Anitha Schulman: ”Jag vill ha fler barn – gärna snart”

Anitha Schulman har nystartat efter skilsmässan. Följ med hem till henne, barnen Penny, 6, och Tom Allan, 3, och kärleken Joel Åhlén-Nyström, i nya drömlägenheten.

Anitha Schulman med Tom Allan i soffa från House Doctor.

Foto: Hannah Hedin

Soffa från House Doctor, kuddar från MeliMeli.

Hemma hos Anitha Schulman

Den 115 kvadratmeter stora etagelägenheten ligger inbäddad i härlig natur på Gärdet i Stockholm. Stadspulsen hägrar ett stenkast bort, men här har Anitha Schulman, 39, hittat lugnet efter tolv minst sagt turbulenta månader. För bara ett år sedan var skilsmässan från Calle Schulman ett faktum. Nu sitter hon vid köksbordet mitt i ett nytt liv, i ett nytt drömhem med en ny kärlek.

ANITHA SCHULMAN
Ålder:
39.
Familj:
Joel Åhlén-Nyström, 27 och Anithas barn Penny, 6, och Tom Allan, 3.
Bor: I en etagevåning på 115 kvm på Gärdet i Stockholm.
Gör:
Programledare, författare, entreprenör och poddare.
Instagram: @anitha_schulman

– I dag ser jag tillbaka på en oerhört tuff tid men också på ett händelserikt år där jag har vuxit otroligt mycket som person. Samtidigt är det en abstrakt tid som tycktes passera snabbare än på tolv månader.

Din skilsmässa blev offentlig i december 2016 – vad minns du av den julen?
– Jag var i chocktillstånd. Hela december är en stor minneslucka. Man reagerar och agerar men gör det som en robot. Som att man nästan inte är där. Jag, Tom Allan och Penny åkte till Kenya under julen tillsammans med min kompis och poddkollega Ann Söderlund och hennes barn. Det blev min räddning. Att när jag själv inte kunde hitta strukturen så fanns det fina vänner där som kände mig.

Anitha Schulmans kök.

Foto: Hannah Hedin

Korallkonst och häststaty från Fogelmarcks, tekanna från Bredemijerir. Hushållsassistent, brödrost och silvrig vattenkokare från Smeg. Blåvitt porslin från Spode.

Jul och nyår är som ett skyltfönster för den perfekta familjen. Fanns det också ett behov av att fly från det?

– Familjebilden fanns plötsligt inte där och det var en stor sorg, speciellt eftersom den där resan egentligen var bokad för oss som familj. Men det fanns också något väldigt enande i att det plötsligt bara var vi tre. Jag och barnen. Jag sa till mig själv ”Nu gör vi det här i år för att överleva, för jularna kommer inte alltid att se ut så här”, och så blev det.

Anitha och Tom Allan framför julgran.

Foto: Hannah Hedin

Stjärnlampa från Cirkuslampan, matta från Chatwal & Jonsson. Fåtölj och sittpuff från MeliMeli. Julgranskulor och julkrubba från Alessi. Guldkanin från Hemtex, presentpåse från Lagerhaus. Anitha bär klänning från By Malina och hårband från Gucci. Tom Allans pyjamas kommer från The Tiny Universe.

Den tuffa julen övergår i det nya årets första månader. En mörk tid där Anitha flyr in i arbete. I kontrast till allt annat går karriären strålande och tack vare att allt flyter på så smidigt i jobbet och att barnen är hos sin pappa varannan vecka får hon mycket egentid. Anitha går i terapi och investerar i träning och tystnad. Veckorna går och januari blir till februari, och trots att hon har lovat sig själv att vara ensam så kommer plötsligt en ny person – Joel Åhlén-Nyström – in i hennes liv.

Joel och Anitha Schulman.

Foto: Hannah Hedin

”Det var inte meningen att vi skulle bli kära i varandra”.

– Jag träffade en kille. Men allt var så löst och det var till och med uttalat från oss båda att det här inte skulle bli något. Det var aldrig meningen att vi skulle bli kära i varandra.

Varför var det så fel?
– Det var så otroligt viktigt för mig att inte överlappa ett förhållande med ett annat. Jag behövde en relationsdetox där jag fick bli klar med en relation innan jag gick in i nästa. Jag och Joel satte deadlines och jobbade aktivt för att göra slut under nästan hela våren. Han var alldeles för ung för mig och borde inte vara tillsammans med någon som har barn och exman och han var tveksam till att kliva in i en familj. Men det visade sig att kärleken övervinner allt.

Hur introducerade du Joel i familjen?
– Vi gjorde det sakta och på Pennys och Tom Allans villkor. Vid påsk berättade jag att jag hade träffat någon men då ville Penny först inte träffa honom. Det tog ytterligare två veckor innan hon plötsligt frågade när Joel skulle komma på middag. Samtidigt berättade Joel för sina föräldrar.

Sovrummet i etagevåningen på Gärdet.

