Hemma hos @hemlikheter: ”Färgglatt är vår färg”

Att ta alla beslut tillsammans och pausa ofta för familjemys. Det är Linnéa och Simon Rolfssons recept för ett härligt hem i ständig förändring.

Färgstark inredning hemma hos @hemlikheter

Foto: Anna Hållams

Bruno Mathsson-fåtöljen i pistagegrönt läder har hängt med sedan barndomen och alltid varit Linnéas favorit. ”Drömmen är att få krypa upp här ensam och läsa en tidning. Men det känns som ett skämt att ens försöka nu för tiden. Men kanske en dag.”

Hemma hos @hemlikheter

– Ha ha, ja vi kanske bara har tagit en paus egentligen, erkänner Linnéa och berättar att de faktiskt bodde tre år i huset innan de började med den stora renoveringen.Först säger de att de är klara nu. Kanske bara något litet kvar att fixa. Sedan kryper det fram att ”det lilla” handlar om att plocka ner en gigantisk murad spis, flytta flera väggar, bygga en altan, ett lekrum och en del annat smått och gott.

FAMILJEN ROLFSSON
Linnéa, 30, Simon, 31, Ebbe, 3, Elis, 6 månader.
Bor: I ett 80-talshus på 200 kvadratmeter på landet en knapp mil utanför Gränna.
Gör: Linnéa är sjukgymnast, men just nu föräldraledig, och driver Instagramkontot @hemlikheter. Simon driver eget byggföretag.

– Det var bra att bo in sig först. Men när vi kände oss redo och visste hur vi ville ha det rev vi ut halva nedervåningen och gjorde det nya köket. I efterhand kan jag tänka att det hade varit smidigare att göra den grejen innan vi skaffade barn. Nu hade vi precis fått Ebbe, så det blev en hel sommar med bebis och utan kök. Jag vet inte riktigt hur vi fixade det.

Foto: Anna Hållams

I Blocket-fyndade soffan hänger familjen – Ebbe, Simon, Elis och Linnéa – ofta och mycket. Skolaffischen är ett loppisfynd för en hundring. Rosa kudde från Netto och matta från Ellos.

Men man lär sig. Även om det finns många idéer på listan är Linnéa noga med att det inte bara blir husfix.

– Vi gör allt jobb själva och jag vill inte minnas tillbaka på småbarnsåren som ett ständigt renoveringskaos. Man måste ju umgås och mysa också!

Foto: Anna Hållams

Hylla från String, rosa bricka från Isa Form, köksassistent från Kitchen Aid, vägglampa från House Doctor, rosa vattenkokare från Plint, Elis overall från Mini Rodini. Stegpallen från Linnéas farmor och farfar har fått ny klädsel i mönstret Manhattan från Josef Frank.

Foto: Anna Hållams

Vitrinskåpet i vardagsrummet är en riktig vinstlott från Ikeas fyndhörna. ”Kartongen var väldigt trasig och det stod att skåpet var repat. Vi köpte på vinst och förlust för en billig peng och det visade sig vara helt felfritt!” Stolarna kring bordet är en blandning av loppisfynd, nyköp och presenter. På bordet står en gul ljusstake från Designtorget och en vas från Klong. Randig matta från Ikea.

Om Ebbe, 3, får välja går han gärna ner till sjön och badar eller hälsar på kossorna i ladugården i närheten. Huset de bor i var från början Simons föräldrahem och ligger på föräldrarnas gård, på landet utanför Gränna. Även två av Simons systrar bor alldeles i närheten och kommer gärna på besök.

– Vi har stora familjer båda två och är alltid många när vi ses. Så när vi planerade köket ville vi att det skulle rymma hela gänget, berättar Simon och tillägger att det faktiskt var han som valde den gröna färgen på luckorna.

– Annars är det mest Linnéa som har idéerna, säger han med en blinkning mot sin fru.

– Ja, men det blev ju jättebra! Jag gillar det jättemycket. Färgglatt är liksom vår färg.

Foto: Anna Hållams

På väggen från vänster: päronposter från Fine Little Day, småaffischer från Søstrerne Grene, spegel från House Doctor, akrobattavla från Michelle Carlslund, tavla med hjärta från Johanna Egemar, klocka från Bloomingville. Kaninlampa från Heico, ljusstakar från Granit, askar från Lagerhaus, trådkorg från Netto, kuddar från dels Svenskt Tenn, dels egen design.

