Hemma hos Farzad Farzaneh – från tre små lyor till en drömvåning

Efter år i kaos bestämde sig familjen Farzaneh för att göra om tre små lägenheter på Södermalm i Stockholm till ett riktigt hem. Resultatet? En drömvåning där alla familjemedlemmar har ett eget utrymme.

Inredningsinspiration hemma hos Farzad Farzaneh

Foto: Nadja Endler

På hyllorna, från Ikea, blandas barnens leksaker, spel och prylar. På väggen hänger en retroposter med hajar, köpt på loppis, och en tavla av tecknaren Jan Lööf. Sprattelballerinan är från Room och golvlampan är vintage.

Hemma hos Farzad Farzaneh

Från början var dessa 110 kvadratmeter, nära Skinnarviksberget på Södermalm, tre lägenheter som nu har slagits ihop till denna härliga lya med en fantastisk utsikt över Riddarfjärden.Ett stenkast från ”Millennium”-trilogins hjälte Lisbeth Salanders kända lägenhet på Lundagatan i Stockholm, där inbitna Stieg Larsson-fans titt som tätt brukar gå på stadsvandring, hittar man familjen Farzaneh: programledaren och barnfavoriten Farzad, 33, frun Lisa, 43, filmregissör, och barnen Laia, 11, Frank, 8, och Betty, 6.

FAMILJEN FARZANEH
Farzad, 33, Lisa, 43, och barnen Laia, 11, Frank, 8, och Betty, 6.
Bor: I en 110 kvadratmeter stor etagelägenhet på Södermalm i Stockholm.
Gör: Lisa är filmregissör och Farzad är programledare, producent, regissör och författare, aktuell med ”Skavlan Jr”, på SVT, ”Barnmorgon med Farzad”, i P4, och ”Barnradions poddstuga” i Sveriges Radio. Har skrivit boken ”Livet – en handbok” för barn och ungdomar.

– Lisa köpte den första lägenheten 1994 – en etta på 35 kvadratmeter. När jag flyttade in bodde hon där med då tvååriga Laia. Hon hade precis köpt grannens lägenhet, en lika stor etta, och öppnat väggen mellan dem, säger Farzad.

Foto: Nadja Endler

Hela familjen Farzaneh – Farzad och Lisa, och barnen Laia, Frank och Betty.

Foto: Nadja Endler

Hela köket är platsbyggt och paret valde att ha kvar lägenhetens originalkänsla på luckor och beslag. Även kökshyllorna är platsbyggda. På dem samlas ärvt porslin och klassiska Muminkoppar från Arabia. Brödrosten är från Dualit.

Foto: Nadja Endler

Krukorna med växter kommer från Room (den randiga) och Lagerhaus (den i plåt).

– När vi senare fick Frank och Betty kände vi att vi började växa ur lägenheten. Dessutom var den väldigt dåligt planerad. Vi hade inte råd att köpa en större lägenhet, men som tur var blev lägenheten under oss ledig.

Läs också: Farzad Farzaneh från Bolibompa: ”Varannan vecka-liv är komplicerat”

Att bygga ihop tre lägenheter kan låta enkelt på pappret, men i verkligheten har hela familjen varit involverad i en lång process för att få hemmet till vad det är i dag.

– Det har tagit oss år att få ordning på allt. Det var inte förrän förra våren som vi verkligen bestämde oss för hur lägenheten skulle se ut. Vi gav nycklarna till byggmästaren vi anlitat och bara: ”Kör”. Det har så klart kostat en massa pengar, men vi tänkte att antingen så gör vi det här ordentligt eller så flyttar vi här-ifrån. Men nu är vi nöjda!

Foto: Nadja Endler

I mitten av barnens samlingsrum finns ett bord och stolar som är fyndade från loppis. Den vita stolen är från Eames och kartboken på bordet är från Room. Gardinerna kommer från Littlephant.

Foto: Nadja Endler

Den fina soffan är från Carl Malmsten, kuddarna och gardinerna från Littlephant och pläden från Room. Den vita stolen är från Eames och väskan som hänger på den från Monki. Ovan hänger taklampan Bumling av Anders Pehrson.

Både Farzad och Lisa har ett inredningsintresse – vilket han tror faller sig naturligt eftersom de bägge jobbar som regissörer, ett visuellt yrke där miljöerna är jätteviktiga. Men när lägenheten var ombyggd och de började att inreda själva tog det alldeles för lång tid.

– Vi kände att om vi skulle göra det här skulle vi vara klara om fem år. Bara att åka och köpa saker, testa, lämna tillbaka när det blir fel och så vidare – det tar ju hundra år! Så vi bestämde oss för att ta hjälp av en inredningsfirma. De har lyckats få till den känsla vi var ute efter och vi är supernöjda, säger Farzad.