Foto: Hannah Hedin

Ljusflödet i etagelägenheten togs till en helt ny nivå när Anitha kom på idén att fälla in ett glasgolv mellan köket och sovrummet. Fjäderlampa från Flos, giraff från Littlephant.

Vad hände under den middagen?
– Det var en otroligt stark upplevelse. Penny förstod att det här var en person som skulle finnas i mitt liv och potentiellt i hennes. Från början var hon avvaktande, men vände lika snabbt till inbjudande. De klickade direkt. Tom Allan däremot är ganska blyg. Men han förstod på energin att det här var något mer än en kompis och satte sig ned på golvet. Där satt han sedan och stirrade ned i golvet i en kvart. Jag har aldrig sett den reaktionen hos honom förut. Men efter den kvarten hade han tagit in och förlikat sig med tanken och i dag är han och Joel otroligt nära. Små barn fattar mer än vad man tror.

Hur viktigt blev det att hitta ett nytt boende tillsammans?
– Jag hade en sentimental koppling till min förra lägenhet och i skilsmässan fanns det dessutom ett behov av att skapa en trygg plats för barnen. Att de fick behålla sitt rum och sitt hem. Men när jag och Joel insåg att vi ville flytta ihop så kändes det konstigt att flytta ihop i en lägenhet där jag och mitt ex har bott tillsammans. Det var som att knäppa med fingrarna, helt plötsligt kändes det naturligt att leta efter något nytt.

Penny kramar mamma Anitha.

Foto: Hannah Hedin

Anitha och dottern Penny, 6 år.

Familjen är alldeles nyinstallerad i etagevåningen på Gärdet. I den öppna lägenheten i två plan studsar ljus energi mellan de vita väggarna och i entrén fångar en transparent kupa av glas uppmärksamheten direkt – en av Anithas inredningsidéer som bevarar ljuset från entrén ända upp till övervåningen. Art déco möter 2010-talet med textilier i tung, lyxig sammet och en rumspalett av lätta grå toner och Harrods-grönt. På utvalda platser hänger vackra plagg och accessoarer som blir till en del av inredningen. Favoriten, det generösa badrummet, klätt i marmor från golv till tak, skapar den spa-liknande oas som är en av anledningarna till varför paret föll för lägenheten.

– Vi tittade på några olika objekt men trillade över den här i början av sommaren och föll handlöst. Jag fick puls på visningen. Det fanns ingen anledning att leta vidare. Till en början kommer jag att stå som ägare och om allt funkar bra så köper Joel in sig.

Tom Allan och Penny badar i nya lyxiga badrummet.

Foto: Hannah Hedin

Kruka från DBKD, pall från Hem, buffelhorn i fönstret köpt i Uganda.

Hur skulle du beskriva lägenheten pitchad som programinnehåll?
– ”Ett drömboende för den lilla familjen i två våningar med ett spektakulärt badrum, tre härliga sovrum och en underbar balkong med magisk utsikt.” Jag är en visuell person som ser bilder och möjligheter direkt. Lägenheten var från början en trea men jag såg direkt hur vi skulle göra den till en fantastisk fyra.

Vad kom först – den perfekta lägenheten eller känslan av att vilja bo ihop?
– Det var en kombo. Joel sov hos mig sex dagar i veckan, och vi insåg att det var roligare att hänga med varandra än att inte göra det. I samma veva började jag titta på nya lägenheter, samtidigt som hans lägenhetskontrakt skulle gå ut i juni. Skulle han skaffa nytt eller skulle vi flytta ihop? Sedan bara bestämde vi oss – let’s give it a try!

Juldukat bord hemma hos Anitha Schulman.

Foto: Hannah Hedin

Thonet-stolar från Ton, taklampa från Flos. Duk från Himla, stor vas från Svenskt Tenn, julstjärna från Ikea. Guldiga äpplen från H&M Home och taxljusstake från Vanilla Fly. Svampljusstake från Hemtex.

Kände du en rädsla inför att bli sambo på nytt?
– Det är klart att det finns en stor försiktighet hos mig. Samtidigt är det här ett väl övervägt beslut. Jag har inga föreställningar om att saker ska vara på ett speciellt sätt. Inga illusioner om en perfekt tillvaro. Vi tar dag för dag och gör det som känns bäst.

Fanns det en checklista för det nya boendet?
– Det kändes viktigt att ge barnen var sitt eget rum. Speciellt Penny har ett behov av att kunna ha kompisar här som kan sova över ibland. Hon är stora tjejen som behöver få skapa en egen sfär där hon kan sitta på sitt rum och pyssla en stund ifred från Tom Allan. För min del kändes det viktigt med förvaring och att lägenheten hade en tvåplanslösning med en social och en privat yta. Med små barn är det lätt att en lägenhet förvandlas till en enda stor lekyta, och med två våningar kan man lättare sätta ”inga leksaker på över-våningen-regler”.

Vad var barnens reaktion när de kom till den nya lägenheten första gången?
– De blev jätteglada. Penny blev väldigt exalterad och gick runt en lång stund inne i sitt just då tomma men alldeles egna rum för att känna in stämningen, medan Tom Allan sprang runt, runt i små snabba cirklar.

