Mysigt, personligt och lekfullt – på Södermalm har influencern Vanja Wikström, sambon Niklas och sonen Iggy format om en risig hyres­rätt till ett riktigt drömboende.

Familjen Wikström hemma i vardagsrummet

Foto: Hannah Hedin

I familjens vardagsrum hänger en fantastisk tavla över soffan som föreställer en ”lyxig djungel” och är gjord just för dem av parets kompis Fanny Schultz. Den mycket sköna sammetssoffan är från The Sofa Store, glasbordet från Möbelmästarna och boxningshandskarna på väggen är ett av parets många loppisfynd.

Hemma hos Vanja Wikström

VANJA WIKSTRÖM

Ålder: 39.

Familj: Sambon Niklas Malmqvist, 37, sonen, Iggy, 4, och en liten tjej som beräknas komma i slutet av april.

Bor: I en hyresrätt på 98 kvadrat födelade över fyra rum och kök på Södermalm i Stockholm.

Gör: Influencer och poddare. Bloggar på mama.nu och driver före­tagen Monyay Club och Babyloonz.

En kväll för 13 år sedan drog Vanja Wikströms kompis med henne till ett uteställe i Stockholm. Vanja var inte alls sugen på att gå ut och hade mycket hellre legat kvar i soffan och ätit saltlakrits. Men eftersom hennes väninna så gärna ville gå ut följde Vanja motvilligt med. Och kvällen blev bättre än väntat. Vanja hamnade bredvid en kille som hette John och de började prata med varandra.

– Jag tyckte att John var väldigt snygg, men han var inte min typ. Men så gled hans lillebror in… Och han var det sötaste jag sett i hela mitt liv! Han hade precis kommit hem från Australien och hade den där surflooken – alldeles brun, långt hår. Men han såg ut som om han var typ 17 år och jag var 27 då, så jag tänkte att det inte kunde bli något med det där ”lilla barnet”, säger Vanja och skrattar.

– Och jag tänkte detsamma – att hon var intressant men väldigt ung. Jag var 24 då. Vi blev rätt chockade när vi kom fram till att vi bägge var mycket äldre än vad vi hade trott, berättar surfkillen, som visade sig heta Niklas.

– Och ja, sedan var det klippt! säger Vanja.

Iggy vilar i en rottingfåtölj med pall som är fyndade på Blocket. Element­skydden kommer från Bauhaus.

Foto: Hannah Hedin

Iggy vilar i en rottingfåtölj med pall som är fyndade på Blocket. Element­skydden kommer från Bauhaus.

Efter en tid som par, och efter att ha fått sonen Iggy, hamnade Vanja och Niklas i en hyresrätt på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Och för cirka tre år sedan kunde paret byta till sig till en ännu större hyresrätt bara lite längre ner på samma gata.

– När vi flyttade in i lägenheten var den jätterisig. Den hade bruna tapeter, ett stort hål i köksväggen och plastgolv med hål i. Det var ett gammalt kulturpar som hade bott i lägenheten innan och det fanns tydliga spår av fester, ha ha. Hela lägenheten var tvungen att nikotinsaneras, alla väggar och tak målas och alla golv slipas, berättar Niklas.

– Eftersom det var så mycket att fixa i lägenheten så var vi tvungna att flytta ut och in ur lägenheten och bo hos Niklas mamma under omgörningen. När väl arbetet var klart gick luften ur oss och vi tappade nästan orken att fortsätta att fixa. Som exempelvis vårt matrum, som ju är det finaste rummet i hela lägenheten, det fungerade som ett skräprum bara till för ett tag sedan. Men nu hoppas vi på många middagar här! säger Vanja – som i bloggen oftare kallar matrummet för ”Bara Vara-rummet”.

– Vi ville skapa ett rum där man kunde just Bara Vara. Umgås med vänner, ha en härlig fåtölj där man kan sitta och läsa en bok. Ett rum där man inte jobbar, inte lagar mat, inte leker. Ett rum där man bara är, säger Vanja.

