Dubbel barnrumsinspo hos @lunden_9: ”Nu kan barnen leka fritt”

Två sovrum, två lekrum – hemma hos Ville och Charlie finns plats för både mys och fantasi.

Inspirerande inredning till barnrummet hemma hos @lunden_9.

Foto: Rebecca Martyn

Soffan är ett Tradera-fynd. På väggen samsas posters av Lovisa Burfitt från Wonderwall med äppellådor, loppisfyndade ramar och en egengjord vimpel. Golvlampan är ett vintagefynd. Kuddar och förvaringskorg från H&M Home. Väggen är målad i nyansen Symphony Ultramatt från Beckers.

FAMILJEN HEDLUND HELLSTRÖM
Malin Hedlund, 34, Erik Hellström, 34, Ville, 2, och Charlie, 1.
Bor: I en vacker trävilla från 1937 i Sala. Huset är utbyggt i omgångar och består i dag av 6 rum och kök på 165 kvm.
Gör: Malin är frisör och driver Salong Struktur i Sala som är en kombinerad salong och butik som bland annat säljer de egentillverkade bokstavslamporna. Erik är forskningsingenjör på Robotdalen i Västerås.
Instagram: @lunden_9.

Om man, som familjen Hedlund Hellström i Sala, har ett helt stort hus att bossa över, kan man kosta på sig att inte trängas. I stället för att trycka in både sängar och leksaker i barnrummen har Malin Hedlund – bakom Instagramkontot @lunden_9 –och Erik Hellström utnyttjat utrymmet i hallarna på båda våningarna och skapat två små lekrum där Ville, 2, och Charlie, 1, kan röja runt.

– Det är den inredningsdetalj som vi är mest nöjda med i hela huset. Nu kan barnen leka fritt och samtidigt ha full koll på var i huset vi vuxna är. Alla leksaker stannar där, och det gör att övriga ytor hålls ganska leksaksfria. I sovrummen sover man och där ska det vara lugnt och skönt och inte så mycket saker som speedar i gång hjärnan. Vi tycker att det funkar kalasbra med var sitt lekrum utanför i stället.

Malin, som till vardags är frisör, älskar att vara kreativ och kommer ofta med galna idéer som den händige Erik sedan får genomföra. Ville hjälper mer än gärna till att spika eller såga, och föräldrarna är noga med att låta barnen vara med, både i planeringen och själva byggandet.

Foto: Rebecca Martyn

Sonny Angels från webbutiken Lilla Enja. Jordglob från Indiska.

Ett signum för paret är deras fina bokstavslampor, som spridits via Instagram ut i inredningsvärlden. I ett av lekrummen har de skapat en hel vägg full av färgglada bokstäver.

– Här hemma övas det friskt: ”C som i Charlie, M som i mamma Malin och V som i Ville!” Barnen gillar verkligen bokstavsväggen, och samtidigt som den är kul och snygg är den också väldigt bra att använda när man vill öva på både färger och alfabetet, menar Malin.

Foto: Rebecca Martyn

Hallen på övervåningen är inredd som lekrum, och bokstavsväggen är ett perfekt sätt att lära barnen färg, form och alfabetet. De små bokstäverna från Panduro har sprejmålats, och de större bokstavslamporna har paret gjort själva.

Villes och Charlies rum är inredda efter olika teman och har vuxit fram parallellt med deras respektive personligheter och intressen. Villes rum var klart i tanken redan innan han föddes, och tapeten med flygmaskiner och ballonger blev ett naturligt val, då även resten av huset har resetema. Färgerna i rummet går i mörkblått med metallinslag, och den stora världskartan förstärker inte bara temat utan blir en perfekt motpol till den mörka och detaljrika tapeten.

