Emma Sundh: ”Jag köper inredning för livet”

Äppellådor, hattaskar och biostolar som filmstjärnan Ingrid Bergman kan ha suttit i. Family Livings inredningsprofil Emma Sundh är vintagetokig och bor med sin familj på 59 kvadratmeter.

Hemma hos Emma Sundh

Emma Sundh och dotter

Foto: Emily Dahl

I vardagsrummet finns en soffa och en fäll från Ikea. Kuddar från H&M home och Liberty. Pläd från Numero 74. Lampa från Tradera. Paristavla från Vintagefabriken. Tavla av Nils Dardel. Väskor, stor vas och trälåda är köpta på nätauktioner, loppis och second hand.

FAMILJEN SUNDH

Emma, 32, maken John, 34, och Majken, 9 månader.

Bor: I lägenhet i Stockholms-förorten Midsommarkransen.

Gör: Emma är journalist, stylist och bloggare. John är doktor i växtfysiologi.

Instagram: @emmasundh

I ett gult 1920-talshus, med ingång från den pittoreska gården, bor Family Livings vintageprofil, journalisten, stylisten och bloggaren Emma Sundh.

Det råder småstadskänsla i Stockholmsförorten Midsommarkransen, och tre trappor upp ligger vintagetvåan, med utsikt över taknockarna, där Emma, maken John och dottern Majken, 9 månader, bor. Redan i hallen är det tydligt att en pysslig person huserar i lägenheten. Skostället är en ombyggd äppellåda som helt enkelt har vänts på sidan och fått hjul. Tapeten, storblommig och romantisk, var ett av de svåraste valen när lägenheten skulle inredas.

Majken i köket

Foto: Emily Dahl

Bordet är köpt på nätauktion. Stolarna är ärvda. Lampa från Lyckliga gården. Vitrinskåp från Ikea. Allt i vitrinskåpet är loppisfynd. Doftljus från Two little spoons. Kalender från Rifle paper co. Menyer från olika restauranger.

– Vi ville ha en blommig tapet som inte var för ljuv. Vi har också väldigt tapetintresserade vänner och ville inte ha en tapet som någon i vänskapskretsen redan hade, säger Emma.

– Tapeten har mönster av vissna blommor. Jag ska inte säga att den är dyster, men den är höstblommig. Hallen gör man oftast inte så mycket med, så då tycker jag att man kan man balla ur lite med tapeter eller färg.

Blommig tapet hall

Foto: Emily Dahl

Skostället i hallen är en gammal äppel­låda som vänts på sidan och fått hjul. Tapeten är är av märket York, inhandlad på Engelska tapetmagasinet.

Intresset för inredning och DIY-lösningar har funnits där sedan barnsben. Emmas mamma ropade hem antikviteter på auktion, som hon renoverade och målade.

– Jag har varit intresserad av inredning sedan jag var liten och möblerade om minst en gång i veckan. Det gör jag fortfarande i viss mån – ändrar, piffar om och fixar. Jag är uppvuxen långt ute på landet, så det fanns inte i vardagen att köpa nytt. Istället ändrade man och och målade om något man redan hade. Vårt garage och vår vind var fullsmockade med möbler, så när ​​förändringsbehovet blev för stort ​gick jag på upptäcktsfärd bland ​de gamla grejerna. Gamla möbler var det finaste jag visste redan då, säger Emma.

Vintagespegel

Foto: Emily Dahl

Sminkbordet är en gåva från en kompis.

Vintageintresset går igen, både i Emmas kläder och i inredningen. Det är främst på loppisar och nätauktioner som hon hittar nya prylar till familjens hem.

– Jag blir väldigt inspirerad av att gå på loppis och hitta nya användningsområden för gamla grejer. Den bästa inredningsprylen är den man redan har, som man kommer på att man kan göra något nytt med. Paraplystället är en gammal mjölkkanna, skärbrädorna är drivved som jag hittade på västkusten. Jag kom på att jag kunde ha dem som uppläggningsfat. Bokhyllan i köket hade jag i mitt barnrum, och då var den fylld med klistermärken. Den var skitful. ​Men med en klick färg fick den nytt liv, och nu står den här i köket, säger Emma.

Bokhylla secondhandböcker

Foto: Emily Dahl

Detaljerna är fynd från vintagemarknader i Paris och London. Gamla böcker från loppisar, marknader och etsy.com. Kofferten är ärvt av Emmas mormor.

Emmas ledord i hemmet är vintage och fransk budoar. Det finns inget tillfälligt köp i inredningen, här inreds det för livet. Och det kan ta tid. Det spelar ingen roll om det är ett bord eller ett durkslag – Emma fortsätter att leta tills rätt inredningssak dyker upp.

– Jag köper inte för en trend, eller för att ha i ett år, eller under tiden. Jag köper för att ha det hela livet, säger hon.

Garderoben är ett vintageköp. På den står en koffert från butiken Merci i Paris och en hattask från Emmas barndomshem.

Foto: Emily Dahl

Garderoben är ett vintageköp. På den står en koffert från butiken Merci i Paris och en hattask från Emmas barndomshem.

Efter tio år tillsammans har hon och maken John utvecklat en gemensam smak.

– Hos oss är det begagnat som gäller, främst för miljöns skull, men också ​för ​​att jag tröttnar snabbare​ på nya grejer​. Jag tycker om känslan av att saker är unika​, så jag adderar väl valda nyproducerade ting till mitt hav av begagnat​.

Bokhylla från Emmas barndomshem. Glaskupa från Åhléns. Eiffel-tornet är köpt i Paris. Lampa från Vintagefabriken. Boxar från Bungalow.

