Isabel Adrian: ”Min stil är en förlängning av mitt humör”

Hon har ett hus i LA och en våning i Stockholm – men det är i skånska sommarhuset som tv-personligheten Isabel Adrian kan ta semester på riktigt. Vi kikar in i den stora gården, inredd med loppisfynd och gamla favoritmöbler.

Isabel Adrian tillsammans med döttrarna framför sommarhuset i Skåne.

Foto: Emily Dahl

Gungstol från Illum Wikkelsö, växter från Plantagen.

Hemma hos Isabel Adrian

Familjen Adrian-Angello lever verkligen med en fot i USA och en i Sverige. Tv-personligheten Isabel Adrian, maken och house-giganten Steve Angello och de två döttrarna Monday Lily och Winter Rose har visserligen varit skrivna i USA de senaste tio åren, men förra året flyttade de hem till Sverige och Stockholm.

ISABEL ADRIAN
Ålder: 39.
Familj:
Maken Steve Angello och döttrarna Monday Lily, 7, och Winter Rose, 5.
Bor: I ett townhouse på Södermalm i Stockholm, i en villa i Los Angeles och på gården i Skåne.
Gör:
Designer, producent och tv-personlighet.
Instagram: @isabeladrian

– Vi fick en plats på en väldigt bra skola i Stockholm till vår äldsta tjej så det var 100 procent anledningen till varför vi flyttade hem, säger Isabel Adrian.

Om deras makalösa townhouse på Södermalm i Stockholm är basen och villan i Los Angeles deras andra hem, så är den älskade Skånegården sommarens tillflyktsort för familjen. Det var 2012 som de sålde lägenheten i Schweiz och i stället gav sig ut på jakt efter ett sommarhus. Men de gjorde inte som de flesta andra kanske hade gått tillväga. Isabel och Steve satt hemma i Los Angeles och sökte på nätet efter ett drömobjekt, utan tid och möjlighet att kunna se husen på riktigt. Utanför Falsterbo, på landsbygden i Vellinge i sydvästra Skåne, hittade paret slutligen sitt hus.

– Vi såg den här gården på nätet och kände att det var något annorlunda, säger hon.

De hade bestämt sig för att utgå från neutral mark och nära en stor flygplats. Alltså övergav de tankarna på Göteborg, där Isabel har sina rötter, och Stockholm, där Steve kommer från. Här låg Köpenhamn och Kastrup nära, vilket skulle underlätta deras liv som pendlare över Atlanten.

– Jag älskar Skåne, men min enda riktiga koppling hit är att jag som liten fick följa med en kompis till Falsterbo. Det var ren lycka.

Matbordet är specialbeställt från en snickare i Danmark, även stolarna är köpta i grannlandet. Lampor från Caravaggio, marmorbricka från Illum Bolighus och kruka från Hay.

Foto: Emily Dahl

Matbordet är specialbeställt från en snickare i Danmark, även stolarna är köpta i grannlandet. Lampor från Caravaggio, marmorbricka från Illum Bolighus och kruka från Hay.

Isabel Adrian kikade på hus inne i själva samhället, men där låg husen alldeles för nära varandra.

Gården de sedan köpte ligger på vischan där barnen kan promenera fritt utan trafik omkring sig. Det var just lugnet som Isabel längtade efter.

– Vad är det jag saknar? Det är att få vara helt ensam. Om jag ropar ”hallå” vill jag helst inte få något svar. Sedan hittade jag denna gård som var ett generationsboende och så fort jag såg hur de hade gjort om huvudbyggnaden och öppnat upp, fastnade jag för det och tänkte att det här är nog min gård. Och vi fick mycket för pengarna. Det var ett bra utgångspris. Gården var perfekt och hade allt jag ville ha.

Skrivbordshörna hemma hos Isabel Adrian och Steve Angello.

Foto: Emily Dahl

Stolen heter Prinum, skrivbord och lampa från Slättringe gård. Skeppet är ett loppisfynd.

1800-talsgården är u-formad med tre byggnader som sitter ihop. På gården finns dessutom två fritidshus och en Pippi Långstrump-lekstuga som Isabel och Steve har byggt åt barnen. Huvudbyggnaden är luftig och öppen upp till taket. Med ljusa färger och tystnad runtomkring förstår man vad som lockade Isabel.

Efter att hennes bror hade åkt ner från Göteborg och tittat på huset, slog de till.

