på vad andra gör. Kristins val är djärva, som i de stormönstrade tapeterna med tranor i arbetsrummet eller passagen med de knallblåa skjutdörrarna mellan vardagsrum och matsal. Yngsta pojken Igor, 6, har fått en fantasieggande sjöfarartapet med kinesiska djonker på sitt rum – självklart i blått.

– Det är skönt när färgerna harmonierar mellan de olika rummen. Och blått står inte bara mitt hjärta närmast, det är också en klassisk färg, säger Kristin.

Krickelin tillsammans med sönerna Otto och Igor.

Foto: Alice Johansson

Kristin tillsammans med sönerna Otto och Igor.

Även om Kristin gärna tittar i inredningsmagasin hon gillar och håller koll på Instagramkollegernas konton är det inte där hon huvudsakligen hämtar sina inredningsidéer.

– Jag inspireras mycket av barnen och mina vänner. När jag är ute och reser ser jag mig omkring i butiker, på hotell och restauranger. Inspiration finns faktiskt överallt! I naturen, i filmer…

Även om sönernas rum är lika välstylade och trivsamma som resten av huset gillar killarna att vara i de gemensamma utrymmena, där de hjälper till med matlagningen eller spelar sällskapsspel med familjen.

Soffa, Le Grand Air, från Rum 21. Puff från Melimeli.

Foto: Alice Johansson

Soffa, Le Grand Air, från Rum 21. Puff från Melimeli.

Men i en tid där både barn och vuxna lever mycket i den digitala världen är det lätt hänt att gemensamma aktiviteter och eget skapande aldrig blir av. Då måste man inreda för att släppa skärmarna och hitta tillbaka till kreativiteten, menar Kristin.

– Det gäller att bygga upp sitt hem så att det blir lätt att komma i gång med grejer. Böcker, spel, papper och pennor måste finnas nära till hands.

Nästa stora projekt är att inreda för kreativitet och samvaro även utomhus. Mellan snickarboden och förrådsskjulet i trädgården finns en uteplats med betongplattor. Betongen ska bytas ut mot singel och längs med muren mot grannen ska det byggas ett stort utekök. Dessutom ska den ena, rödfärgade boden öppnas upp med spröjsade fönster mot uteplatsen och förvandlas till skaparverkstad med drejskiva, målargrejer och kanske även möjlighet att träna och utöva yoga.

– Det blir en ny yta där vi kan hänga på ett bra sätt. Alla i familjen kan vara tillsammans men var och en kan göra det de tycker är roligt.

Tapet

Foto: Alice Johansson

Tapet ”Dancing Crane” av Emma von Brömssen för Engblad & Co. Den blå Chesterfieldsoffan är ett Blocketfynd.

En honungsros och flera andra doftande ljuvligheter är redan planterade i anslutning till den nya uteplatsen. Utmed staketet till grannen klänger en urgammal murgröna bakom bärbuskarna och i det nya växthuset ska det plockas gurka, kiwi och vindruvor i sommar, hoppas Kristin.

Att just trädgården ligger henne så varmt om hjärtat och dessutom är ohejdat romantisk har sin förklaring.

– Min farmor hade ett lantställe med en fantastisk, vildvuxen trädgård där jag tyckte mycket om att vara som barn, säger Kristin.

Växtintresset det födde får nu även breda ut sig inomhus. Bland annat samlar Kristin på pelargonier. På fönsterbrädorna står Doktor Westerlunds hälsoblomma tillsammans med ljuvliga, rosa Sweet Mimosa och krusbladiga Royal Oak.

– Jag övervintrar dem här inne och tar sedan sticklingar. De är trevliga att ge bort till sina vänner.

Loppisfyndad soffa. Tapet

Foto: Alice Johansson

Loppisfyndad soffa. Tapet ”Dancing Crane” designad av Emma von Brömssen för Engblad & Co. I fönstret står flera av Kristins älskade Doktor Westerlund på rad.

Kristin är en riktig veteran som bloggare. Hon startade bloggen redan 2008 och arbetar numera helt och hållet med de egna verksamheterna som bloggare, fotograf, stylist och webbshopsinnehavare.

Både på Instagramkontot Krickelin och bloggen med samma namn (döpta efter smeknamnet Kristin fick av sin kusin som barn) flyttar hon ofta blicken från det egna hemmet och lyfter fram andra kreativa människor i Varbergstrakten. Sådana finns det nämligen gott om!

– Varberg är en växande stad med en skön surfkultur. De människor som bor här har mer fokus på att skapa sig ett härligt liv än att armbåga sig fram och bli störst och bäst och med högst inkomster, säger Kristin.

Kristins tavelvägg hyllas ofta på både blogg och Instagram.

Foto: Alice Johansson

Kristins tavelvägg hyllas ofta på både blogg och Instagram.

Samarbetena är många, bland annat kring det återkommande eventet Kustfolk med marknad, mat och utställningar.

– Det är härligt att träffas och göra saker tillsammans. Och viktigt! Kreativitet och mod föder kreativitet och mod.

Text: Karin Hylander
Foto: Alice Johansson
Styling: Kristin Lagerqvist
Hår och makeup: Paus Frisör & Inredningsbutik

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 3, 2017.