Färgstarkt i Sundsvall: ”Allt är gjort med liten budget”

Välkommen till Cirkus Eugenius, där den gröna djungeln, det grå havet och ett fluffigt rosa flamingodun fyller väggarna.

Flamingotapet hemma hos Ida Eugenius

Foto: Lisa Björner

Världens finaste vägg? Den rosa flamingotapeten, som kommer från Albany, bäddar in hela sovrummet i ett rosa fluff.

FAMILJEN EUGENIUS
Ida, 26, Josef, 27, Stella, 4, och Otto, 2.
Bor: I ett radhus på 97 kvadratmeter fördelade över tre rum
och kök i Granloholm i Sundsvall.
Gör: Ida är projektledare på en tjejjour och Josef är AD på reklambyrå.
Instagram: @cirkuseugenius.

Alla som har småbarn vet hur svårt det är att få större projekt gjorda. Varken tid eller ork räcker till, och att dra igång en omtapetsering med en tvååring kring benen är uteslutet. Ändå ville Ida och Josef Eugenius ändra det mesta av sitt hus ytskikt när de flyttade in för drygt ett år sedan.

– Vi har målat om och tapetserat vartenda rum i hela huset tror jag. Och målat golvet i hallen och köket rosa. Köket har fått en lightrenovering med nya knoppar och kakelfärg. Allt vi har gjort har varit med liten budget och super-enkelt, eftersom vi har gjort det själva någon kväll när barnen sovit över hos mormor eller så, säger Ida, som har gjort sig känd som färgstark DIY-skapare på det inspirerande Instagramkontot @cirkuseugenius.

Foto: Lisa Björner

På väggen i vardagsrummet hänger Idas brudklänning som ett fint minne. Ramarna på väggen har familjen hittat på Erikshjälpen. Bänken har Josef snickrat ihop. Mattan är från Jotex, soffan köpt på Blocket och soffbordet har de övertagit från grannarna, som de i sin tur har ärvt.

Och småfixet har gett resultat , för det här 80-talsradhuset i Granloholm i Sundsvall ser inte ut som något annat, mycket tack vare att familjen har låtit stormönstrade tapeter ta plats i flera av rummen. I hallen möts man av en grön djungel, en replika av en gammal 40-talstapet. I barnrummet simmar valar runt i ett blyertsgrått hav.

– Jag älskar tapeter! Och jag älskar att äntligen ha en bostadsrätt där jag kan få tapetsera bäst jag vill. Redan när jag gick i gymnasiet brukade jag scouta snygga tapeter, gjorde moodboards och drömde mig bort till stormönstrade väggar, säger Ida.

Foto: Lisa Björner

I hallen hänger flera fina konstverk: ”No”-tavlan, och den blommiga livmodern har Ida målat. Målningen The Gym har Elin Nilsson gjort för Fine little day, och dinosauriepostern heter Clever girl och är gjord av Anna Grape. Den gula bänken är köpt på Jotex. Tapeten, en replika av en 40-talstapet, har Josef ritat och beställt.

Även i familjens favoritrum står en tapet i centrum – för vem kan motstå det fantastiska, rosa sovrummet?

– Ända sedan vi satte upp flamingotapeten är sovrummet som en mjuk omfamning av flamingodun, kaninsvansar och fluffiga täcken. Vi älskar våra söndagsmorgnar när hela familjen samlas i sängen och ”My little pony” går varm på paddan, säger Ida.

Foto: Lisa Björner

Familjen tillbringar gärna långsamma söndagsmorgnar i föräldrarnas säng. Taklampa från Ikea, loppisfyndad golvlampa och kaninprint från Juniqe.

Foto: Lisa Björner

Stella eller en älva? Båda samtidigt förstås!

Foto: Lisa Björner

Smart DIY-tips: att använda armeringsjärn från bygghandeln som galler för att hänga upp fina saker. Ramar från Erikshjälpen, snäckväska från Skinnydip.

Den rosa färgen går igen även i andra delar av huset. Det senaste tillskottet är det rosamålade golvet på nedervåningen. Inspirationen kom som vanligt från den amerikanska, stilsäkra filmregissören Wes Anderson.

– Vi hade länge pratat om att vi ville ha nytt golv i köket och hallen, men vi hade tänkt måla det grått. Sedan råkade vi se ”Grand Budapest hotel” igen, och idén kom som en blixt från klar himmel, berättar Ida.

