Ditte Svanfeldt: ”Här får jag ett lugn i kroppen”

För vissa familjer är det extra viktigt att känna sig riktigt hemma. Konstnären Ditte Svanfeldt och hennes familj delar sin enplansvilla med åtta assistenter, som hjälper till med lilla Della, 5.

Ditte Svanfeldt hemma i sitt kök.

Foto: Christian Gustavsson

Ditte älskar grått och även köket från Husqvarna går i gråa toner. Härifrån kan den som lagar maten umgås med den som sitter vid matbordet.

Hemma hos Ditte Svanfeldt

FAMILJEN SVANFELDT
Ditte, 27, David, 32, Jouline, 10, Della, 5, en bebis i himlen, en bebis i magen, yorkshireterriern Truls och åtta assistenter.

BOR: I en enplansvilla på 157 kvadratmeter med skogstomt i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala.

GÖR: Ditte är modell, konstnär och bloggare. David driver kaffe-företagen The Beanery och Coffee center.

INSTAGRAM: @dittesvanfeldt

Om familjen Svanfeldts hem hade haft en filmtitel så skulle det vara ”Fifty shades of gray”. Vart man än tittar möts man av olika nyanser av grått – modellen och konstnären Ditte Svanfeldts absoluta favoritfärg. Under intervjun är hon faktiskt klädd i grått och dricker te ur en grå kopp – med den grå yorkshireterriern Truls i famnen. Så det kanske inte är så konstigt att det första Ditte och hennes man David gjorde när de flyttade in var att måla över alla färgglada väggar med vitt och grått. Kanske låter det trist – men husets fem rum och kök känns allt annat än just det.

Tweenierum med sänglinne från Himla.

Foto: Christian Gustavsson

I Joulines rum finns två fjäderlampor från Vita, en i taket och en bredvid sängen. Kista från Åhléns, sänglinne från Himla, stol från Eames. Väggdekorationen har Ditte gjort själv av spikar och en ljusslinga.

För ungefär ett år sedan flyttade paret, tillsammans med döttrarna Jouline, 10, och Della, 5, in i den 157 kvadratmeter stora villan i Knivsta utanför Uppsala.

– Vi hade promenerat på den här gatan redan innan huset blev till salu, och jag tyckte just det här huset var så fint! Det var en dröm när det dök upp på marknaden och vi fick chansen att köpa det. När vi flyttade hit kunde jag känna ett lugn i kroppen för första gången sedan vi fick Della. Och jag tror att hela familjen känner likadant, vi trivs verkligen. Jag älskar vårt hem – bästa känslan är att känna sig riktigt hemma, säger Ditte.

Jouline och Della busar gärna med pappa David.

Foto: Christian Gustavsson

Jouline och Della busar gärna med pappa David.

Och familjen Svanfeldt har gått igenom mycket tillsammans. Ditte träffade David genom en bekant för ungefär sex år sedan. Hon hade precis flyttat hem igen efter en tid i Paris där hon arbetat som modell. Hon förälskade sig snabbt i både David och hans dotter Jouline, i dag 10, som Ditte ser som och kallar för sin egen dotter.

Efter ett halvår ihop blev paret gravida och lyckan var stor. Men saker gick inte som väntat. I stället föddes deras dotter Della genom en kaosförlossning redan i graviditetsvecka 29, elva veckor för tidigt. Paret fick reda på att Della, som bara vägde 700 gram, hade en hjärnskada. Ditte, David och den nya familjemedlemmen fick vara kvar på sjukhusets neonatalavdelning i sju månader.

Yorkshireterriern Truls gillar den gråa hallen.

Foto: Christian Gustavsson

Yorkshireterriern Truls gillar den gråa hallen.

I dag har Della hunnit fylla 5 år. Hon har en cp-skada, multifunktionshinder och epilepsi. Hon kan varken gå, prata eller sitta själv.

– Man kommunicerar bäst med Della via beröring och ljud, hon älskar ljud och genom det känner hon igen vem det är som pratar med henne. Men man måste lära känna henne för att förstå henne. Det värsta jag vet är när folk pratar över hennes huvud. Oavsett hur mycket Della förstår eller inte förstår så tycker jag att man ska behandla hennes som vilket barn som helst – och åtminstone ge henne ett ”Hej!”, säger Ditte.

