Hemma hos @bloggaibagis-Janniche: ”Instagram är min inspiration”

Bakom populära Instagramkontot @ bloggaibagis döljer sig stilsäkra Janniche Kristoffersen. Vi hälsar på i hennes charmiga radhus.

Hemma hos Instagram-profilen @bloggaibagis

Foto: Emily Dahl

Janniche beskriver sig själv som en ”hemmakatt” och njuter av hemmets (oftast) lugna vrå. Be kind-banner från Secret Holiday & Co, och koppar i kryddhyllan från House of Rym.

– Ja hjälp, vad föll vi för egentligen? Själen i huset och närheten till både natur och storstad, tror jag. Men främst föll vi väl för att det faktiskt var ett radhus, vi hade precis fått Rio och jag kände ett akut behov av att inte bo kvar i en lägenhet med fem trappor utan hiss, berättar Janniche Kristoffersen som huserar i radhuset från 1954 tillsammans med maken Johan Bergström, dottern Rio, 4, och sonen Otis, 1,5. Husets ursprungliga charm var relativt intakt när familjen flyttade in, och Janniche och Johan har varit noga med att inte renovera sönder hemmet.

FAMILJEN KRISTOFFERSEN BERGSTRÖM
Janniche, 37, Johan, 38, Rio, 4, och Otis, 1,5.
Bor: I ett 50-talsradhus på 130 kvadratmeter
i Bagarmossen utanför Stockholm.
Gör: Janniche är UX-designer och inredningsinfluencer. Johan är fotograf och bildkonstnär.
Instagram: @bloggaibagis

Men lite har de ändå gjort: Väggar har målats och tapetserats och plastmattor tagits bort till förmån för vackra trägolv, därtill har originalkökets luckor lackats om och fått nya beslag. Inte att förglömma har altan och lekstuga adderats. Huset mäter cirka 130 kvadratmeter och rymmer fem rum, Rios rum har Janniche och Johan trollat fram.

– Vi delade av ett större rum och för att släppa in ljus fällde vi in ett gammalt fönster mellan rummen. Det var Johan tveksam till, han var rädd att det skulle bli för shabby chict. Men jag dränkte fönstret i vit färg och det blev bra, säger Janniche som beskriver sin inredningsstil som ”spretig”.

Foto: Emily Dahl

Tapeten heter Willow Boughs Minor Green och kommer från William Morris. Muggar från House of Rym.

Foto: Emily Dahl

En fondvägg och ena sidan av köksön – där Rio och Otis gärna hänger – har tapetserats med Willow Boughs Minor Green från William Morris. Brickan med granar kommer från ett av Janniches favoritmärken: Fine Little Day. Teakstolarna är köpt från en vän.

Foto: Emily Dahl

Den begagnade Tripp Trapp-stolen från Stokke fick ny färg. Be kind-banner från Secret Holiday & Co.

Är ni annars ense när det kommer till inredning?
– Mitt inredningsintresse är större men vi är oftast ense. Även om Johan kan bli lite trött på mina ständiga inredningsprojekt, de landar ju ofta på honom eftersom han är en riktig handyman.

– Och när det gäller tavlor tänker vi olika. Jag gillar prints och posters som jag dessutom kan byta ut när jag vill, medan Johan som är fotograf och bildkonstnär gillar mer seriös konst. Jag har inget emot den typen av konst, men det passar inte riktigt i det här huset.

Foto: Emily Dahl

I lekrummet/gästrummet har väggarna målats med en snygg bergssiluett.

Foto: Emily Dahl

Ett avlångt rum delades av och blev till två rum med hjälp av en vägg och ett gammalt fönster.

Foto: Emily Dahl

Otis leker gärna vid barnskrivbordet, som Janniche och Johan har byggt i lämplig höjd. Poster från Fine Little Day.

Sedan några år tillbaka instagrammar Janniche under namnet @bloggaibagis som följs av drygt 33 000 personer som får ta del av inredningsorienterade bilder signerade henne själv. Inspirationen till sina bilder hämtar Janniche i sin tur på just Instagram.

– Det är där jag hänger och jag älskar att kika in hos dem som har en egen inredningsstil, faktiskt oavsett vilken. Genom Instagram har jag lärt känna så många grymma människor och det finns verkligen inga negativa kommentarer på mitt konto, bara uppmuntran och pepp.

Foto: Janniche Kristoffersen

Sänggaveln har Janniche gjort själv av en målad MDF-skiva. Nalle från Ferm Living, korgar från Afro Art.

Foto: Janniche Kristoffersen

Barnens sovrum är inrett i mjuka, gråa nyanser. Skåp Bestå från Ikea, taklampa från Afro Art, klänning från Soft Gallery, filt från House of Rym och regnmoln från Fabelab.

Foto: Emily Dahl

I Otis rum står en fin gammal växasäng som Janniche köpte från en person bakom Instagram-kontot @frokensfina. Docksängen är arvegods.

