Elsa Billgren: ”Jag inreder modigt”

På 63 udda och mysiga kvadrat på Södermalm i Stockholm bor Elsa Billgrens lilla familj, med bebisen Lynn i centrum.

Elsa Billgren i sitt kök.

Foto: Karl Nordlund

Bästa inredningsdetaljen alla kategorier – vackra snittblommor.

Hemma hos Elsa Billgren

Högt upp bland trädkronor, där solen flödar in genom fönstren, ligger Elsa Billgrens 1920-talslägenhet. Det hörs inte ett knyst från gatan, trots att hon bor mitt på Södermalm i Stockholm. Det är ett speciellt kvarter hon och maken Pontus de Wolfe har bosatt sig i – en lantlig känsla trots att restauranger, barer och trafik bara befinner sig några minuters gångavstånd därifrån.

FAMILJEN BILLGREN DE WOLFE
Elsa Billgren, 30, Pontus de Wolfe, 35, och sonen Lynn, 4 månader.
Bor: I en 1920-talslägenhet på 63
kvadratmeter på Södermalm i Stockholm.
Gör: Elsa är vintageexpert och programledare i ”Äntligen hemma”, driver vintagebrudklännings-uthyrning och bloggar. Pontus är musiker och låtskrivare.
Instagram: @elsabillgren

– Det finns bara bostäder här och vi föll för det. Det har alltid varit en dröm för mig att ha en park precis utanför. Det kommer aldrig att byggas något hus framför, så det är alltid sol. Direkt vi såg bilden på Hemnet förstod vi att det var här vi skulle bo. Jag trånar inte efter sekelskiftesstuckaturer, i stället är det originalfönster och linneskåp från 20-talet som jag vill ha, säger hon.

Rött kylskåp från Smeg hemma hos Elsa Billgren.

Foto: Karl Nordlund

Tunnelbanekaklet på väggarna kommer från Byggfabriken. Skärbrädor från Room. Kökslampan i glas från Andra varvet i Bandhagen, Stockholm. Lådorna under vasken är köpta på loppis. Kyl och frys från Smeg. Brödrost från Dualit.

Elsa Billgren är uppvuxen med gamla saker omkring sig, så vintageintresset finns i blodet. Med två konstnärsföräldrar och en kreativ uppväxt är det kanske inte så konstigt att hon har gjort en framgångsrik karriär av sitt största intresse. Hon inreder i tv-programmet ”Äntligen hemma” i TV4, hyr ut vintagebrudklänningar och driver en blogg med vackra fotografier som hon tar själv.

– När jag växte upp hade alla kompisar häftiga nya saker som mikro. Mina föräldrar gjorde kaffe rakt ner i koppen. Jag har sett hur man kan göra saker med något gammalt. Jag är en obotlig romantiker och jag älskar när saker berättar en historia. Jag gillar kontraster och tycker inte om när en affär säger till mig vad jag ska köpa – för att just det är inne nu.

– Jag vill bestämma själv och jag vill alltid ha det tvärt om. Det har alltid uppskattats att vara lite knäpp i min familj. Jag lägger tid och kreativitet på min shopping. Då måste man inte ha mest pengar för att få snyggast hem. Det tycker jag är coolare.

Köksdetaljer hemma hos Elsa Billgren.

Foto: Karl Nordlund

Kreativa lösningar i köket.

Det blir våghalsiga blandningar när Elsa Billgren inreder: Gammalt och nytt samsas om plats, men hon är noga med att inte klä ut sitt hem till ett visst årtal.

En återkommande grej är att det är rejält och rufft. Jag vill inte ha det gulligt. Det ska vara mycket färg, och jag inreder ganska modigt. Jag vill ha ett hem som fungerar även om det är lite stökigt. Jag gillar när det är lite som en film eller en bok. De olika rummen ska ha olika känslor. Sovrummet är mer mjukt och sagolikt, medan köket är en attack för ögat.

Tapet Chrysanthemum från William Morris.

Foto: Karl Nordlund

Tapet Chrysanthemum från William Morris. Drakarna på väggen är Elsas DIY-projekt, gjorda av pinnar från parken och gamla lakan. Bokstaven L står för Lynn och kommer från Wiingaard, en antikaffär i Köpenhamn.

I somras blev Elsa mamma för första gången och nu sitter sonen Lynn, 4 månader, bekvämt i Elsas knä vid köksbordet och tittar nyfiket omkring sig med mörka ögon. Än så länge är han så liten att han inte har något behov av en massa leksaker, men i framtiden har Elsa redan en plan. Rummet som i dag är bibliotek och Pontus musikrum kommer att bli Lynns lekrum, och där ska en växasäng ställas in. Den fyndade Elsa långt innan Lynn ens var påtänkt.

– Han kan ha sina leksaker i hyllorna där. Jag har fyndat en del gamla leksaker i trä på loppisar. Allt gammalt och klassiskt kommer alltid att vara fint.

