Finaste lyan i Majorna: ”Barnen är en stor inspirationskälla”

Färgstarkt och personligt med utrymme för kreativitet och lek. Välkommen hem till familjen Blomqvist i Majorna!

Kreativ inredning i barnrummet.

Foto: Anna Bjelkholm

Hundra procent lekfullt! Poster Magic från Fine Little Day. Tapet Woods från Cole & Son. Den rosa metallhyllan är återbruk från barnens förskola. Burkar vintage. Utklädningskläder från bland annat Ikea, Lindex och H&M:s Unicef­kollektion. Sonny Angel samlardockor inköpta i Tokyo. Babuschkadockor av Ingela P Arrhenius.

FAMILJEN BLOMQVIST
Catrin, 43, thomas, 43, Märta, 7, och Frans, 3.
Bor: I 3 rum och kök på 86 kvm i hjärtat av Majorna, Göteborg.
Gör: Catrin är frilansande printdesigner och Thomas är rektor på en högstadieskola.

Catrin är uppvuxen i Skövde och Thomas kommer från Alingsås, men deras vägar korsades under Catrins studietid i Borås. Efter några års studier på Textilhögskolan i Borås blev Catrin erbjuden jobb som designer på Kappahl.

– Vi fick samtidigt möjlighet till ett lägenhetsbyte mellan Borås och Göteborg, och hamnade av en slump i Majorna. Det är en levande stadsdel med en skön blandning av människor, bra restauranger och mysiga fik, nära till både Slottsskogen, havet och stan. Här har vi nu bott i snart 15 år och vi trivs fantastiskt bra, berättar Catrin.

Lägenheten på 86 kvadratmeter ligger i ett, för området typiskt, landshövdingehus från 1930 och bestod från början av två mindre lägenheter. Ytskikten har renoverats, golven har målats och en del av badrums-inredningen har bytts ut. Härnäst på önskelistan står ett nytt kök, men eftersom lägenheten är en hyresrätt är detta en längre process.

– Vårt hem betyder mycket för oss, vi har bott här länge och trivs väldigt bra. Vi har gjort om mycket genom åren och lägenheten är ett ständigt pågående projekt. Det är viktigt att ha ett hem man trivs i och är stolt över, där man både kan få lugn och ro och vill bjuda hem vänner till.

Foto: Anna Bjelkholm

Den rosa hatthyllan i metall räddade familjen från barnens förskola när den skulle bytas ut.

Foto: Anna Bjelkholm

Märta och Frans älskar att klä ut sig, och samlar de roliga kläderna i en loppisfyndad rottingkista.

Att familjen älskar färg, form och mönster går inte att ta miste på. Möblerna är en blandning av loppisfynd, hemmabyggen och väl valda detaljer från de lokala favoritbutikerna. De väggar som inte pryds av en mönstrad fondtapet, smyckas i stället av stilsäkra tavelkonstellationer eller lekfulla detaljer.

– Vårt hem är en mix av olika stilar och saker vi tycker om. Vår ambition har varit att skapa ett inbjudande, personligt och lekfullt hem med mycket mönster, färg, tavlor och växter. Det är viktigt att få utrymme för kreativitet och lek hos oss, och vi har mycket pysselsaker, musikinstrument och utklädningskläder.

Foto: Anna Bjelkholm

Catrin sparar gärna diverse presentpapper och gamla tapeter. Tyger köpta i textildistriktet och på loppis i Tokyo.

Foto: Anna Bjelkholm

Matta från Urban Outfitters. Sänglampor och skrivbordslampa från vintagebutiken Lokalen Gbg. Taklampa Globen Linda. Väggförvaring Normann Copenhagen. Kuddar från Lagerhaus och Afro Art.

Återbruk ligger Catrin och Thomas varmt om hjärtat och de båda är flitiga besökare av loppisar. Men det är inte bara på loppisar de springer på fynd.

– En torsdagskväll var jag och två vänner på afterwork där vi bland annat pratade om att jag varit på jakt efter ett antikt klädskåp länge. Strax efter att vi skiljts åt runt 23-tiden ringde vännerna och sa att de hittat ett klädskåp utanför ett äldreboende, som skulle slängas. Jag övertalade Thomas att sätta på takräcket på bilen och åka och hämta skåpet mitt i natten, och nu står det i Frans och Märtas rum, tillfixat och nymålat.

Foto: Anna Bjelkholm

Skåpet som Thomas och Catrin hämtade i en container en natt efter tips från några kompisar – det är bra att ha fyndspioner ute på stan!

Foto: Anna Bjelkholm

Märta botaniserar i sin tjusiga garderob. Röd golvlampa köpt på loppis.

Paret har alltid gillat färg i inredningen, och har på senare år landat i en stil de trivs i.

– Ett tag var hela mitt hem fullt av starka färger och massor av prylar från Indiska och Indien, berättar Catrin. Så ser det inte ut längre. Däremot har jag alltid gillat gamla saker. Och saker jag köpt på resor. Jag är nog en nostalgiker, jag gillar när jag känner igen något från min barndom eller får överta någon gammal pryl från släkten. Fast jag är ändå ganska bra på att rensa, och tycker inte om när det blir för mycket saker och vi inte får plats.