Vad bjuder du på i ditt flöde?
– Inredningsbilder från vårt hem, jag älskar att fotografera och får utlopp för min kreativitet genom att lägga upp bilder på Instagram. Jag går i gång på att få till den där riktigt bra bilden med fint ljus och roliga detaljer.

– Sen är jag kanske inte så bra på att vara privat, även om jag gärna skulle vilja vara det. Men det handlar som sagt om att jag trivs bäst bakom kameran. Och jag är desto mer mån om mina följare, att de ska få svar på sina frågor. När någon berättar att jag har inspirerat dem så blir jag så himla glad!

Foto: Emily Dahl

Foto: Emily Dahl

Janniche är egentligen ingen loppisperson, men näverväskan som hänger på ett element i sovrummet är faktiskt köpt på just loppis.

Foto: Emily Dahl

Att bara måla halva väggen är väldigt effektivt!

Hur ser du på framtiden?
– Någon gång kommer ju bilderna från det här hemmet ta slut och jag har börjat fundera på mitt nästa steg, hur jag kan ta med mig mina fina följare till något större projekt som känns inspirerande för både dem och mig. Jag har inte facit än men är säker på att något roligt väntar runt hörnet, säger Janniche och berättar att hon och Johan hur som helst funderar på att lämna den kungliga huvudstaden.

– Vi har tittat en del på Gotland där vi ibland jobbar och skulle kunna få mer yta för pengarna, vilket vore fantastiskt. Jag är en riktig hemmakatt, jag känner mig trygg hemma och det är otroligt viktigt och centralt att jag får ha det fint runt mig. Allt blir lättare om jag är omgiven av fina ting.

Foto: Emily Dahl

Framför vardags­rummets öppna spis samlas gärna familjen under ruggiga kvällar. Vägglampa från House Doctor och strax under en tavla från Fine Little Day. Gungstolen är från Sika Design och taklampan från House Doctor.

Foto: Emily Dahl

Det grå skåpet har Janniche köpt på Blocket och porslins­kaktusen är från Serax. Lampan är signerad Verner Panton och heter Flowerpot.

Foto: Emily Dahl

Puss på dig Otis!

 

Så du har alltid intresserat dig för inredning?
– Ja, jag kommer ihåg att jag möblerade om redan som liten och minns hur jag i tonåren fick välja färg på mina väggar. Jag valde en mörkt grön färg. Den skulle ju ha varit riktigt trendig i dag! Rio, familjens andra hemmakatt, gillar också att flytta på saker i sitt rum, så det har definitivt smittat av sig.

Barnen ja. Hur har ni tänkt när ni har inrett barnrummen?
– Först och främst tänker jag på arbetsyta, att det ska finnas bra ytor där de kan sitta och pilla med allt möjligt. Förvaring är viktigt och det som funkar för oss är stora lådor och säckar i barnens höjd där vi smidigt kan trycka ner allt och inget. Sen ska det såklart vara mysigt med massa ljusslingor och kuddar, säger Janniche och berättar vad hon faller för i shoppingdjungeln.

– Jag tycker om att förändra med detaljer som mattor, lampor eller kuddar. Och så gillar jag snälla färger, gärna lite oväntade färgkombinationer som rosa och rostfärgat.

Foto: Emily Dahl

En ljusslinga kan lika gärna hänga vertikalt som horisontellt.

Foto: Emily Dahl

Bygg egna taklampor av fina sladdar och socklar. Janniche har hittat materialet till sina på Byggfabriken.

Foto: Emily Dahl

En tavellist över skrivbordet är både praktiskt och snyggt.

 

Köper du nytt eller gammalt?
– Jag köper det mesta på nätet och är en jättedålig loppishandlare. Jag har nog aldrig gjort ett enda fynd. Så när andra drar hem en pinnsoffa för en hundring från en loppis någonstans utanför stan köper jag min svindyrt på Blocket, säger Janniche, som ändå inte anser sig vara särskilt sentimental när det kommer till mate-riella ting. Men hon har några favoritprylar.

– Pinnsoffan är jag kär i, den har fått följa med ett tag. Och växasängen. Men också golvlampan som vi köpte på en loppis i Berlin och släpade hem på flyget. Den är sliten men jag skulle ändå ha svårt att göra mig av med den. Det är nog helt enkelt de äldre prylarna som jag bryr mig mest om här hemma.

Slutligen. Vad vill du att dina gäster ska känna när de kommer in här?
– Att det inte är så stelt! Här ska det kännas mysigt, hemtrevligt och personligt.

Foto: Emily Dahl

Pinnsoffan köpte Janniche ”alldeles för dyrt” på Blocket. Otis utnyttjar den gärna för en powernap.

Foto: Emily Dahl

Rio – för alltid coolast i Bagarmossen!

 

Text och styling: Sofia Thörewik
Foto: Emily Dahl