– Sedan vill jag inte ge honom en puderrosa barndom, utan det måste finnas lekfullhet. Än har jag inte gett honom ett färgglatt babygym med tusen saker som hänger, men vi får se längre fram, ler hon.

Barnrum hemma hos Elsa Billgren.

Foto: Karl Nordlund

Barncykeln är en present från Elsas lillebror och köpt på Bukowskis. Tyllklänningen på väggen är en 50-tals-promdress från Beyond retro.

Jakten på vintagefynd har blivit en hel livsstil för Elsa och hennes man Pontus, som också är uppvuxen i en konstnärsfamilj, och de är oftast överens om inredningen.

– Vi värdesätter saker som är gamla. När andra trängs på Ikea åker vi på obskyra bakluckeloppisar och äter våfflor eller har picknick. För oss blir det en heldag med utflykt. Jag är uppvuxen med att gå på loppis med min mamma och syster, och de är duktiga. Jag har lärt mig av dem sedan jag var liten. Det är ett mysigt sätt att umgås och det känns inte dåligt att shoppa när man bidrar till återbruk i stället för att köpa nytt. Det är som att gå på museum, men här får man faktiskt ta med sig grejerna hem.

Spegel från Metropol auktioner. Barnsängen i rotting är från när Elsa var liten.

Foto: Karl Nordlund

Spegel från Metropol auktioner. Barnsängen i rotting är från när Elsa var liten. Rottingfåtölj, Bloomingville. Pläd från Ikea. Kudde, Ellos. Pläden på golvet kommer från Numero 74. Sängkläderna i Lynns säng är blandade loppistyger som Elsa har sytt ihop. Gosedjurskatten har Elsas ”Äntligen hemma”-kollega Karin Mannerstål sytt. Gris från Littlephant. Robot från Mokkasin.

När Elsa och Pontus letade lägenhet för två år sedan hade de förberett sig på att köpa ett renoveringsobjekt. Men när de hittade sitt hem var det köket de föll för. Det var nyrenoverat och spisen och fläktkåpan var exklusiva, diskbänken enkel och beställd från en restaurang. Det saknas köksskåp, vilket gör att de bara har snygga saker framme. Förvaringen har de löst genom loppisfyndade gamla lådor och tallrikarna står staplade bakom kylskåpet.

– När vi såg det här så kändes det som att någon hade gjort det köket vi ville göra. Vi betalade säkert mer för att det redan var gjort, men det var skönt för oss att slippa renovera. Det är helt måttbeställt. Jag vet inte om vi hade vågat lägga så mycket krut på spis och kåpa annars.

Grå kuddfodral och överkast från Ellos. Taklampa Plane av Tom Dixon. Vitt skåp från Bukowskis.

Foto: Karl Nordlund

Påslakan i linne, H&M home. Grå kuddfodral och överkast från Ellos. Taklampa Plane av Tom Dixon. Vitt skåp från Bukowskis.

Elsa har hittat smarta lösningar på sitt speciella kök. Hennes bästa tips är att tänka utanför boxen, och det gäller alla kök.

– Behövs verkligen de här grejerna? Kan jag ha besticken på ett annat sätt? Vi har dem i en gammal porslinsskål för mjöl uppe på diskbänken. Det första man brukar göra när man flyttar in är att fylla köksskåpen precis som man alltid har gjort. När det kommer till förvaring av prylar i kök är vi ofta väldigt konservativa.

– Man kan inspireras av sin favoritrestaurang. De kanske har kökshanddukar som servetter – gör så hemma också. Grunden är att ha ett praktiskt kök som är lätt att torka av. Och en bra spis. Det måste inte vara opraktiskt för att det inte finns stängda luckor. Det man använder mest får stå framme. Vi har inga tomma glassförpackningar som vi bara sparar.

Bordet är ett gammalt pottskåp som Elsas farmor köpt på 1960-talet.

Foto: Karl Nordlund

Bordet är ett gammalt pottskåp som Elsas farmor köpt på 1960-talet. Tavlan är ett erotiskt vykort köpt på loppis. Marmorlampan är ett loppisfynd och skärmen kommer från Elsas föräldrars gamla kristallkrona.

Vad är du mest nöjd med i ditt hem?
– Jag är nöjd med helheten och känslan – harmonin. Jag känner mig hemma och det är tryggt. Om man går in på detaljnivå så är det att vi köpte ett stort matbord som blir som ett altare – lägenhetens hjärta – med ljusstakar och blommor. Här sitter man och jobbar, äter, umgås och spelar spel.

Graviditeten med Lynn var tuff för Elsa. Från början oroade hon sig för missfall och ville helst inte prata med människor om att hon var gravid. Sedan kom några veckor då hon stoltserade med sin mage och mådde bra. Mot slutet blev det motigt. Lynn låg i säte, vilket gjorde att Elsa fick ischiasproblem och hade så ont att hon inte kunde gå.