Foto: Anna Hållams

Att det blev ett lindblomsgrönt kök från Marbodal har Linnéa och Simon inte ångrat en sekund. Här älskar hela familjen att hänga tillsammans! Rullvagnen från Normann Copenhagen är en 30-årspresent från Linnéas syskon. Rosa barnstol från Stokke, diskställ från Åhléns.

Mycket bänkyta och förvaring stod på önskelistan för det nya köket. Och skafferiet i hörnet uppfyller definitivt det senare.

– Alla borde ha ett stort skafferi. Det sväljer ju hur mycket som helst! Det är perfekt för alltifrån papperssortering till saft och torrvaror, och superbra att slänga in grejer i när man behöver snabbstäda, menar Linnéa.

Hon och Simon är överens om att de nog aldrig kommer att byta ut köket.

– Simon pratar ibland om att han skulle vilja bygga nytt någon gång i framtiden, och då skulle jag vilja ha ett exakt likadant kök i det nya huset. Det här är helt enkelt perfekt.

Foto: Anna Hållams

Klinkerplattorna till golvet blev över från ett av Simons byggen och passade fint in här. Den rosa väggfärgen är Alcros Rose. Byrå, stol och spegel är begagnade. Girlang från Jennie Ekström, rådjur från Rusta, liten grön vas från City Gross, gul ryggsäck från Blafre, runda krokar, från Muuto, björnryggsäck från Mini Rodini.

Foto: Anna Hållams

Det gamla arkivskåpet är ett kärt loppis- fynd som rymmer hur mycket som helst. Tapeten kommer från Ikeas tillfälliga kollektion Bråkig. Rävkudde från Lagerhaus.

Annars är Linnéa inte den som drar sig för förändring.

– För mig är det viktigt att ha det fint omkring mig och jag älskar att fixa och göra om. Men vi köper det mesta begagnat och då känns det inte så farligt att byta ibland, säger hon och pekar på några grå stolar vid köksbordet.

– Dem och en soffa är det enda vi har köpt nytt på väldigt länge. Resten är second hand eller älskat arvegods. Men nu har vi så mycket saker att det nog får bli ”en in, en ut” ett tag.

Foto: Anna Hållams

Sovrummet var två rum från början, som Linnéa och Simon har slagit ihop till ett. Nu ryms dubbelsäng och Elis hörna under snedtaket på ena sidan av rummet, och en rejäl garderob längs hela väggen på andra sidan. På gallret mot väggen har Linnéa samlat fina minnen och bra kom-ihåg-citat. Eos fjäderlampa från Vita, sängkläder från Ellos och Hemtex, gul sammetskudde från H&M Home, Crux pläd från Pia Wallén.

Foto: Anna Hållams

Drömfångaren har Linnéa gjort. Bokstavstavla från Granit, vikta pappershängen från Søstrerne Grene, liten fågelklämma från Blomsterlandet.

Foto: Anna Hållams

Lilla Elis egen hörna är proppfull av fina saker. Även här finns egna kreationer av Linnéa, som filten med bilar och det fina kortet med viktig Elis-fakta. Mobil från Systrarna Karlssons, ugglekudde från Åhléns, kudde med valar från Camp Cirrus, virkad kanin från Littlephant.

Linnéas inredningsintresse har egentligen alltid funnits, men det tog fart ordentligt när de flyttade till huset och Ebbe föddes.

– Som föräldraledig är man ju mycket hemma, och då känns det extra viktigt att ha det fint omkring sig. Dessutom startade jag mitt Instagramkonto och upptäckte hur roligt det är att fota och visa upp det jag hade fixat, säger hon och medger att hon självklart blir påverkad av trender, precis som alla andra. Men de biter liksom inte alltid.

– Nu går jag bara och väntar på att jag ska vilja ha mer mörka färger och naturmaterial. Och visst, jag kan tycka att det är jättefint, men samtidigt älskar jag det ljusa och färgglada som vi har här hemma. Jag gillar den lekfulla och opretentiösa känslan.

