Cissi Wallin: ”Folk tror att jag inreder med slaktbänkar”

Hon är bitsk på ståupp-scenen och i debattartiklar, men hennes hem andas ljuvt lantliv och robust shabby chic.  Välkommen hem till Cissi Wallin och hennes familj i deras härliga våning mitt i Stockholm.

Cissi Wallins lägenhet mäter dryga 200 kvadratmeter.

Foto: Magnus Ragnvid

Lägenheten som mäter dryga 200 kvadratmeter rymmer flera rum i fil. Lektält från Lekia, bänk arvegods, fåtölj loppisfynd.

Hemma hos Cissi Wallin

Det är svårt att bo på en hetare adress än debattören, skribenten och ståuppkomikern Cissi Wallin. Mitt på Södermalm i Stockholm breder hennes och familjens våning ut sig över mäktiga 200 kvadrat, och Cissi älskar läget.

CISSI WALLIN
Ålder: 32.
Familj:
Maken Linus Blomberg, 43, och sonen Helmer, 2.
Bor: I en sekelskifteslägenhet på 200 kvadrat på Södermalm i Stockholm.
Gör: Skribent, debattör och komiker.
Instagram: @cissiwallin

– Jag är alldeles för bekväm för att bo utanför stan. Jag älskar att kunna dra ner på en AW och vara hemma igen 45 minuter senare. Jag är en ”russinen i kakan”-människa som absolut gillar landet, men då ska det vara på mina villkor. Efter två dagar får jag lappsjuka och vill ha fungerade infrastruktur och bra take away-kaffe, säger Cissi Wallin.

Golvlampan kommer från Inneboende och kandelabern är ärvd från Cissis farmor och farfar.

Foto: Magnus Ragnvid

Familjen hamnar ofta vid pianot, som är arvegods. Golvlampan kommer från Inneboende och kandelabern är ärvd från Cissis farmor och farfar.

Hon och maken Linus träffades på en grillfest för snart fem år sedan.

– Det var absolut inte kärlek vid första ögonkastet, men vi hade liknande värderingar och väldigt bra snack, och på den vägen är det. Jag älskar att han är så trygg och smart, och att han både är min motpol och min medspelare, säger Cissi.

Kort efter att de hade blivit ett par flyttade Cissi in i Linus lägenhet som de alltså fortfarande bor i och har gjort till sin.

– Linus och hans ex köpte och totalrenoverade lägenheten men hann aldrig bo i den, och det var ganska skönt att inte ta över någon annans lägenhet. Vi fick inreda den tillsammans.

Cissi Wallins kök.

Foto: Magnus Ragnvid

Köksinredning från Kungsäter kök, fläkt från Kaptensgården. Tavlorna är loppisfynd och klockan är från NK.

Den ursprungliga lägenheten mätte 130 kvadrat-meter, men för drygt ett år sedan fick paret chansen att köpa loss grannlägenheten om dryga 70 kvadratmeter.

– När jag blev gravid med Helmer började vi prata om huruvida vi skulle bo kvar här eller leta efter ett hus utanför stan – vi visste ju att vi på sikt ville ha fler barn. Samtidigt visade det sig att grannen skulle sälja sin lägenhet. Vi var två familjer i föreningen som ville ha den, så det var lite dålig stämning under några svettiga dygn. Men till slut fick de ge sig.

Du vill ha fler barn säger du, hur många då?
– Ha ha, nej inte ”fler” som i många. Bara pluralis! Alltså ett till. Kanske, kanske två om jag får ett ryck. Men då ska jag verkligen få ett ryck.

Cissi Wallin och sonen Helmer.

Foto: Magnus Ragnvid

Puss!

I ”nya” lägenheten renoveras det just nu för fullt. Här ska både tvättstuga, rymlig hall, art déco-badrum och smidesvägg med inbyggda bokhyllor materialisera sig under den närmaste tiden. Två ståtliga dubbeldörrar binder samman det pampiga ”piano-rummet” med den nya lägenheten.