Penny hoppar i sängen.

Foto: Hannah Hedin

Penny gillar sovrummets stora säng!

Vill man ens ta med sina gamla saker eller blir det nödvändigt att byta inredningen?
– Det här blir en total nystart, men några favoriter följer förstås med. Det var en av sakerna jag föll för med den här lägenheten, att jag direkt kunde se hur några av mina bästa möbler skulle passa in. Men det känns också viktigt att skapa ett hem tillsammans där båda är med och påverkar inredningen. Jag och Joel har köpt alla möbler ihop.

– Och jag vill också slå ett slag för att inte slänga saker. Ofta har man bra möbler och fina inredningsdetaljer som plötsligt inte passar in. Men kanske passar de i ett framtida hem eller efter en ommöblering.

Sänggavel från Tine K, sängkläder och överkast från Flos. Sammateskudde på golvet från Chhatwal & Jonsson.

Foto: Hannah Hedin

Sänggavel från Tine K, sängkläder och överkast från Flos. Sammateskudde på golvet från Chhatwal & Jonsson.

Ni har även tagit hjälp av inredaren Hanna Wessman. Vilka delar har hon jobbat med?
– Framför allt med fast inredning och mycket med barnens rum. Jag har bott mitt i en renovering i min tidigare lägenhet och det är inte speciellt charmigt att dels behöva göra allt själv och dels att bo i ett byggkaos med små barn. Nu har vi haft lyxen att kunna bo kvar i den gamla lägenheten tills den här blev helt klar.

Tom Allan i trappan hemma hos Anitha och Joel.

Foto: Hannah Hedin

Hallå där uppe! Tom Allan har badbyxor från The Tiny Universe.

Du flyttade mycket under din uppväxt. Har det gjort att du tänker tvärtom som vuxen?
– Jag har aldrig känt att det påverkade mig negativt. Vi var ändå en liten homogen grupp bestående av mig och mina föräldrar som hade kul var vi än hamnade. Men vi hade också tydliga mönster som vi kunde göra på samma sätt i olika hem. Där är just julen ett tydligt exempel, den är ju på många sätt en kuliss och vi tog den och fyllde den med allt som vi gillade, där öppnandet av choklad-kalendern och mysiga frukostar var viktigare än att det fanns prinskorv och köttbullar på bordet. Men själva kulissbyggandet, som att klä granen och att i dag få göra det tillsammans med barnen, det känns så viktigt för mig.

Ser du även en framtid med fler barn?
– Absolut! Det känns som att det ligger relativt nära till hands. Joel är ju yngre än jag men vill definitivt ha barn och självklart skulle det vara roligt med ett till eller två.

Personliga detaljer i bokhyllan hemma hos Anitha Schulman.

Foto: Hannah Hedin

Dödskallen och skalbaggetavlan är Blocketfynd. Snäckvas och rosa ask från Fogelmarcks, marmorbricka från Cervera. Guldpäron från DL & Co.

Har Tom Allan och Penny frågat efter syskon?
– Penny drömmer om en lillasyster och jag har tidigare sett en stor familj framför mig. När man sedan blir mamma så blir man också realist angående vad som är rimligt. Exempelvis behöver man kanske extra hjälp när familjen växer. Men fler barn ligger definitivt inom en relativ framtid.

Hur kommer ni att fira jul iår?
– Barnen är som vanligt hos mig varannan vecka men i år firar de julafton med sin pappa och nyår hos oss. Vi kommer att tillbringa en del av julen i Stockholm och resten i Gävle hos Joels föräldrar.

Hur skulle du beskriva din julstil?
– Jag har ju lite av en fäbless för julgranskulor och köpte massor redan innan vi flyttade in här. Allt är så otroligt minimalistiskt i Sverige. Min julstil är mer amerikansk med tingeltangel och så många kulor i granen att man knappt ser grenarna. Det är målbilden – tillsammans med levande eld i öppna spisen såklart.

Platsbyggd säng och förvaring i barnrummet.

Foto: Hannah Hedin

Barnens rum har fått fast inredning med massor av inbyggd förvaring. Överkast från Himla, golvlampa från Vallentuna Armaturer.

Med ett nytt boende avslutas ett gammalt kapitel. Anitha beskriver tomheten som ofta infinner sig när en renovering tar slut. Som dagen efter ett välplanerat bröllop eller när inredningen står klar och allt som återstår är att bo. Men inte den här gången. I stället har hon längtat efter att installera sig i den nya lägenheten tillsammans med sin familj.

– Jag lämnade en lägenhet som har varit en del av en viktig era i mitt liv. Den symboliserar mina barns födelse, det första riktiga hemmet och en avgörande tid i min karriär. I det här nya boendet väntar många fina år. Jag känner starkt att den här lägenheten symboliserar ett nytt avstamp för oss som familj.

Text: Therese Lukic, Foto: Hannah Hedin, Styling: Charlotte Frey Svidén, Hår och makeup: Sarah Grundén

Reportaget är tidigare publicerat i Family Living nr 6, 2017.