– Ville älskar bilar, flygplan och allt som låter. Han är även väldigt förtjust i dinosaurier, så jag köpte ett gäng på loppis och spraymålade dem i koppar, guld och silver för att de skulle matcha tapeten. Vi har lagt in en vit heltäckningsmatta i rummet och Ville får bara bygga med smålego där inne – där är bitarna nämligen superlätta att hitta och städa upp, förklarar Malin.

Foto: Rebecca Martyn

Tavelramen ovanför Villes säng är från loppis, och i den hänger ett gammalt fickur som tillhört Malins pappa. Även den grå pallen har Malin fått av sin pappa. Världskartan är från en antikaffär, paret samlar på världskartor. Mattan är en måttbeställd heltäckningsmatta från den lokala färghandeln. Hexagonlådorna, som Malin har dekorerat invändigt med en världskarta, är från Panduro. Texten ”Adventure is out there” är taget från Disneyfilmen ”Upp”.

Foto: Rebecca Martyn

Villes rum går i upptäcksresandets tecken. Soffan är ett Blocketfynd och över den hänger en vimpel som Malin gjort själv av papper från en gammal skolatlas. Bokstavslampan är en av parets första lampor, som sedan fick spridning på Instagram och i dag finns till försäljning. Tapet Macchine Volanti från Cole & Son.

Charlies rum var inte lika självklart, och paret har tapetserat och målat om fyra gånger sedan de flyttade in. Hon älskar djur av alla dess slag, och det har fått bli det senaste temat i hennes rum.

– Först hade vi ”Alice i underlandet”-tema. Även där var vi sugna på att fånga upp rese-temat med Alice som får åka på sitt livs äventyr. Men sedan tröttnade jag och tyckte att rummet var för ljust och platt. I stället målade vi en brunrosa vägg för att skapa en vintagekänsla och mer djup i rummet. Den gamla soffan var jag bara tvungen att få in i möblemanget. Den var mitt första Traderafynd och har hängt med länge, skrattar Malin.

Foto: Rebecca Martyn

Foto: Rebecca Martyn

Utrymmet under snedväggen har förvandlats till en myshörna, och skärmas av med en spetsgardin från Ikea. Bokstavslampan har paret gjort själva (finns på Instagramkontot @lysande.ideer). Galge från Mamsell K. Ryggsäck från Fjällräven. Rosamönstrad tapet från Ikea­kollektionen Bråkig. Fjärilstavlor från Urban Outfitters och Ikea. Dockhuset och den stora resväskan är loppisfynd.

Foto: Rebecca Martyn

På en trollhasselkvist över sängen hänger egenvikta origamitranor. Ljusslinga från Rusta. Den lilla fågelholken är från Mamsell K i Uppsala.

Lekrummen som knyter ihop de båda våningarna ger utrymme för kreativitet och lek, och är numera en del av en charmig tradition.

– Varje morgon, medan vi gör oss i ordning, fixar barnen frukost i sitt lilla kök. Ville lagar mat på leksaksspisen och Charlie springer runt med kakor och kaffekoppar. Sedan är det superviktigt att vi alla låtsasäter frukosten i stora sängen innan vi går ner för att äta riktig frukost. Det blir en skön start på dagen!

Foto: Rebecca Martyn

Hallen på övervåningen är inredd som lekrum, och bokstavsväggen är ett perfekt sätt att lära barnen färg, form och alfabetet. De små bokstäverna från Panduro har sprejmålats, och de större bokstavslamporna har paret gjort själva. Lådor från Granit och Bauhaus. Matta från Rugvista. Gråmönstrad tapet från Ikeas kollektion Bråkig.

Foto: Rebecca Martyn

Äppellådorna är köpta på Coop, där hon övertalade personalen att sälja 21 lådor till henne. I den nätfyndade String­hyllan står bland annat en jordglob från Indiska och en glasburk med pengar från alla länder som familjen har besökt. Stolen är ett loppisfynd. Egengjord vimpel och ljusslinga från Rusta.

Foto: Rebecca Martyn

Ville och Charlie har hela världen för sina fötter!