– Vi frågade de tidigare ägarna vad som fanns i huset och kom överens om att de skulle lämna kvar vissa saker. Det var inte möblerat, men det fanns något gammalt skåp och lite annat. Vi beställde sängar som levererades dit och Steves mamma och hennes man var där när vi kom.

Steve och Isabel hade möbler i ett förråd från deras gemensamma lägenhet i Stockholm som såldes i samband med att de flyttade till USA för tio år sedan.

– Där hade jag mina tavlor – jag målar ju mycket – och sedan fanns vår första gemensamma soffa där. Vi började med det. Vi har fortfarande samma säng som vi hade när vi flyttade ihop första gången i Stockholm, säger hon.

Köpmannamöbeln är fyndad på loppis och tavlorna är målade av Isabel Adrian själv.

Foto: Emily Dahl

Köpmannamöbeln är fyndad på loppis och tavlorna är målade av Isabel själv.

Med den sparsmakat inredda gården, påbörjades nu den stora inrednings- och renoveringsfasen.

– Vi tyckte först inte att vi behövde göra någonting alls, men vi insåg snart att huset behövde en del kärlek.

Taket lades om, altanen byggdes, badrummet renoverades och de byggde också ett utomhuskök och en pool på tomten.

Det blev mer renovering och pengar än vad de trodde.

– Vi har gjort i ordning från grunden och upp. Det har tagit många månader och vi fixar något nytt varje år.

Vad är din tanke kring gården?
– Det ska vara en fristad och det ska vara lantligt, minimalistiskt och skandinaviskt. Jag vill ha en härlig och ljus känsla.

Med tanke på att familjen har så många hus i världen, har Isabel Adrian hittat ett sätt att gå till väga när ett nytt hem ska göras i ordning.

– Vi tittar ofta på vad grundtanken är och funderar över hur vi kan bevara historien som hör till huset. Om en arkitekt har byggt ett hus av en viss anledning, då tycker jag inte att man ska förstöra den. Jag tror inte på att göra om allting och riva. Det är inte riktigt så vi gör. Vi köpte en gård för att kunna komma bort. Här ska man öppna dörren och kunna andas ut. Det ska vara hemtrevligt och mycket ljusa färger. Vi var väldigt sparsamma med färger när vi inredde.

Tavla av Steve Angello.

Foto: Emily Dahl

Teckningen av Steve är gjord av en skottsk konstnär. Porslinshund från Ilva, pingvinen är en present.

Bara för att ekonomin finns, betyder inte det att Isabel Adrian bara köper dyr inredning. I stället har hon insett hur speciellt Skåne är när det kommer till att fynda möbler på loppisar.

– På sommaren öppnar folk sina ladugårdar och säljer ut allting. Man kan hitta allt. Jag har velat känna mig fri i inredningen och tänker att det ska hamna någonstans mellan Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Vår gård ska inte se ut som ett penthouse i New York. Vi har väldigt mycket nordiska möbler och det tog oss månader att hitta ett bord, för vi ville att det skulle vara flera meter långt i naturträ. Sedan har vi industrilampor för att väga upp. När vi är ute och reser, försöker vi alltid hitta något att köpa från landet vi är i. När vi åkte till Holland köpte vi handmålade träskor. De står på en liten mur vid trappan. I Ryssland köpte vi handmålade babushkadockor.

Kreativiteten flödar hemma hos familjen Adrian-Angello.

Foto: Emily Dahl

Kreativiteten flödar hemma hos familjen Adrian-Angello.

Det låter som att Isabel och Steve alltid är helt överens om hur de ska inreda sina hem, men så är det knappast. Som alla andra par har de under åren försökt hitta kompromisser och nu börjar de hitta sin egna gemensamma stil.

– Först och främst måste man acceptera sitt hus för vad det är. Steve gillar nytt och fräscht. Han gillar inte gamla saker som jag gör. När jag kommer hem med en gammal mjölktunna blir han inte så glad. Det tar några år att bo in sig i huset och komma överens. Tillsammans försöker vi tänja lite på gränserna. Efter några år utomlands och olika inredningsperioder, så har vi hittat någon form av liknande smak där vi gillar samma saker.

Den gemensamma nämnaren på gården är inredning från Sverige, Finland, Danmark och Italien.

– Många undrar vem vi har anlitat som inredare hemma hos oss, men vi har ju valt allt själva. Där funkar vi allra bäst som par.

Isabel Adrian arrangerar blommor.

Foto: Emily Dahl

Hela den mäktiga trämöbeln är platsbyggd av gamla vintageskåp. Burkar från Hay.

