Knäckig blåbärspaj

IMG_3746.JPG

En av mellandagarna rensade jag kyl och frys och när allt var klart stod jag där med en skål blåbär, en skvätt överbliven grädde och en bit smör som jag inte hade några direkta planer för.

Vad göra?

Det blev en knäckig (glutenfri) blåbärspaj med en klick lättvispad grädde. Glass fungerar säkert minst lika bra och nästa gång som jag gör den här otroligt goda och lättgjorda pajen igen då ska jag nog ha med en liten nypa kardemumma också. Som passar perfekt till just blåbär. 

Receptet kommer ursprungligen härifrån!

Knäckig glutenfri blåbärspaj (ca 4 portioner)

500 gram blåbär (jag hade upptinade från frysen)

3 msk potatismjöl

1 dl socker

0,5 tsk salt

4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Sempers Finmix, men Doves Farm Plain White Flour Blend rekommenderas i ursprungsreceptet)

150 gram rumstempererat smör

 

Gör så här!

Sätt ugnen på 225 grader,

Smörj en rund form med smör, häll i blåbären och potatismjölet och blanda runt försiktigt.

Blanda socker, mjölmix och salt i en skål. Nyp sedan in bitar av det mjuka smöret i blandningen tills att det blir en smulig deg.

Fördela smuldegen över alla blåbär och grädda i 20 minuter i den nedre delen av ugnen tills att smuldegen fått färg och är lite frasig.

Klart!