Harmoni i barnrummet: ”Det är så rogivande att pyssla i Miras rum”

Kliv in hos Mira, 2, i ett sagolikt drömrum där färgskalan är sobert grå och matchas med mjuka kuddar och textilier.

Inspiration till barnrummet, ett grått barnrum med textilier och drömfångare.

Foto: Johanna Hagbard

Garderobsdörrarna är målade med svart griffelfärg från Granit, fritt fram för Mira att få utlopp för sin kreativitet.


Barnrumsinspiration hos Mira

I ett barnvänligt radhusområde i Helsingborg bor Mira, 2,5, tillsammans med sin mamma Ruta och pappa Magnus. Att familjen skulle bo i ett radhus var inte tanken från början. Det var först när Mira låg i magen som tankarna om ett större boende hägrade. Flytten från lägenheten var ett faktum när Mira kom till världen och föräldrarna tröttnade på att kånka bebis och matkassar flera trappor utan hiss.

– Från början var det här söta lilla radhuset inte alls tilltalande, utan mest ett ont måste, berättar Ruta men erkänner att huset sedan dess har vuxit i deras ögon.

FAMILJEN VITESSON WALLIN
Ruta Vitesson, 31, Magnus Wallin, 32, och Mira 2,5.
Bor: I ett 95 kvadratmeter stort radhus från 90-talet i Helsingborg.
Gör: Ruta jobbar på försäkringsbolag och Magnus är sushikock och restaurangägare.

– Området är supermysigt, kanske inte alls vad våra vänner hade tänkt sig skulle passa oss, men det gör det faktiskt. Grannarna hejar, går ut i morgonrock och foppatofflor för att hämta morgontidningen. Ingen prestige och inga krav, barnen cyklar runt och busar. En riktig ”Sunes Sommar”-känsla, perfekt för vår lilla tös.

Foto: Johanna Hagbard

Sebra-sängen från Jollyroom är bäddad med mysiga kuddar från bland annat Numero 74. Pläden med bollar är från Leoochfred. Sänghimmeln från Numero 74 skapar en ombonad känsla. Tavlan med kaninmotiv är från Wihoo Design, köpt på Cirkusfabriken.

Foto: Johanna Hagbard

I den loppisfyndade docksängen sitter kaniner från Maileg. Grå påse från H&M Home och knopplist från finaakademien.se.

Huset är byggt på 90–talet, och de knappa 95 kvadratmeterna är fördelade på tre rum och kök.

– Många gånger är det inte huset som avgör hur mysigt man har det, utan hur man skapar känslan genom inredningen. Med smarta lösningar och idéer kan man få en koja att se ut som ett slott, säger Ruta som älskar att pyssla och fixa i hemmet.

Inredningen i huset genomsyras av gråa nyanser, mycket textilier och annorlunda loppisfynd. Ruta älskar allt som har med inredning att göra och i Miras rum kan hon verkligen ta ut svängarna.

– Mitt lilla skötebarn och det jag är mest nöjd med är Miras rum. Att pyssla i hennes rum är så rogivande, kanske uppfyller det mina tidigare barndomsdrömmar. Du vet det där med att få ha riktiga saker som leksaker; ett kök, ett bord, en tvättställning som man kan ha till dockkläderna – ja, allt det där som gör att man får igång fantasin för rolig lek.

Foto: Johanna Hagbard

Mira dukar gärna upp till kalas i sitt rum. Bord och stolar är loppis­fynd, och Stringhyllan hittade Ruta i en väns förråd. I taket hänger pompoms köpta på hemlängtan.com.

Foto: Johanna Hagbard

Barnköket från Ikea har fått sig en makeover. Vit förvaringspåse från Tellkiddo.

Foto: Johanna Hagbard

En loppisfyndad sockerlåda agerar kökshylla, och rymmer en kaffekokare från Kids Concept, köpt på Ellos, samt resväskor i papp från stilrum.se. Isbjörn från Flying Tiger och kanin från Maileg. Tavla från Mrs Mighetto.

Miras rum går, precis som den övriga inredningen, i sobra gråa toner med puderrosa inslag. Mängder av textilier i form av kuddar och plädar gör att rummet känns extra ombonat, och den grå heltäcknings-mattan skapar en mysig atmosfär.

– För att få en mer harmonisk känsla är det viktigt att man har lugna färger på stora ytor, men att sedan få in färgklickar på detaljer och textilier. Heltäckningsmattan satte vi in för att det skulle ge en varmare känsla i rummet men också för att det dämpar ljudet otroligt bra, det är perfekt när Mira slamrar med grejer här hemma.

Foto: Johanna Hagbard

I Miras myshörna ligger madrasser från Ellos, och mängder av kuddar från bland annat Numero 74 blandas med egensydda. Elefanthuvud från Brigbys, drömfångare från Jollyroom.

Foto: Johanna Hagbard

Mammamys på prinsessan-på-ärten-madrasserna.

Rummet byter skepnad ofta, och vartenda loppisbesök genererar spännande detaljer som inbjuder till lek.

– Jag hittar mina saker lite överallt: skroten, loppisar, ute i naturen, i vänners källarförråd och i mammas garage, skrattar Ruta. Ofta får Mira hänga på och hon utbrister alltid ”Åh mamma, jag också gå på loppis, köpa liten sak”.

Enligt Ruta är det viktigt att ett barnrum inspirerar till lek och att allt i rummet får lekas med.

– Jag tycker om gamla, riktiga saker som Mira får leka med. Jag fyndade en gammal telefon på loppis som Mira älskar, och hon ringer gärna till ”farfarmilo”, alltså farfar och hunden Milou. Likaså köksprylar, hon älskar att laga och bjuda på mat, precis som sin pappa.

Foto: Johanna Hagbard

På tallrikshyllan som också är fyndad på loppis står djur från Schleich uppradade. På bordet ligger klossar från Wooden Story, och över hänger ännu ett loppisfynd: en lampskärm i sammet och fransar.

Fixa stilen
• Grått mot grått. Att använda många nyanser av grått skapar ett lugn i ett barnrum som kanske kan smitta av sig på leken.
• Bulla upp. Hetaste trenden just nu: Prinsessan på ärten-stil med många madrasser och kuddar. Kolla in sidan 90 för mer inspiration!
• Måla om. Miras fina leksakskök kommer från Ikea, men har fått ny kostym med griffelfärg och knopplist.

Mira har ärvt sin pappas intresse för matlagning, och bjuder ofta på kaffe och kaka i sitt rum. Det omgjorda Ikea-köket är en av Miras favoritplatser och på det loppisfyndade bordet står bakelserna uppradade.

– Den bästa tiden på dygnet är när Mira vill bjuda hela familjen på kaffe. Rummet är så fridfullt att det har blivit familjens favoritrum. Man blir som ett litet barn där själv, och det är ju så mysigt att leka.

Foto: Johanna Hagbard

Den grå heltäckningsmattan från Kilandsmattor skapar en ombonad känsla och dämpar även ljudet. Väggen är målad med kalklitirkulören Grey Special, köpt på Room99.se.

Text och styling: Anna Bjelkholm  Foto: Johanna Hagbard