Familjesegling

segla.jpg

I dag söndag kom vi hem efter fyra dagars segling med en annan familj i Stockholms skärgård. Vilken ljuvlig upplevelse!

Torsdag:

Går ut strax efter lunch i strålande solsken. Kompisarna har en stooooor segelbåt med allt som behövs i form av komfort (sovhytter, dusch, toaletter, kök osv). Samt en rejäl sittbrunn där man verkligen kan njuta av själva segelturen. Vi tar sikte mot Paradiset i Finnhamn, som ligger i Stockholms ytterskärgård. och njuter av det vackra vädret. Mina tre båtovana familjemedlemmar beter sig som om de aldrig gjort något annat än skuttat runt på en båt. Känns skönt! Slutmålet får korrigeras lite då förtruppen (annan familj i snabbare motorbåt) konstaterar att det är fullbelagt i Paradiset och vi styr mot naturhamnen på Ingmarsö. Dagen avslutas med grillkväll mot bakgrund av en maffig solnedgång.

Midsommarafton:

Vaknar upp utanför vår hytt, där både trängsel, värme och mygg stört sömnen. Har tagit kudde och täcke och lagt mig i soffan i salongen. Efter en morgonskur, inleder vi med morgondopp från badstegen på båten och njuter sedan av kaffe uppe på däck. Lagom tills att vi ska äta midsommarlunch har det spruckit upp och vi varvar sill och lax med dans kring en liten stång där motorbåtspappan tar kommandot. Barnen ägnar sig sedan åt att ro gummibåtar kors och tvärs över den skyddade viken, fiska och åka jetrib med mannen i segelbåtsfamiljen innan vi avrundar med grillkväll uppe på klippan med ännu en fin solnedgång.

Midsommardagen:

Vaknar upp till pangväder och efter morgondopp, kaffe och en rejäl brunch kastar vi i segelbåten loss och styr mot naturhamnen på Grinda. Får ännu en magisk segling i strålande sol och alla barnen får prova på att åka i en båtstol bredvid segelbåten. Jubel och lycka förstås! Ankrar på Grinda och fyller på med en snabblunch innan vi hoppar i land och går stigen mot en liten fin sandstrand. Det är högsommarvärme och vi badar i 20-gradigt vatten och äter vattenmelon medan barnen bygger sandslott och kanaler i vattenbrynet. Avslutar kvällen med att grilla på akterdäck och duka upp smarrig middag runt bordet i sittbrunnen medan vi spelar kasta gris med barnen och har det väldigt roligt i största allmänhet.

Söndagen:

Vädret har gjort en helomvändning. Från ingenstans kommer regnet och dimman. När vi ska gå hemåt är det grått, blött och dimmigt och det gungar en del, men det gör faktiskt ingenting för det är lika härligt att segla så här. Extra spännande tycker barnen som omväxlande hänger med oss vuxna på däck och nere i salongen där de kikar ut på havet och alla båtar som går in mot land. Det är lika trång trafik här som på vägarna. Dimman lättar något efter ett tag och vi ägnar oss åt att kika på alla vackra skärgårdshus som syns från båten. Jag är lite smått besatt av att titta på hus och gudskelov är vi flera som gillar att spana. 

Hoppas att ni haft en fin helg vart ni än varit!