Foto: Nadja Endler

Här på övervåningen har vi familjens vardagsrum. Den mysiga soffan kommer från Melimeli, marmorbordet från Ox Denmark, lampan från Örsjö och kuddarna från Linum.

Foto: Nadja Endler

I matplatsens centrum står ett bord som är arvegods. Stolarna är från Ton och taklampan från Gubi. Spegeln på väggen är måttbeställd.

Foto: Nadja Endler

På det ärvda bordet finns prickigt porslin från Lagerhaus, ljusstakarna är från Skultuna och vasen från Room.

I dag är det nästan tio år sedan Farzad och
Lisa träffades för första gången. Allt gick snabbt – väldigt snabbt till och med.

– Vi blev gravida dag ett – första gången vi låg.
Vi var knappt tillsammans då, men förtjusta i varandra. Det enda vi egentligen visste var att vi inte ville ta bort barnet. Man kan säga att Lisa blev gravid och sedan blev vi ihop på riktigt, säger Farzad, som då bara var 23 år och flyttade in hos Lisa och blev bonuspappa
till Laia.

– Laia var 2,5 år och hon tyckte nog mest att jag var en rolig farbror som dök upp i hennes liv. Men det är knepigt att komma in som bonusförälder – det finns ingen given roll för hur och vem man ska vara. Alla vet hur en mamma ska vara, hur en pappa ska vara – men exakt hur mammas nya kille som hon väntar barn med ska vara – det finns ingen given roll för den personen. Jag kan vara som en förälder, men hon har redan en mamma och en pappa. Jag kan vara hennes kompis som säger ja till allt och bara är kul … Innan man hittar sin roll kan det bli lite rörigt, säger Farzad.

Foto: Nadja Endler

Matplatsen blir också en given plats att samlas på. Här spelar Farzad och dottern Betty Fia med knuff.

Foto: Nadja Endler

Under soffbordet, i marmor från Ox Denmark, finns en matta från Layered. Skinnfåtöljerna är också från Ox Denmark. På bordet står en kruka från Hanna Wessman/DBKD och en svart bollformad dekoration från House Doctor.

I dag är paret gifta sedan fem år tillbaka. Det var självklart att barnen skulle få vara med på vigseln, som faktiskt ägde rum precis utanför hemmet. Vad som inte alls var självklart var att de skulle vigas av den tidigare ministern och partiledaren Lars Leijonborg – men så blev det.

– Två dagar innan vi skulle gifta oss i stadshuset kom vi på att vi inte hade bekräftat tiden vi hade fått. Vi hade graverade ringar och allt och började att panikkolla med alla kompisar om de kände någon som fick viga folk. Och då sa vår vän Erik Leijonborg att han kunde kolla med sin farbror, Lasse, om han kunde – och det kunde han! Så vi samlade alla vänner och hade en liten fest här hemma utanför huset på gräsmattan. Vi gick in med barnen till bröllopsmarschen – det var fint och roligt och barnen var jätteglada, berättar Farzad.

Foto: Nadja Endler

Sängarna i barnens rum, som alla ligger bredvid varandra, är platsbyggda. Sängkläderna är från Garbo & Friends och den prickiga kudden från Room.

Foto: Nadja Endler

Barnens skrivbord är liksom sängarna platsbyggda. Stolen är från Ikea, överkastet från Linum och k­uddarna från Room.

Efter ombyggnaden har alla barnen var sitt rum på nedervåningen, något som både föräldrar och barn kan uppskatta. Och på bilderna ser hemmet väldigt städat ut  – men Farzad erkänner att det inte alltid ser så här perfekt ut i vardagslivet.

– Jag läste någonstans om en familj som hade slutat att köpa saker i färg. De hade bara svarta och vita saker. Det var jättefint, jättevackert – men det hade aldrig funkat för mig. Om jag har en treåring som vill ha en färgglad leksak, som är ful, och som låter men kanske gör henne jätteglad – då får hon ju den! Man måste nog släppa det där lite för barnens skull. Visst, jag kan vara lite pedant, men jag har insett att man också måste släppa in livet, säger Farzad.

Foto: Nadja Endler

På övervåningen ligger Farzads och Lisas sovrum. Sänggaveln är klädd med tyg från Romo. Sängbordet är från Artek och lampan från Belid. På sängen finns en pläd och kuddar från Room och Morris & Co (den blommiga). Överkastet är från Linum. Den vackra tavlan ovanför sängen kommer från Piqmo.

Foto: Nadja Endler

Badrumsskåpet är köpt från en snickare och blandaren är från Tapwell. Knopparna kommer från Byggfabriken.

Foto: Nadja Endler

I anslutning till Farzads och Lisas sovrum finns deras badrum. Det fina badkaret är original från när huset byggdes 1931. Golvkaklet är från Victorian floor tiles.

Text: Annika Leone  Foto: Nadja Endler  Styling: Helena Dyrssen och Sara Sandanam/Bebo design