Illustratören Jenny von Döbeln: ”Här kan jag gå in i min egen bubbla”

På 35 kvadrat på Söder i Stockholm har hjärnan bakom Mini Empire, illustratören Jenny von Döbeln, skapat sin kreativa oas.

Klossarna är både ett pussel och en leksak – eller bara en fin inredningsdetalj.

Foto: Emily Dahl

Klossarna är både ett pussel och en leksak – eller bara en fin inredningsdetalj.

Mitt kreativa rum

Vi är nyfikna på hur det ser ut där kreatörerna skapar. Därför knackar vi på hos en designprofil på jobbet. Den här gången säger vi hej till Jenny von Döbeln bakom Mini Empire.

JENNY VON DÖBELN

ÅLDER: 37.

FAMILJ: Sambon Daniel Lafuente Lacalle och barnen Alva, 4, och Iris, 2.

JOBBAR: I en 35 kvadratmeter stor studio och showroom på Åsögatan i Stockholm.

GÖR: Illustratör och designer med egna märket Mini Empire.

INSTAGRAM: @miniempire_sweden

”För mig betyder det mycket att ha bra ljusinsläpp, levande växter och möjligheten att sprida ut mig, som en stor bordsyta. Bra högtalare är också ett måste, så att jag kan lyssna på musik eller en podd. Min lokal fungerar både som studio och showroom, vilket passar bra på den här gatan på Södermalm, som är betydligt lugnare än pulsen kring Nytorget. Det är väldigt skönt att ha en plats att komma till om dagarna när man har småbarn och eget företag. Här kan jag bestämma precis hur jag vill ha det, gå in i min egen bubbla.

Mini Empire-lokalen rymmer både ett showroom och en kreativ studio.

Foto: Emily Dahl

Mini Empire-lokalen rymmer både ett showroom och en kreativ studio.

I ena delen av rummet har jag ett litet showroom och min kontorsplats. I den andra har jag två skrivbordsplatser som jag hyr ut till frilansare. Jag trivs med att dela studion med andra, vi delar idéer och inspirerar varandra. I det inre rummet går studion över till ett litet kök där jag också har en fikaplats, mer väggförvaring och en toalett. Och den tillhörande lagerlokalen skulle jag inte klara mig utan. Alla som jobbar med produkter vet vilket kaos det blir med alla kartonger.

Jag brukar komma hit runt nio. Efter att jag bryggt en kopp kaffe sätter jag mig oftast och betar av lite mejl innan jag gör något som berör det kreativa. Genom åren har jag lärt mig att kicka igång min kreativitet om den inte skulle infinna sig direkt. Visst kan jag lyxa till det ibland och ta en inspirationsrunda på stan, men det händer ganska sällan.

Jenny von Döbeln och hennes dotter Alva i Mini Empire-studion.

Foto: Emily Dahl

Jenny von Döbeln och hennes äldsta dotter Alva hänger gärna i Mini Empire-studion.

Jag är ofta rätt disciplinerad när jag är här och försöker ta vara på jobbtimmarna på bästa sätt. Som egenföretagare skulle man ju kunna jobba dygnet runt, det finns alltid en gedigen att-göra-lista. Men jag försöker bli bättre på att hålla en rimlig nivå och lära mig att ta det lite lugnt emellanåt. Jag kanske skulle ha en soffa här som jag kan pausa lite i.

Det är ofta lite rörigt här i studion, men innan jag går in i ett nytt projekt kan jag ha ett behov av att rensa skrivbordet, hämta en ny kopp kaffe och se till att ha nya bra pennor. Min främsta inspiration hämtar jag från naturen och resor, och jag försöker plocka fram den känslan genom att jobba mycket med moodboards när jag inleder mina projekt.

”Jag skulle kunna jobba dygnet runt, det finns alltid en gedigen att-göra-lista”.

Foto: Emily Dahl

”Jag skulle kunna jobba dygnet runt, det finns alltid en gedigen att-göra-lista”.

Egentligen gillar jag inte att vara omgiven av mina egna grejer när jag jobbar. Att jag inte har tapetserat väggarna med min egen tapet är därför helt klart ett aktivt val. Jag blir ju inte inspirerad av mig själv, även om jag kan vara nöjd med det jag åstadkommer.

Äldsta dottern Alva älskar att följa med hit. Hon tycker om att få i uppdrag att fixa ordning i fönstret eller ’städa’ en hylla. Jag är här i princip varje dag fram till klockan tre om jag ska hämta barnen, annars till halv sex, sex. Men när jag väl stänger dörren lämnar jag jobbet. Då vill jag ha tid med min familj.”

Text: Elin Liljero Eriksson, Foto: Emily Dahl
Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 1, 2018