Vem är vem och varför?

IMG_7137.JPG

Med ett barn av varje är det intressant att notera skillnader och likheter på olika plan. Jag tycker att det är viktigt att inte göra skillnad på hur vi ser på dem beroende på kön. Vad och hur vi säger saker till våra barn har betydelse för hur de ser på sig själva.

Forskning visar att flickor oftast får beröm för hur de ser ut och pojkar för vad de presterar. Vilket förstås är helt galet!

Här är jag mån om att barnen ska få uppmärksamhet på alla olika områden, att det ska vara lika självklart att säga till Gilbert hur söt han är som att lillasyster får höra det. Och att Viola får lika mycket uppmärksamhet för en konkret prestation som storebror. Gudarna ska veta att man hela tiden hör runt omkring sig "hur söt Viola är" och "vad cool du är" till Gilbert. Men väldigt sällan det omvända!

Trots att min barn egentligen är mer tvärtom, om man ska se på ett generellt plan. Gilbert är mer förtjust i att läsa böcker, spela dataspel och rita än att spela fotboll och Viola är inte den som drar sig för att argumentera och ta plats, om än gärna i fina kläder men hon kan lika gärna rusa runt i jeans och t-shirt som i klänning och ta en dataspelsfight med storebror. Och Gilbert, som är väldigt visuell, går igång lika mycket på snygga kläder som lillasyster. 

Det finns flera sidor av samma mynt helt enkelt och jag älskar att se alla olika sidor av mina barn!