Foto: Anna Bjelkholm

I hallen står skorna uppradade på skohyllan Classic av Gunnar Bohlin. Ovanför hänger ett gammalt fläktskydd som är köpt på en loppis i Berlin, och som numera agerar ram åt personliga fotografier. Mönstrad vintagetapet från butik i Amsterdam, och golvlampan från 50-talet hade Catrins pappa i sitt pojkrum. Gul dockvagn, 70-tal, fyndad på en bakluckeloppis. Tv-skåpet i teak är hittat på Thomas mormors vind, och i taket hänger en klotlampa köpt på Luxus Lager i Vittsjö. Golv, Forbo Novilon Scandinavia.

För Catrin är det viktigt att inte övermöblera när man har barn – det ska finnas ytor att leka på.

– När man bor så litet som vi gör är det viktigt att alla får tillgång till alla utrymmen. Att det ligger leksaker lite varstans i lägenheten gör ingenting. Barngrejer kan ju vara väldigt fina, och de gör oftast att det blir mindre stelt och tillrättalagt i ett hem.

Foto: Anna Bjelkholm

Våningssäng i plywood byggd av Thomas och barnens farfar. Tapet Woods från Cole & Son, och vimplar från Lagerhaus. Påslakan av Gunilla Axén. Sekretär Ikea PS 2014. Trasmattan är från barnens farfars vind.

I barnens rum har Thomas och barnens farfar byggt en våningssäng med känslan av en trädkoja, som dessutom sparar golvutrymme då de båda barnen delar rum.

– Planen var att rummet skulle bli som en skog, så vi tapetserade med en trädtapet. Vi målade även en svart vägg som skulle ge natthimmelskänsla och vara en fin kontrast till trädkojan. Eftersom Märta älskar att pyssla var det viktigt att ge henne en egen plats för det. Och mycket utklädningskläder eftersom båda barnen älskar att klä ut sig och leka rollekar. Vi ville ha tavlor på väggarna blandat med deras egna teckningar och bra förvaring så att det är lätt att städa undan småleksaker. Det viktigaste i ett barnrum är att det känns lekfullt så att barnen gillar att vara där.

Foto: Anna Bjelkholm

Printar och posters i köket från Kollijox Art, Artilleriet och MoMA. Koppar från House of Rym. DIY-vimpel från Fine Little Day. Bordet är ett Blocketfynd. Vas från Ikeas Sinnerlig-kollektion.

Foto: Anna Bjelkholm

Lampa fyndad på Luxus lager i Vittsjö. Kelimmattan är inropad på Lauritz auktionssajt efter en lång budgivning. Stringhylla, matbord och stolar är loppisfynd. Egengjorda takamplar av jutesnöre med spraymålade konservburkar.

Inspirationen till inredningen hämtar de från sin omvärld, där främst resor, filmer, musik och vänner spelar en stor roll.

– Jag blir väldigt fascinerad av andra människors drivkraft, kreativitet och fantasi och det får mig ofta att själv vilja skapa något eller göra om i hemmet. Sedan är Märta en stor inspirationskälla för att hon är så fri i tanken och gör de finaste teckningarna och figurerna. Jag önskar att jag hade kvar ett barns obegränsade fantasi och förmåga att gå loss.

Foto: Anna Bjelkholm

I barnens rum ges stort utrymme åt kreativitet och skapande, och skrivbordet rymmer mängder av pysselmaterial. Bänkskivan är en plywoodskiva som ligger på hurtsar från Ikea. Stolarna och lampan är vintagefynd. Burkar och pennställ är loppisfyndade samt köpta på Lagerhaus. Marionett­dockan i papper är från Kvart Interiör.

Foto: Anna Bjelkholm

Dokumentbyrån och träboxarna i hyllan är återbruk från Textilhögskolan och Rydals spinneri. Väggförvaring från Normann Copenhagen. Dockan heter ”Bobby Dazzler” och inhandlades av en designstudent på Spitalfields Market i London.

Trots att familjen trivs väldigt bra i lägenheten, är deras drömboende en gammal fabrikslokal som de kan göra om till boende, eller ett typiskt sextiotalshus med dess karaktäristiska olika nivåer invändigt. De när även en dröm om att ha en egen trädgård där barnen kan leka fritt, och att kunna odla egna grönsaker. Det senare har familjen realiserat för några år sedan, då de köpte en kolonilott endast ett stenkast från lägenheten.

– Vi köpte lotten hösten 2012 för att vi ville ha ett sommarställe som låg nära lägenheten, med egen liten trädgård där barnen kan springa omkring. Det är skönt att det är så nära att vi kan utnyttja det även på vardagskvällar och inte bara på semester och helger. Dessutom tycker vi att det är kul att ha en egen trädgård där vi kan odla grönsaker och blommor. Ett sommarställe i liten skala.

Foto: Anna Bjelkholm

Soffor Karlstad från Ikea. Matta från Urban Outfitters. Filt från Klippan. Kuddar från H&M Home, Afro Art och Fine Little Day.

Foto: Anna Bjelkholm

Målningen ”Hej, är det mig du letar efter?” har Catrin gjort. Gula vaser från Lagerhaus. Thomas gitarr och bas.

 

Text och styling: Anna Bjelkholm  Foto: Johanna Hagbard