– Renoveringen känns jättekul, samtidigt är vi helt i händerna på hantverkare. Häromdagen hade vi en gasläcka och jag trodde att vi skulle dö, och dessförinnan råkade en av hantverkarna borra i en vattenledning så att vattnet sprutade ner i restaurangen under oss. Mitt tips till alla som renoverar: var inställd på kaossituationer och spruckna budgetar…

Cissi beskriver sin inredningssmak som hård och mjuk på samma gång, och hon gillar kontrasten som uppstår när det industriella möter stilen hon hyser sådan hatkärlek för – shabby chic.

– Ja, det har ju fått en sådan carpe diem-klang tyvärr. Framför allt vill jag inreda personligt, jag gillar inte när folk köper ett koncept och ”copypastar” Ikeakatalogen. Jag har aldrig fattat grejen med designmöbler eller att köpa en dyr stol som ser ut som en sträckbänk. Det finns säkert samlarvärde i det, men då samlar jag hellre på handväskor.

Vitrinskåp från NK.

Foto: Magnus Ragnvid

Vitrinskåp från NK.

Man förväntar sig inte riktigt att din lägenhet ska vara så här ”mjuk” i känslan. Har du stött på den fördomen tidigare?
– Jag har hört det där flera gånger. Men vad fan tror folk, att jag ska inreda köket med slaktbänkar och hänga döda djur på väggarna? Bara för att jag klär mig på ett visst sätt så innebär ju inte det att mina tapeter måste ha samma mönster. Och om jag nu väljer blommiga tapeter så måste jag ju inte prata med en väldigt gullig röst för den sakens skull. Jag är inte ett barn, de kanske får rum utifrån personligheter eller intressen men jag vill inte bo så, det vore ju väldigt konstigt. Samtidigt är det inget konstigt att det uppstår förväntningar, jag fattar den grejen.

Läs Cissis krönikor på mama.nu!

Apropå barnrum så basar Helmer över några smakfullt inredda kvadratmetrar i anslutning till köket. I fönstret tornar boktravar upp sig och på väggarna trängs färgglada affischer, samtliga på behörigt avstånd från Helmers klåfingriga tassar.

– Just nu handlar allt om att Helmer ska överleva, så allt i hans höjd är borttaget. Det är ju inte särskilt kreativitetsblomstrande. Vårt hem har faktiskt verkligen förändrats till det sämre sedan vi blev föräldrar, främst på grund av bristande ork. Tidigare kunde jag se fram emot att ta tag i ett rum men nu är det mer ”kul ambition men det kommer inte att hända”, säger Cissi.

– Samtidigt vill jag att det ska synas att Helmer också bor här. Men jag är ingen morsa som köper snygga träleksaker från Italien. Och ursäkta, men har morsorna som gör det känt hur det känns att få en träleksak i huvudet? Nej, ”Forza plast” liksom! Det är genomgående i vårt hem just nu, att praktiska lösningar går före estetiken. Jag tycker synd om föräldrar som har så dyra hem att barnen knappt får andas för att inte förstöra något. Självklart låter vi inte Helmer gå loss med tuschpennorna i soffan men om det skulle hända så är det ingen katastrof.

Barnrum med luftballonger och förvaringspåse från Tellkiddo.

Foto: Magnus Ragnvid

Papperssäck från Tellkiddo, molnkudde från Åhléns. Tavlan är ett loppisfynd och gitarren är Linus gamla. Luftballonger från Newport.

Vem gör vad när det kommer till inredning i er familj?
– Vi är tack och lov väldigt jämställda på den punkten, jag skulle skulle aldrig kunna vara ihop med en kille som köper en dyr multimediautrustning och säger ”nu har jag gjort mitt, älskling”. Linus är väldigt pysslig och pyntig, mer än vad jag är. Men vi är inte så mycket för att göra om, vi har gjort våra val för att de ska hålla över tid.

– Samtidigt måste jag sticka ut hakan och säga att både mode och inredning är så vansinnigt icke-individuellt nu för tiden. Det kan jag bli trött på. Nu ska ALLA ha marmor, läderhandtag och den där bubbliga Svenskt tenn-vasen, vilket blir väldigt bajsnödigt tycker jag. Jag älskar individualismen och har nästan mer respekt för folk som vågar ha kvar sina furubord och eterneller.

