Gratinerade musslor

IMG_2090.JPG

Förra helgen hade vi matlagningskväll med kompisar som bor på andra sidan om ängen och vars barn har delat förskola och går i skolan med våra.

Barnen fick korv och försvann sedan raskt i väg för att leka. Vi vuxna hade delat upp oss så att vi tjejer tog för- och efterrätt och killarna fick göra varmrätten. Och vinerna hade jag förstås matchat.

Till förrätt gjorde vi tre sorters vinkokta blåmusslor. Som är typ världens enklaste grej att göra, är lyxigt men inte dyrt för den sakens skull. En hel påse musslor kostar inte ens en hundralapp och räcker till många.

Koka musslor:

Rensa alla musslor och knacka lite lätt med dem mot köksbänken för att se att alla är slutna. Är de fortfarande öppna då ska de kastas.

Koka musslorna med skal under lock i en gryta i 5 minuter tillsammans 4 dl vitt vin och en finhackad schalottenlök.

Ta av plattan och kolla nu att alla musslor har öppnat sig. Är det någon som inte gjort det så ska den kastas.

Gratinera musslor:

Sätt på ugnen på 225 grader!

Välj ut ett antal musslor och ta bort överdelen av dem. Lägg med skelet ner i en ugnsform (se bilden ovan!)

Lägg på de olika gratineringarna! Vi valde två olika sätt att gratinera på och sen gjorde vi en citronmajonnäs med örter att ha till de vanliga vinkokta.

1) Parmesan, persilja och vitlök!

Finhacka 1 vitlöksklyfta och en matsked persilja och lägg på musslan. Toppa med finriven parmesan!

2) Röd chili, lime och asiatiskt ströbröd (Panko)

Finhacka en röd chilifrukt och blanda med en pressad lime plus lite salt.  

Lägg röran på musslan och toppa med panko-ströbröd.

Skjut sedan in musslorna i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills att de har fått fin färg. Ta ut och servera direkt i sina skal.

IMG_2092.JPG

Gott gott, gott!