Vanja Wikströms sovrum

Foto: Hannah Hedin

”Sängen är verkligen en möbel som tar mycket plats i ett hem och syns en hel del, så man ska inte glömma bort att göra den så fin man kan tycker jag. Att blanda textilier och material blir extra härligt och ombonat”, säger Vanja. Överkast, kuddar och lammskinn från Ellos, gul kudde från Fat Cat, matta från Rugvista och ”Yes”-lampa från Lagerhaus.

I den 98 kvadratmeter stora lägen-heten finns utöver en hall, ett badrum och ett kök fyra rum. Det är svårt att tro att vi befinner oss i en hyresrätt eftersom så mycket är fixat av Vanja och Niklas själva. Och något som de verkligen vill uppmana folk som bor i hyres-rätter till är att våga göra om:

– Vi rör inte det vi inte får röra, men yt-skiktet i lägenheten gör vi gärna om. Så länge man gör det schyst och så länge man håller sig till ytskick har vi aldrig stött på problem eller fått skäll av någon hyresvärd. Vi vill gärna uppmuntra folk till det, säger Niklas och Vanja fortsätter:

– Många har inställningen ”men då får jag ju inte tillbaka pengarna” – men du bor ju och lever där! Då vill du väl ha det mysigt och trivas så bra som möjligt? Dessutom gör piffningen förmodligen att du åker upp på en helt annan nivå på bytesmarknaden om du någon gång skulle vilja byta din lägenhet mot en annan – och på så sätt får du även pengarna tillbaka.

Vanja Wikström gravidstil

Foto: Hannah Hedin

Ett av Vanjas bästa gravidplagg är snickarbyxan. Här står hon mellan matsalen och Iggys rum.

I köket har paret gjort om en hel del – allt från utbytta vitvaror till en ny bänkskiva.

– De vita luckorna har målats om i två blågröna nyanser, träbänken är utbytt mot marmorliknande komposit, det gamla kaklet är borta och kranen och diskhon är nya. We love it!
säger Vanja.

Och just köket är väl använt hos familjen. Eller
ja, av Niklas i alla fall.

– Jag hatar att laga mat.

– Men vi har en bra uppdelning! Niklas är jättebra på att laga mat – och jag är jättebra på att äta den, skrattar Vanja.

Rottingsoffa

Foto: Hannah Hedin

”Jag älskar att blanda upp tavlor med prylar. Särskilt fint är det när man får in sådant som man faktiskt kan använda – så att det inte bara är dekoration utan även funktion”, säger Vanja. Rottingfåtöljen är ett loppisfynd.

En tydlig tråd i samtliga rum är att det ska finnas humor.

– Inredning behöver inte vara så allvarligt! Jag tycker om att man ser att vi lever i hemmet och att det är mysigt. Jag gillar inte det sterila, säger Vanja.

En viktig del av det personliga är konsten
på väggarna. Paret undviker ”Ikea-konst” och låter i stället vänners alster få pryda väggarna.

– Niklas har massor av kompisar som är jättebra på konst. Vi gillar att hitta annorlunda motiv som exempelvis det inramade fotot i matrummet som föreställer en diamanthandlare i Las Vegas, säger Vanja och berättar vidare om den härligt färgglada djungeltavlan över soffan i vardagsrummet:

– I stället för en tavelvägg bestämde vi oss för att ha en fet tavla. Det var ett beställningsjobb av en konstnär som heter Fanny Schultz. Vi önskade oss något på temat ”lyxdjungel” och hon kom hem till oss och kollade vår stil och vi visade inspirationsbilder för henne – och vi blev väldigt nöjda med resultatet!

Barnrum hemma hos Vanja Wikström

Foto: Hannah Hedin

Iggy är väldigt glad över sitt fina rum – och speciellt över skrivbordet där han gärna sitter och pysslar. Matta från Ellos, väggdekaler i form av grå prickar från Fyndiq, skrivbord med tillhörande stol och lampan från Jollyroom, sjörövarkanin-print ovanför Ikea-sängen från Miniwilla, grå och rosa anslagstavlor från Babyshop och djurknoppar från Ferm Living. De grönprickiga lakanen kommer från Åhléns, det gammalrosa överkastet likaså och den grovstickade pläden är från Ellos.