Guldspegel med familjebilder hemma hos Cissi Wallin.

Foto: Magnus Ragnvid

Spegeln är ärvd från Linus mormors föräldrar och längs ramen trängs nya och gamla bilder på familj och vänner.

Du och ditt hem är ju själv flitigt förekommande på sociala medier, är det viktigt för dig att visa upp the real deal?
– Ja, det är lätt att hamna i filtervärlden och tro att alla andra hårt arbetande småbarnsföräldrar orkar skära upp färsk frukt och tända dyra doftljus varje kväll. Men det var extremt befriande att inse att så inte var fallet, att de flesta i vår situation också omges av take away-lådor, obäddade sängar och tvätthögar. Jag gillar också det vackra och tillrättalagda och kan absolut posta ”finvrår”, men jag väger upp det med tvätthögsbilder. Framför allt vill jag inte knäppa folk på näsan. Det är lätt hänt när man bor som vi gör – men det gör vi för att min man gjorde bostadskarriär på 90-talet, inte för att vi är miljonärer. Det är klart, om vi skulle sälja den här lägenheten och flytta till Grums, då skulle vi vara väldigt rika. Frågan är bara vad jag skulle syssla med i just Grums.

Finns det något inredningsval du ångrat och något du är extra stolt över?
– Jag ångrar faktiskt inget. Jo, att vi inte har satt in något badkar, det är skandal i en så här stor lägenhet. Men det är på gång. Stolt är jag över att vi har tänkt hållbart och ganska långsiktigt, inte så nyckfullt. Vi har låtit det ta sin tid att hitta vår stil.

Tapet från Cole and son.

Foto: Magnus Ragnvid

Köksbord från NK, tapet från Cole & son. Taklamporna är köpta på Dusty deco och mjölkkannan är ett loppisfynd.

Vad skulle du aldrig köpa till ditt hem?
– Jag skulle aldrig någonsin köpa väggord, jag fattar inte den grejen. Alls. Jag såg häromdagen att det fanns ljus som det stod ”candle” på och ett bord där bords-skivan bestod av bokstäverna B, O, R och D utskurna i trä. Ofattbart!

Och vad önskar du att man som gäst ska känna när man stegar in i din boning?
– Vi har nästan inte en enda vit vägg här hemma och det är för att det ska kännas ombonat och välkomnande. Jag får själv panik i vissa hem där man möts av vitt, vitt, vitt och sedan en skål med lime. Får jag andas liksom? Då inspireras jag mer av hotellmiljöer, som hotellkedjan Firmdale i London där de har inrett helt galet, som att någon har tänkt art déco och sedan rökt på.

Badrum med golv från Marrakech design.

Foto: Magnus Ragnvid

Golv från Marrakech design.

Har ni ofta vänner över på besök?
– Ja, jag älskar att ha folk här, men sedan vi fick Helmer är det väldigt opretentiösa bjudningar. Typ att gästerna tar med sig maten eller att vi köper hem ett gäng pizzor tillsammans. Det behöver heller inte vara tokstädat, visst kan man ta bort bajsblöjorna, men det räcker. Jag är bra vän med Camilla Läckberg och hon har ofta mysklädtvång för sina gäster, det gillar jag. Hemmet måste få vara heligt, inte minst när man klär upp sig mycket i jobbet, då måste man få se ut som man vill när man väl kommer hem.

Drömmer du om ett annat boende i framtiden eller är det här du och Linus kommer att bli gamla?
– Jag tänker att vi kommer att åldras här, men man ska aldrig säga aldrig. Vi kommer nog i vilket fall inte ha en sådan ”overload” av prylar som den äldre generationen har i dag, de är ju ”hoarders” allihop och man kommer knappt fram i deras hem. Så jag hoppas att vårt hem kommer att se ut ganska mycket som det gör nu och att vi kommer att vara lika sköna som nu, bara lite rynkigare.

Text: Sofia Thörewik
Foto: Magnus Ragnvid
Hår och makeup: Frida Thell

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 2, 2017.