Johanna Bradford: ”Det är synd om barn som inte får ha leksaker i ’fel färger’”

Personligt, gammalt blandat med nytt och gröna detaljer (såklart). Häng med hem till inredningsproffset Johanna Bradford!

Johanna Bradfords härliga vardagsrum med en stor tavla av konstnären Bobo Wallmansson.

Foto: Alice Johansson

Tavla av konstnären Bobo Wallmansson. Skrivbordet kommer från Johannas föräldrahem. Y-stol av Hans Wegner.

Hemma hos Johanna Bradford

Johanna sitter med lille Gillis glatt fäktande i knäet vid marmorbordet i sitt nya kök. Skåpen, väggarna och det robusta gjutjärnselementet har målats i mildaste grönt på karaktäristiskt Johanna-vis. Adam har snickrat en väggfast bänk, satt upp pärlspont på väggen och en lång hylla under taket för skålar och fat, kannor och husgeråd.

JOHANNA BRADFORD
Ålder: 29.
Familj:
 Maken Adam, 29 och sonen Gillis, 9 månader.
Bor: I en 20-talsvåning på 100 kvadratmeter fördelade på 3 rum och kök på Linné­gatan i Göteborg.
Gör: Bloggare, inredare och eventmakare.
Instagram: @johannabradford

Den ljuvliga lilla frukostbalkongen mot en av Linnéområdets största innergårdar är pricken över i. Faktiskt var den mer eller mindre avgörande för lägenhetsköpet.

– Vi kom från hus, väntade barn och hade en ganska lång lista med kriterier. Vi har lärt oss vad vi gillar och inte gillar. På en visning vände vi redan i hissen.

Men det här huset på Linnégatan hade Johanna haft ett gott öga till länge. Det fanns flera plus med lägenheten. I vardagsrummet och sängkammaren faller ljuset in genom stora glaspartier. Kikar man ner på spårvagnarna och flanörerna bryter de handblåsta glasrutorna bilden som i ett kalejdoskop. Härinne: En välbevarad 1920-talsvåning som andas harmoni. Utanför porten: Storstadens myller och intensitet.

Johanna Bradford dricker kaffe i sitt kök.

Foto: Alice Johansson

Snickerierna i köket är målade i kulören Tracery II från Little Greene. Bordet är måttbeställt från Friends & Fonders. Stolar från Dusty Deco, lampa från Flos, högtalare från Marshall.

Det är ju så här Johanna vill leva! I alla fall just nu, när så mycket annat förändras i livet. För drygt ett halvår sedan blev hon och Adam föräldrar. Gillis har varit ett ”snällt” barn sedan han kom. Sover på nätterna, jollrar glatt mot kända och okända och verkar trivas med livet.

– Trots det har jag fått jättemycket mer respekt för småbarnsföräldrar! Förut fattade jag inte det här med ”jag måste hämta på dagis nu, jag måste vabba”. Jag har alltid tänkt att man kan göra vad man vill i livet bara man bestämmer sig för det, säger Johanna och fortsätter:

– Men livet blir skörare med barn och man måste tänka på dem i olika sammanhang. Gillis har gjort mig mer ödmjuk.

Bord från Svenskt tenn, lampa Le Klint från belysningsdesign.se, hyllor från Byggmax målade i samma kulör som väggen: Shaded white.

Foto: Alice Johansson

Bord från Svenskt tenn, lampa Le Klint från belysningsdesign.se, hyllor från Byggmax målade i samma kulör som väggen: Shaded white från Farrow & Ball. Korg från Ellos. Daggvas från Svenskt tenn.

Även om det är fullt upp ger föräldraledigheten ändå utrymme att fundera över framtiden. Johanna har drivit sin populära blogg sedan 2009. Kanske är det dags för nästa steg?

– Att kunna leva på sitt intresse är lyxigt. Samtidigt är det ganska ensamt och inte så utvecklande i längden. Jag kan längta efter att arbeta i team och få lite större utmaningar. Men så älskar jag ju bloggandet och vill inte bara stänga ner. Nu fnular jag på hur jag ska göra i framtiden.

Tapet Pimpernell från William Morris, gammalt skåp målat i linoljefärg, loppisfyndad spegel och vas från Ikea.

Foto: Alice Johansson

Tapet Pimpernell från William Morris, gammalt skåp målat i linoljefärg, loppisfyndad spegel och vas från Ikea.

Tankarna på att bloggen inte är ett riktigt jobb – och något som förmedlar en ganska ytlig och endimensionell bild av livet – kommer i perioder. Tveksamheten om vad som ska delas finns där alltid.

– Jag vill inte att Gillis ska växa upp med en mamma som fotograferar varje ögonblick för att det ska ut på sociala medier. Och jag vill inte bli en produkt själv heller, någon som fläker ut hela sitt liv.

Samtidigt är det vad följarna vill ha. Bloggen har gått alltmer åt lifestyle-hållet med åren, läsarna har fått följa med på både bröllop och barndop och lärt känna Johanna närmare.

Johanna Bradford tillsammans med sonen Gillis.

Foto: Alice Johansson

Tapet William Morris Chrysanthemum. Stol Norrgavel, dagbädd från Ellos och matta från Artelleriet.

Men det är fortfarande renoverandet och inredningstipsen som står i centrum. Och det är något Johanna själv aldrig tröttnar på.

– Vi har gjort alla ytskikt sedan vi köpte lägenheten, säger hon och visar runt.