Även i barnrummet har väggarna låtits prydas av prints, anslagstavlor och hyllor. Och så länge inte Iggy själv har några speciella önskemål om hur hans rum ska se ut tycker Vanja och Niklas att det är rätt skönt att de får bestämma över inredningen. På så sätt kan de slippa plastleksaker i skrikiga färger som de flesta föräldrar kanske inte direkt älskar…

– Det viktigaste för oss är att ha ett könsneutralt barnrum. Det ska finnas olika kläder
i utklädningslådan: en rosa tyllkjol och en Spiderman-dräkt, säger Vanja.

Och just att saker ska vara könsneutrala är en viktig hjärtesak för paret som tillsammans skapat och driver barnappen och Youtube-kanalen Babyloonz – som ska kännas säker
för föräldrar att sätta sina barn framför.

– Vi har gjort Babyloonz-appen i samarbete med förskolepersonal för att kvalitetssäkra den. Det finns inget våld, ingen reklam och den är könsneutral. I vår kliver Vanja in som programledare, säger Niklas.

Vanja och Iggy

Foto: Hannah Hedin

Så härligt kittel–fnitter på Iggy!

Och det händer fler stora saker i familjens liv just nu. I slutet av april blir Iggy storebror till en liten tjej som just nu har det skämtsamma arbetsnamnet ”Basilika”. Även om det dröjer innan hon kommer att kräva sitt eget rum finns här gott om sovplats. Sängen i sovrummet är nämligen av den största
modellen – en 2 meter lång och 2,2 meter bred vattensäng med specialfunktioner. Niklas har insomni, och sängen är specialbyggd för att maxa hans chanser att sova.

– Att ha en familjemedlem vars kropp inte klarar av en så basal funktion som att sova är något vi krigar mot varje dag. Alla har sina problem, och det här är vårt. Vi försöker tackla det på bästa sätt genom att göra vad som är bäst för teamet, typ. Om Niklas inte får så maxade chanser att sova som möjligt så lider han – och vi också i förlängningen. Så Niklas sömn går alltid först, för att vi som familj ska kunna må så bra som möjligt, säger Vanja.

För att Niklas ska kunna få sin sömn väljer Vanja att sova hos Iggy, som precis som så många andra fyraåringar vaknar minst en gång varje natt. När Basilika kommer ska familjen testa att låta Iggy sova i den stora dubbelsängen med Niklas – men om det inte funkar kommer Vanja och barnen sova tillsammans i barnens rum.

Ljusblå kakelkamin

Foto: Hannah Hedin

Den ljusblå kakelkaminen är en favorit!

Det är lätt att tro att familjen Wikström-Malmqvists liv och hem är perfekt. Som en av Sveriges största influencers postar Vanja alltid inspirerande bilder som visar snygg inredning, perfekta outfits och ett glatt leende.

– Men jag är noga med att säga att det inte är perfekt hela tiden. Det är lätt att alltid välja den snyggaste bilden, men jag försöker ändå vara noga med att visa celluliter eller annat som visar att jag är mänsklig. För det är också det som gör att man får ett riktigt förtroende från sina följare, säger Vanja.

– För mig är det så mycket lättare att kunna göra mitt jobb när jag har ordning hemma. Jag sparar massor av tid på att inte behöva fixa för mycket inför bilderna jag tar. Att ha ordning är ett jätteviktigt redskap för mig. Och det fina med hela influencerbiten är ju att man gör allting lite härligare. Som en frukost till exempel – ska jag fota den så gör jag den samtidigt lite bättre och njuter mer av den, säger Vanja och Niklas fortsätter:

– Vi är egentligen inte så duktiga på inredning. Vi vet vad vi gillar när det väl är på plats. Vi testar och köper hem – och blir det inte bra så gör vi om. Vår inställning är verkligen ”learning by doing”!

Text: Annika Leone 
Foto: Hannah Hedin
Styling: Jasmina Bylund
Hår och makeup: Nathalie Berzelius Lyberg

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 2, 2018.