Foto: Lisa Björner

I köket tar det rosa golvet plats. Många av tavlorna på väggen har barnen målat. Bord från Ikea, loppisfyndade och ärvda stolar, taklampa från Lagerhaus, vattentavla från Desenio.

Foto: Lisa Björner

Gult och rosa – den perfekta kombon för sagostund i hallen.

Familjen Eugenius har bott i Granloholm i flera år, men tidigare i en lägenhet. När de längtade efter en gräsmatta att ha en plaskpool på började de spana in radhusen i området. Huset de hittade är inte jättestort – 97 kvadrat fördelat på tre rum och kök – men passar perfekt för den lilla familjen.

De flesta möblerna och prylarna är köpta på loppis, familjen är stammisar på Myrorna och Erikshjälpen, och skapar inte sällan smarta DIY-lösningar därhemma. Och mindre smarta – som när de klistrade marmorerad dekorplast på kaklet i köket men inte hade räknat med att skarvarna skulle synas igenom.

Foto: Lisa Björner

Blomprintet i hallen är gjort av Marta Fromme för Fine little day. Både sittbänken och klädträdet kommer från Ikea.

Foto: Lisa Björner

Konstfest! Stella och Otto-korsstygnet har en av Idas bloggläsare gjort. Kattastronauten och benen med skrubbsåret har Ida målat. Tigern och alla ramar är loppisfyndade, apan och palmen kommer från H&M Home och den lilla spegeln kommer från Lagerhaus.

På många av väggarna finns också familjens egen konst. I köket är barnens teckningar inramade och uppsatta på väggen, ovanför skrivbordet hänger ett korsstygnsbroderi som en av Idas bloggläsare överraskade henne med, och över hela huset finns verk som Ida själv har skapat: skrubbsårsbilden, kattastronauten, kvinnosymbolen av blommor i barnens rum och den matchande livmodern i hallen. Där finns också ett citat på griffeltavleväggen: ”We are the granddaughters of the witches that you could not burn”.

Foto: Lisa Björner

Skolplanschen är köpt på Tradera. Year calendar är gjord av Erik Olovsson och köpt på dellemyr.se. Lampa, stol och papplåda från Ikea.

Foto: Lisa Björner

Överallt på väggarna i familjen Eugenius hem sitter konst skapad av de fyra familjemedlemmarna. Otto bidrar gärna till konst­samlingen vid skrivbordet i barnrummet.

– Jag försöker måla och teckna så mycket jag bara kan. För mig är representation jätteviktigt och väldigt inspirerande. Att citera medborgarrättskämpen Rosa Parks eller att se till att livmodern får ta plats på min vägg som en symbol för mödradödligheten. För mig är det superviktigt att inte kvinnofrågor hyschas ner, varken i konsten eller i politiken, säger Ida.

Foto: Lisa Björner

I barnrummet simmar valar runt i ett hav som tycks vara blyertstecknat. Tapeten är från Cole & son och prinsesstårtan på golvet har Idas mamma virkat. Dödskallelampan i fönstret är en Ikealampa som Ida har dekorerat. Sängen är loppisfyndad och målad knallgul. Bergkudde från Lagerhaus, överkast från TGR och stol från Bauhaus. Printsen på väggen har Ida målat.

Foto: Lisa Björner

Klädhängaren i barnrummet har Ida och Josef gjort själva av en rundstav och träkulor. Robotklänningen har Stella och hennes mormor gjort. Picknickväskan är loppisfyndad.

Foto: Lisa Björner

I barnrummet finns massor av loppisfynd, som den gröna byrån, vattenmelonväskan och den svarta resväskan.

Både Ida och Josef har ett design- och inredningsintresse, men tack vare att Idas idéer är lite enklare att genomföra är det kanske hennes stil som syns mest i hemmet. Om Josef fick bestämma skulle de nämligen flytta – till en högteknologisk våning insprängd i ett berg.

– Som en skurk från en James Bond-film! Det får bli en plan för framtiden, när vi är pensionärer, säger Ida.

Foto: Lisa Björner

Den sköna gungan har Idas mamma hittat på loppis. Ljusslingan är från Lagerhaus.

 

Foto: Lisa Björner  Styling: Madelene Lodin