Foto: Anna Hållams

På sängbordet står en liten prylhylla där de finaste små saker man har kan få flytta in, och flyttas runt. Kortet med Ebbe-fakta har Linnéa gjort, liksom pärlplatte-Batman. Röd trägubbe från Ingela P Arrhenius, robotsparbössa från KG Design, Miffy-lampa från Mr Maria.

Foto: Anna Hållams

”Jag gillar det här färgglada och Ebbe tycker också att det är fint. Han gillar verkligen sitt rum, särskilt sänghörnan. Det är viktigt att göra det mysigt”, säger Linnéa. Säng från loppis, älghuvud från Brigbys, hylla från String och matta från H&M Home.

Foto: Anna Hållams

Sängen är en favorit hos Ebbe. Både att sova i på natten och att leka i på dagen. Vimplarna i olika tyger och den fina pläden med mormorsrutor har Linnéa sytt och virkat. T-shirt från Mini Rodini, byxor från Lindex.

Lille Elis är för liten för att ha en egen åsikt ännu, men Ebbe älskar alla färger och fina saker lika mycket som mamma. Inte minst dem i hans eget krypin.

– Ebbe är verkligen hemmakär i sitt rum och är särskilt förtjust i sin säng som vi hittade på loppis för ett tag sedan.

Om han vill ha en annan stil i rummet när han blir äldre kommer han så klart att få vara med och bestämma.

– Jag får hålla tummarna för att han inte väljer någon Star Wars-tapet bara. Det skulle jag ha svårt för, erkänner Linnéa.

Foto: Anna Hållams

Teakhyllan är arvegods från Linnéas mormor och morfar. Den inramade postern är köpt från @fiaelia på Instagram. Den runda asken har Linnéa klätt in med tapet. Gul tapet från Eco Wallpaper, vimpel från Un Nom.

Foto: Anna Hållams

Klart barnet ska ha ett eget kök! Precis intill biblioteket, där böckerna står i ommålade kryddhyllor så att man kan se dem bra. Spis från Brio, rosa trådkorg från Netto, vimplarna är hemmasydda. Leksaksmaten kommer från TGR, loppis och Ikea.

I barnrummet vimlar det av exempel på Linnéas kreativitet. Girlanger och drömfångare av pärlplattor, en stor virkad pläd med mormorsrutor, den fina taklampan och en handsydd ryakudde är bara några exempel. Och på flera ställen i huset ligger hennes egenvirkade mattor som härliga karameller på golvet.

– De flyttas runt lite här och var, där de behövs för att pigga upp för tillfället, säger hon men berättar att mattproduktionen ligger lite på is just nu.

– Ja, du vet hur det är med två små, min tid och ork går mest åt till Elis och Ebbe. Men varje gång jag är på loppis kollar jag efter nystan med mattrasor, så jag har ett ordentligt lager att plocka ifrån när jag blir virksugen igen!

Foto: Anna Hållams

Varje gång Linnéa lägger ut en matta på Instagram trillar förfrågningarna in. ”Jag blir jätteglad när folk gillar det jag gör! För mig är det nästan meditativt att virka och greja med händerna.”

Foto: Anna Hållams

Linnéas tips för att lyckas få till en riktigt fin matta är att öka precis lagom mycket för varje varv. Leta efter mattrasor på loppis, där kostar de nästan ingenting!

Mattorna är Linnéas eget projekt, men när det gäller andra saker till hemmet kollar hon alltid med Simon vad han tycker.

– Simon är världens bästa bollplank. Jag har tusen idéer och han, som är snickare i grunden, kan säga om det är praktiskt möjligt att genomföra. Vi gör allting tillsammans och båda är med på alla beslut vad gäller hemmet. Vi är också noga med att inreda så att barnen kan få vara överallt och leka. För det är superviktigt att hela huset verkligen känns som hela familjens hem.

Foto: Anna Hållams

Vem blir inte glad av den här väggen?! Den fina pandagirlangen har Linnéa gjort av pärlplattor, uppträdda på tråd. Inramad djurposter från Isa Form, rosa poster från Highway Design, lejonfigur från Ingela P Arrhenius, burkar från Ferm Living och Camp Cirrus.

Text: Karin Marks  Foto: Anna Hållams
Styling: Malin
 Qvänstedt Myllymäki