Ni har flera hem inredda på olika sätt – hur sammanfattar du din stil?
– Den är en förlängning av mitt humör. Jag väljer en sida av mig till varje hem. För mig är det viktigt att inreda med eftertanke. Om jag behöver ett rum som bara sticker ut, så kan jag välja att göra det med ett badrum, vilket jag har gjort i Stockholm. Jag är väldigt all over the place och är olika karaktärer och lever olika liv. Inredningen speglar det. Men en sak som är viktigt är att det ska kännas ombonat var jag än är. Det behöver inte överdrivas, men med små medel kan man göra mycket. Det blir oftast snyggt att mixa och matcha.

Isabel menar att det inte måste vara så avancerat att inreda.

– Om man kan välja kläder på morgonen, kan man också inreda. Det gäller att inte vara för rädd. Gillar man något, så kommer det att passa och bli snyggt. Har man inga pengar så kan man bara se till att hålla sig till ljusa färger. Ju mer man bor in sig, desto mer kan man fixa, och då är det bra med en ljus grund. Det är också bra att ha någon plats med extra mycket kuddar och någon filt. Det som gör att man säger ”wow” är oftast de små grejerna i ett rum. Det är inte lika viktigt vilken färg det är på golvet eller hur bordet ser ut. De små grejerna hittar man när rummet är klart. I våra hem är det ofta en möbel eller sak som sticker ut. Det kan vara en pläd, men det vet man inte förrän man är färdig.

Vad sticker ut på Skånegården?
– Det är karusellhästen som lämnades kvar av de förra ägarna. Man ser den direkt när man tittar upp. Jag älskar också gamla apoteks- och köpmannamöbler, så vi har ett stort sådant skåp. Vi köpte det av min kompis Bosse som har en loppis och ställde det bara vid den största väggen.

Tivolihäst hemma hos Steve Angello och Isabel Adrian.

Foto: Emily Dahl

Tivolihästen lämnades kvar av husets förra ägare.

Gården må ligga långt från trafik och stress, men det betyder inte att livet på landet är ensamt. Tvärtom. Släkt och vänner vallfärdar till Skåne för att umgås med Isabel och Steve.

– Det är fullt hus hela tiden. När vi bodde i Los Angeles var det lite jobbigt att alla kom och i Stockholm har vi bara tre extrarum. Men Skåne har alltid varit stället där man träffas. Min familj, Steves familj och vänner – alla får komma. De behöver inte höra av sig innan. Det är bara att knacka på och gå in. Vi säger bara att vi är här i tre månader. Det var därför vi ville ha ett så långt bord. Det får plats 14 personer och det är nästan alltid fullt.

Det är inte bara Isabel och Steve som älskar gården i Skåne. Döttrarna Monday Lily och Winter Rose trivs allra bäst här.

– De älskar Skåne mest av allt. Det är deras favorithus. De får vara fria och göra vad de vill här. De kan gå ut och in som de vill och de har en egen avdelning av huset där de har ett pysselrum, ett diskorum, sovrum och ett ljudisolerat rum där de kan göra vad de vill. De vaknar på morgonen, börjar leka, går ner, äter frukost, sätter på sig regnstövlarna och går ut. De tycker att det är fantastiskt.

Skåp från Miljögården, loungefåtölj Cuscini från Cosa och porslinshund från Ilva.

Foto: Emily Dahl

Dagbädden är ett omklätt loppisfynd. Skåp från Miljögården, loungefåtölj Cuscini från Cosa och porslinshund från Ilva.

Hjälper barnen till att inreda?
– Ja, de följer alltid med när vi handlar möbler och de får välja många småsaker. Nu blev trädgårdsslangen rosa, för att de valde den. De är kanske inte delaktiga i de stora köpen, men jag har gett dem ett eget litet lekhus och de fick köpa egna saker på loppisar. De har sitt lilla kök där och fick köpa bestick och tekannor för fem kronor styck och tycker att det är jättekul.

Barnrumsförvaring.

Foto: Emily Dahl

Garderoben är vintage, klädställning från Hay och musen på hjul kommer från Wheely Bug. Ryggsäck från Karl Lagerfeldt Kids. Tavlan är Isabels egen konst.

Vad drömmer ni om att fixa mer på gården?
– En inglasad utbyggnad. Som ett större orangeri. Vi har redan en liten sådan utbyggnad, men vi vill ha en mycket längre fylld med tropiska växter.

Text: Malin Collin
Foto: Emily Dahl, Styling
Mia Anderberg
Hår och makeup: Amelie Holmberg

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 4, 2017.