Elin Uddenstig på Christoffers blommor: ”Man mår bra av växter”

Floristen Elin Uddenstig skapar buketter på känsla, vilda, brokiga och trendiga. Vi hälsar på henne och dottern Lou i blomsterparadiset.

Elin Uddenstig på Christoffers blommor

Foto: Emily Dahl

Lou hänger gärna med mamma till jobbet.

Mitt kreativa rum

Vi är nyfikna på hur det ser ut där kreatörerna skapar. Därför knackar vi på hos en designprofil på jobbet. Den här gången säger vi hej till floristen Elin Uddenstig.

ELIN UDDENSTIG
Ålder: 32.
Familj: Kristian, 34, och Lou, 2,5.
Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Gör: Florist på Christoffers blommor i Stockholm.
Instagram: @christoffersblommor

”Jag utbildade mig till florist på gymnasiet, men när jag var 18 och tog studenten var det inte så ballt. Under tio år rörde jag inte blommorna. Jag jobbade i modebranschen, men kände hela tiden att jag saknade det kreativa, att inte bara sitta vid en dator hela dagarna. Längtan efter att få jobba med växter var så stark i mig.

Foto: Emily Dahl

Elin saknade växterna under de tio år hon lämnade floristyrket.

Foto: Emily Dahl

Den modernaste buketten är vild och spretig.

Att komma tillbaka till yrket var jätteläskigt. Jag blev anställd precis när butiken på Söder öppnades och jobbade helt ensam i början, utan någon att luta mig mot. Men det häftiga var att yrket satt i fingrarna, att jag fortfarande kunde alla tekniker.

Däremot har det hänt mycket med modet i blommor och växter sedan 2003. Christoffer har ju en stil som ligger mig nära hjärtat, men som var svår för mig att hoppa på när jag började om. Här finns inga pärmar med specifika buketter, det är mycket friare och mer kreativt. Nu utgår jag mycket mer utifrån hur varje blomma ser ut och skapar på känsla. Det finns inga regler om ojämnt antal rosor eller att det gröna bara ska vara som en ram – nu plockar man en av varje blomma, använder en massa grönt och struntar i färgteman. Det ska vara vilt och brokigt.

Foto: Emily Dahl

Bland härliga blommor – men Lou är ändå härligast av allt!

Foto: Emily Dahl

Välkommen till djungeln!

Även köpbeteendet är annorlunda. På den tiden köpte man gå bort-blommor när man skulle på middag eller kalas, men nu unnar man sig själv betydligt mycket mer. Man vill fylla sitt hem med krukväxter och snittblommor. Kunderna känner ju samma sak som vi – att man mår bra av blommor. Det är fantastiskt tycker jag!

Foto: Emily Dahl

Här finns inga kylar – man ska kunna känna och lukta på blommorna.

Mitt favorithörn i butiken är just snittblommorna. Där förändras utbudet varje dag. Vi har inga kylar i våra butiker, och det gör att vi får köpa in blommor mycket oftare än andra blomsterbutiker. Och så kommer man ju närmare blommorna, får lukta och pilla på dem.

Det låter så klyschigt, men att jobba med växter är faktiskt så fantastiskt som man tänker sig när man kliver in i en blomsterbutik. Visst är det tungt och stressigt ibland, men att få jobba med levande material som förändras från dag till dag är en sådan lyx! Att ha så fantastiskt duktiga kolleger som varje dag ger mig ny inspiration. Och att få vara med vid viktiga tillfällen i människors liv är så speciellt. När en kund planerar sitt bröllop och man ser i ögonen på henne att hon blir jättenöjd. Eller att vara med och dekorera en begravning, att hjälpa någon att göra den sista stunden i livet vacker. Det är en väldigt fint känsla.”

Foto: Emily Dahl

Elin Uddenstig och Lou välkomnar oss in i det gröna.