Det stora vardagsrummet går, liksom serveringsgången med platsbyggt skåp, i kulören Shaded White från engelska Farrow & Ball. Väggarna bryter av mot tak och snickerier trots att färgen knappast kan räknas som en sådan.

Även sovrummet är målat i en färg från samma firma, den dovt grågröna Lamp Room Grey. Faktiskt påminner den en del om Tant Johannas gröna, som är ett kapitel för sig.

– Jag har ju blivit lite av en färgnörd, diagnosticerar Johanna sig själv.

Det var när hon 2013 skulle välja kulör i sovrummet på Övre Djupedalsgatan, som hon fastnade för en dämpad, grönaktig ton på färgkartan hon hämtat hos färghandlaren. Johanna målade och visade upp resultatet på bloggen (som då hette Tant Johanna) och sociala medier. Och fick stora delar av följarskaran att plocka fram penslarna.

– De fullkomligt överöste mig med frågor om den där kulören. Det var inte jag, utan mina följare, som namngav den.

Johanna tror att tajmningen var perfekt och att det var därför intresset blev så stort. Den kritvita eran var på väg att ta slut samtidigt som människor ännu inte vågade satsa på riktigt kulörta väggar.

– Tant Johannas gröna är ganska snäll för att vara en färg. Den tar inte ljuset men ger ändå djup, säger Johanna.

Johanna Bradford bor i Linnéstaden Göteborg.

Foto: Alice Johansson

Ärvd byrå, spegel från House Doctor, gardiner från Caravane.

Färgen är fortfarande populär. Hashtaggen #tantjohannasgröna hade 496 inlägg på Instagram sist Johanna kollade. Hon gör det emellanåt och gillar det hon ser.

– Folk har det så himla fint!

Som en effekt av succén har Johanna fått arbeta med två kollektioner för den danska färgfirman Sadolin, vilket har varit ett av hennes roligaste uppdrag någonsin.

Även om just Tant Johannas gröna inte finns i nya lägenheten återanvänder Johanna gärna gamla favoriter. William Morris-tapeten i hallen har hon tidigare haft i ett kök på Första Långgatan och Chrysanthemum från samma tillverkare prydde sovrumsväggarna på Prinsgatan. Nu sitter den i Gillis rum.

Sonen har fått den hundra kvadratmeter stora lägenhetens mest harmoniska rum. Det ligger lite avskilt och vetter mot innergården. Trots att det är mindre än föräldrasovrummet finns det gott om plats för krypövningar och leksaker. Än så länge sover dock Gillis inne hos Johanna och Adam.

– När man inreder för barn måste det finnas en lekfullhet! Gillis ska kunna leva i vårt hem och få utlopp för allt det han behöver här. Jag tycker synd om barn som inte får ha leksaker – eller leksaker i fel färger – hemma.

Platsbyggt fönsterbord i Gillis rum.

Foto: Alice Johansson

Platsbyggt fönsterbord i Gillis rum. Ljusslinga från Happy Lights. Johanna har kjol och t-shirt från Ganni.

Att det blir stökigt gör inget men det är förstås en fördel om det är lättstädat.

– Jag är inte pedantisk men gillar korgar som man kan slänga alla grejer i, skrattar Johanna.

Hon är överhuvudtaget mycket för att det ska få synas i ett hem att det lever människor där. Även om det nya köksbordet med marmor-skivan är specialtillverkat och var svindyrt skulle hon inte få för sig att använda underlägg eller annat som skyddar. Blir det en fläck, så blir det.

En annan viktig sak i Johannas inredningsfilosofi är att vara varsam med husets själ. Att golven och planlösningen i stort sett är original gör mycket för känslan i den här lägenheten. Annars är det ju vanligt att paradvåningar i innerstan styckats upp i mindre lägenheter.

– När man renoverar har man ett ansvar. Arkitekten har ju haft en tanke bakom materialvalen, till exempel. Drar man in med en burk högblank, vit färg och målar över alltihop blir det lätt själlöst, säger hon.

Sittpuff och matta från MeliMeli, kuddar från Svenskt tenn, soffbord från Gubi, ljusslinga runt fönstret från House Doctor.

Foto: Alice Johansson

Sittpuff och matta från MeliMeli, kuddar från Svenskt tenn, soffbord från Gubi, ljusslinga runt fönstret från House Doctor.

Johanna har alltid flyttat mycket. Hennes pappa är engelsman och mamman svenska och sina första sex år tillbringade Johanna i England, först i ett typiskt brittiskt radhus och senare i ett fristående hus. Hon tror att förkärleken för storblommiga kuddar och blåvitt porslin är ett engelskt arv. Därefter flyttade familjen till Borås och hann avverka flera boenden innan Johanna flyttade hemifrån.

– Jag var 21 när jag flyttade till Göteborg. Som vuxen har jag som längst bott ett och ett halvt år på samma ställe, säger Johanna och räknar upp de sju köpta lägenheter och hus hon och Adam har bott i sedan dess.

Är det slut på flyttkarusellen nu då?

– Just nu trivs vi jättebra här men min bild är nog att vi kommer att bo i hus någon dag igen. Senare, säger Johanna.

På kvällen efter intervjun skriver hon på sin blogg:

”Hus är kanske inte så dumt ändå. Kan man inte få bygga ett hus på en av innergårdarna här i Linné!?”

Text: Karin Hylander
Foto: Alice Johansson
Styling: Johanna Bradford
Hår och makeup: Lotta Sundberg

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 5, 2017.