Rött, vitt och sött med Winefinder

vin.jpg

I går var jag inbjuden till nätvinhandlaren Winefinders stora provning av viner från Bordeaux. En region mest känd för sina makalösa röda viner som kan lagras.

Men Bordeaux producerar även torra och söta vita viner. Sauternes har ni kanske smakat någon gång? De torra vita vinerna är däremot lite mer okända för den breda allmänheten. Det tycker jag är synd. Här finns verkligen potential att nå ut till en större publik som efterfrågar alternativ, till exempelvis Chardonnay eller Riesling.

De vita vinerna i Bordeaux är nästan alltid gjorda på två druvor; Sauvignon Blanc och Semillon. Och det är när dessa två blandas som det händer saker.

Sauvignon Blanc-viner brukar de flesta känna till, de doftar ofta aromatiskt av krusbärsbuske, fläder, citrus och gröna toner i allmänhet. Många brukar gilla dessa viner från Loire och Nya Zeeland. I Bordeaux är det vanligt att blanda den här druvan med Semillon, som är rundare i smaken och ofta har honungstoner. 

Ovan ser ni både ett torrt vitt vin och ett sött Sauternes från producenten Guiraud, som är ekologiskt certifierad (hurra!)

Båda vinerna är väldigt goda, men jag föll verkligen för det torra vita gjort på hälften Sauvignon Blanc och hälften Semillon. Det ger ett vin som både är fräscht fruktigt och samtidigt runt i smaken med en liten fin kryddighet (ingefära) som kommer mot slutet. Mycket riktigt rekommenderade också producenten att dricka vinet till kryddig asiatisk mat eller till lax. 

Men de röda då?

Ja, det fanns ju några så att säga! Man blir ju ganska stram i munnen av de röda vinerna eftersom de innehåller en varierande mängd tanniner. Den sortens viner brukar många vara lite rädda för, men då ska ni få två tips av mig om ni vill ge er på, exempelvis röd Bordeaux. 

Tanniner, mat och vin:

1) Tanninerna i de röda vinerna mjuknar om man dricker vinet till mat där det finns något krämigt på tallriken. Som en potatisgratäng eller gräddsås till den där goda köttbiten. Eller en krämig risotto. Så var inte rädda för dem!

2) Börja med att testa ett Bordeaux-vin med mer av Merlot-druvan i blandningen, den mjukar nämligen upp och ger viner med mer sammetslen karaktär eftersom tanninerna inte är lika framträdande. Här matchar ni med lammkött.

3) Och vet ni, det går alldeles utmärkt att dricka röd Bordeaux till en saftig hamburgare eller en ostbricka med krämiga och lagrade ostar. Det måste inte vara komplicerad mat. 

Någon gång i livet tycker jag att man ska man unna sig en flaska Bordeaux, som inte alls måste vara svindyr för att vara bra. Nu när det vankas höstmat passar det förstås ypperligt. Och om man är bjuden på stort kalas eller bröllop och letar efter en bra gåva - think Bordeaux så är ni hemma!

Köper man 2014 (bra årgång) nu så kan den generellt lagras (liggande i ett svalt utrymme, som till exempel ett förråd eller en garderob) i fem år innan den öppnas och dricks till en god helgmiddag. Kan man ge bort en bättre upplevelse än det?

Tack Winefinder för att jag fick komma och prova mig igenom sortimentet!