– Jag gick två veckor över tiden och då blev jag deppig och personlighetsförändrad. Förlossningen var, trots att den klassas som normal, väldigt jobbig och långdragen. Men efteråt har jag mått väldigt bra. Jag har fått sova och amningen har funkat. Att ha ett barn är en helt fantastisk sak.

Grön soffa, Ikea. Gul kudde med elefanter från Svenskt tenn.

Foto: Karl Nordlund

Grön soffa, Ikea. Gul kudde med elefanter från Svenskt tenn. Den blå kudden är sydd i tyg från 1950-talet, från Björklund och Wingqvist. Övriga kuddar, Fine little day. Ullmatta från Olsson och Jensen.

Vad är det mest överraskande med att ha blivit mamma?
– Att jag är ganska bra på det. Jag hade nog rätt dåligt självförtroende och är så barnslig. Så kommer Lynn – och jag är en jättebra mamma som är varm, rolig och har jättemycket tålamod. Sedan prövar han mig inte, för jag är utsövd. Det är en härlig känsla. Jag var säker på att jag skulle tycka att jag var en dålig mamma.

Det stora matbordet är gjort av plankor från ett golv och kommer från Olsson och Jensens vintageavdelning.

Foto: Karl Nordlund

Det stora matbordet är gjort av plankor från ett golv och kommer från Olsson och Jensens vintageavdelning. Stolarna är en blandning av loppisfynd och Thonet-stolar från Olsson och Jensen. Stor vas från Brandstationen.

Lynn verkar verkligen gilla sin mammas inredningskoncept, och ser till att ta ordentligt med plats.

– Han hänger helst i sin babysitter, och den kan flyttas runt överallt. Han gillar att mysa i soffan med oss och ta en snooze i sängen. Då ligger han som ett kryss i mitten och tar upp all plats. Han är ingen liten räka som gillar att krulla ihop sig, utan mer som en sjöstjärna.

Fiolfikus hemma hos Elsa Billgren.

Foto: Karl Nordlund

Vitrinskåpet är ett läkarskåp som Elsa köpte på Domino antik. Gullrankan på skåpet är ett loppisfynd. Vattenkanna från Grandpa. Champagnehinken i skåpet är från Etsy och de blandade glasen är loppisfynd. Skaldjursplateau från Leilas general store. Ankhuvud från Svenskt tenn, köpt på loppis. Ostkuporna är köpta på auktion. Prydnadsboll från Brandstationen.

Vilka är dina bästa inredningstips?
– Ställ inte alla möbler längs väggarna – vi har soffan mitt i rummet. Det svåra är att se möjligheterna i ett rum och tänka utanför lådan, men roligt när man får till det. Jag använder mycket gamla tallrikar under terrakottakrukor för jag tycker att det är fint.

– Jag har en gammal hattask som sidetable, som jag äter frukost på. Vi har inga äggkoppar utan shotsglas i stället, och använder kökshanddukar som servetter. Jag har en man som älskar att mangla, och nu när vi har barn tvättar vi så ofta.

Pianot är specialbeställt från Ikea på 1970-talet. Det tillhörde Hans Alfredson som komponerade ”Blommig falukorv” på det.

Foto: Karl Nordlund

Pianot är specialbeställt från Ikea på 1970-talet. Det tillhörde Hans Alfredson som komponerade ”Blommig falukorv” på det. Pontus gitarr är handgjord i Sverige. Konstverket på pianot är en skulptur som Pontus pappa har gjort. Tavlan ovanför pianot är en skolplansch från 1800-talet från Myllnings antik.

Vad är det billigaste du har i ditt hem?
– Jag har mycket gratisgrejer som jag har hittat. Jag och mamma har rotat i containrar efter lådor och sådant. Jag har Upsala Ekebykrukor som jag har fyndat för någon krona på loppisar. Detsamma gäller för alla gamla glas.

Elsa Billgren med familj i sitt kök.

Foto: Karl Nordlund

Hela lilla familjen. Kaklet på väggarna kommer från Byggfabriken, skärbrädor från Room. Kökslampan i glas från Andra varvet i Bandhagen, Stockholm. Lådorna under vasken är köpta på loppis.

Sedan Lynn föddes har lägenheten blivit ännu viktigare än förut för Elsa och Pontus.

– Vi hänger ju mer hemma än någonsin just nu. Jag har verkligen ändrat mitt liv när det gäller fester och mingel. Jag känner ingen dragning till stora fester just nu. Det finns tid för det sedan när Lynn inte är en liten bebis. Jag känner ingen oro över det, snarare skulle jag känna oro om jag gick på fester. Var skulle Lynn vara då?

– Soffan har blivit en oas för oss tre. Det är så mysigt att ligga i hög och titta på serier, och nu när hösten kommit blir det ju ännu mer av det goset. Hemmet känns faktiskt hemtrevligare än någonsin, om än med fler dammråttor i hörnen.

Text: Malin Collin  Foto: Karl Nordlund  Hår och makeup: Mia Högfeldt.

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 6, 2016.