Familjens viktigaste plats är soffan från Mio i modellen Cloud – prydd med linnekuddar från Himla.

Familjens viktigaste plats är soffan från Mio i modellen Cloud – prydd med linnekuddar från Himla. Jutemattor Lohals från Ikea, På bordet från OX Denmarq står en betongljusstake från Tove Adman. Tavlan ”Real deal” har Ditte målat. Svart hylla från Ikea med doftljus från Byredo och Octopusljusstake från Dis. Taklampa från Flos.

Della har dubbel assistans, med åtta assistenter som går i skift hos familjen. Med tiden har de blivit lite som familjemedlemmar, och det var faktiskt under samtal med dem som Dittes mycket populära motiv av olika krigargudinnor föddes.

– Jag satt en vinterkväll och hade möte med assistenterna. Jag ritade samtidigt som vi pratade och helt plötsligt hade jag den första krigsgudinnan framför mig. Så jag fortsatte att rita flera med olika betydelser. Jag ser Jouline och Della i dem, de är mina krigs-gudinnor.

Hemmets hjärta är helt klart den stora och sköna dunsoffan, där familjen älskar att mysa tillsammans bland filtar och sköna kuddar. Även familjens minsting, yorkshireterriern Truls, trivs bäst där. Och alla njuter de extra när kaminen är på.

Kaminen älskas av hela familjen. På väggen intill hänger Dittes konstverk ”Everything I touch turns up to gold”.

Foto: Christian Gustavsson

Kaminen älskas av hela familjen. På väggen intill hänger Dittes konstverk ”Everything I touch turns up to gold”.

– Det första David sa när han såg kaminen var: ”Nu kan du stå där och värma din kalla rumpa!” Jag älskar verkligen kaminen och är så glad att den fanns där när vi flyttade in. Väggen bakom den har vi målat om i mörkgrått. Den var ju knallorange när vi flyttade in! säger Ditte med skräck i rösten.

– Jag mår dåligt av för mycket färg och saker. Jag tycker till exempel att Joulines rum är jättestökigt! Men det här är ett problem JAG har, och jag tränar mycket på att ett hem inte behöver vara perfekt.

Så mycket kärlek i familjen Svanfeldt: Mamma Ditte, pappa David, Della, 5, och Jouline, 10. Marmorbord från OX Denmarq.

Foto: Christian Gustavsson

Så mycket kärlek i familjen Svanfeldt: Mamma Ditte, pappa David, Della, 5, och Jouline, 10. Marmorbord från OX Denmarq.

Och det är bäst att Ditte tränar på stök. För nu väntar familjen tillökning i mars. De är självklart överlyckliga, men också väldigt nervösa med tanke på hur förlossningen med Della blev. Och paret har sorgligt nog gått igenom mer än så. För lite mer än ett år sedan var Ditte också gravid, men pojken hon bar
på var för sjuk för att överleva. Sorgearbetet över det förlorade barnet pågår fortfarande. Ändå anser Ditte och David att de inte har något att vara negativa över.

– Vi älskar vårt liv och allt som det erbjuder med höga toppar och djupa dalar. Det har fått oss att ta vara på både det lilla och det stora, att se livet med helt andra ögon. Och att vara gravid är helt fantastiskt. Jag är så himla lycklig just nu, det går inte att beskriva hur det känns i ord. Det är magiskt – kärleken övervinner allt.

Joulines rum. Hyllorna och skrivbordet är från String och stolen från Eames. Tavlan bakom har Ditte gjort. Högst upp står en mjukissvan från Mokkasin och på hyllan under en låda från Hemtex.

Foto: Christian Gustavsson

Joulines rum. Hyllorna och skrivbordet är från String och stolen från Eames. Tavlan bakom har Ditte gjort. Högst upp står en mjukissvan från Mokkasin och på hyllan under en låda från Hemtex.

Text: Annika Leone, Foto: Christian Gustavsson
Artikeln är tidigare publicerad i Family Living nr 1, 2017.