Foto: Emily Dahl

Bokhylla från Emmas barndomshem. Glaskupa från Åhléns. Eiffel-tornet är köpt i Paris. Lampa från Vintagefabriken. Boxar från Bungalow.

Mycket av inredningen hittar Emma på Myrorna eller Emmaus, men även på utländska sajter som Etsy.

– ​När jag är utomlands passar jag alltid på att besöka välrenommerade marknader​. Där kan man hitta de mest spektakulära fynd​, plus att det är en fantastisk upplevelse. ​När vi var i Paris ​i höstas ​passade vi på att besöka vintagemarknader där de sålde allt från ​gamla ​möbler till ​plåtburkar, leksaker och smycken. Det var så franskt, med en man som spelade Edith Piaf på ett piano​ på hjul​. Jag köpte en oljelampa och en blomspruta av mässing ​för en spottstyver.

Parfymflaskor vintage

Foto: Emily Dahl

: Emma pyntar gärna med vackra parfymflaskor. Här har hon blandat nya flaskor, vintageflakonger och en glasvas, vilket skapar en romantisk atmosfär.

Även om hemmet vimlar av vintageprylar adderar familjen också nyproducerade saker men i gammaldags stil, exempelvis Rörstrands Swedish grace-porslin och Ikeaglasen.

– Vår Marshallhögtalare är nyproducerad, men ser gammal ut. Man blir väldigt nördig i att hitta grejerna som passar i mixen. Det blir verkligen en särpräglad stil. Det måste vara svårt att köpa presenter till oss, säger Emma och skrattar.

Emma Sundh och dottern Majken

Foto: Emily Dahl

Från början satt det köksskåp på väggen som Emma tog ner. Kaklet byttes, golvet målades om och alla beslagen byttes. Hyllor, Ikea​. Köksassistent från 1940-talet, inköpt på auktion. Porslin, Swedish grace. Vinglas, Ikea. Flaskor, Clas Ohlson. Glas, loppis. Trälåda och fläkt, etsy.com. Vas, loppis Burkar, loppis.

Emmas bästa köp finns i vardagsrummet. En 1920-talsgarderob som köptes på nätauktion skapar harmoni i lägenheten och ger rummet karaktär. Där förvaras leksaker och sygrejer. Ovanpå garderoben står resväskor som används som förvaring. I vardagsrummet står också en annan favorit: biostolarna.

– De gamla biostolarna ​kommer från filmstaden i Råsunda​. Vi köpte dem på Blocket, och i annonsen stod det att: ”Ingrid Bergman kanske har suttit i de här biostolarna”. ​De är otroligt vackra, men ​kanske inget vi sjunker ner i för den fantastiska fredagsmyskomforten om man säger så, säger Emma.

Biostolar vintage

Foto: Emily Dahl

Biostolar från Blocket. Ram från Ikea med bild från Damernas värld.

Sedan lilla Majken föddes, har det möblerats om i lägenheten – och mer ska det bli. Planen är att sovrummet ska bli Majkens barnrum, medan Emma och John gör om vardagsrummet till sitt sovrum.

– Vi ​fimpar vardagsrummet och låter folk hänga i vår säng​ när de kommer på besök​.​​ Jag tror att det blir väldigt fint, och det ska bli​ så roligt att få ​inreda ett barnrum, säger Emma.

– Det är ett sätt att kunna bo kvar i lägenheten längre. ​
Tanken är att bo litet i stan och kanske köpa oss ett lite större torp på landet.​ På det sättet kan vi få det bästa av två världar.​ För mig är det viktigt att Majken ska få vara i naturen, få skit under naglarna​​ och ​veta hur skogen luktar.

Spjälsäng, sänghimmel Ikea. Täcke Liberty.

Foto: Emily Dahl

Spjälsängen från Ikea är ommålad. Sänghimmel från Ikea. Täcken från Liberty och Numero 74. Böckerna är loppisfynd. Affisch från Mokkasin.

Majkens färggranna leksaker förvaras i gamla trälådor.

– ​​Sedan Majken kom har min standard på leksaksfronten sänkts en aning. De roligaste leksakerna är ju inte alltid de vackraste. Men vi har skaffat oss en fin leksaksförvaring
istället​ där vi stökar ner alla konstiga grejer​. Det viktigaste är att hon ska ha kul! Om det är fina grejer så är det ett plus, men mitt nörderi ska jag inte pracka på henne, säger Emma.

Kappa från Emmaus. Koffert från Myrorna. Låda från Systrarna Grene. Hattask från Etsy. Loppisfyndad väska. Blommig koffert från Merci.

Foto: Emily Dahl

Kappa från Emmaus. Koffert från Myrorna. Låda från Systrarna Grene. Hattask från Etsy. Loppisfyndad väska. Blommig koffert från Merci.

Överallt i lägenheten finns det vackra saker att titta på. Emmas bästa inredningstips är att skapa små stilleben i bokhyllor och skåp.

– Man kan ta fram sina finaste grejer och ge dem sina 15 minutes of fame. Dit dras ögat. Jag försöker tänka på vad som är det första man vill se när man stiger in i ett rum.

– Och växter! De skapar harmoni, renar luften från kemikalier och ger liv till inredningen. Det blir mindre kalt med växter, de ger verkligen det där lilla extra.

 Nattduksbordet är ett loppisköp. Lampa från Tradera. Det inramade tidningsurklippet är fyndat på loppis.

Foto: Emily Dahl

Nattduksbordet är ett loppisköp. Lampa från Tradera. Det inramade tidningsurklippet är fyndat på loppis.

Text: Malin Collin, Foto: Emily Dahl, Styling: Emma Sundh, Stylistassistent: Katia Jando

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 1, 2016.