Middagstips

kvack.jpg

I fredags invigde jag de små ugnsformar som jag köpte tidigare i år på Mio (nej, jag är inte sponsrad vill jag bara klargöra!). Viola hade önskat sig anka och potatisgratäng, en rätt hon fick smaka när vi var hos kompisar och grillade i slutet av sommaren. 

Vet ni, det är faktiskt inte det minsta svårt att tillaga ankkött. Man kan köpa fina filéer i matbutiken till samma pris som en bit biff. Det är alltså varken dyrare eller knepigare att laga än något annat i köttväg. 

Vi gjorde så här:

Salta och pappra köttet.

Lägg ner i het panna med den feta sidan neråt och stek 3-4 minuter.

Vänd och stek ytterligare 2 minuter så att köttet får fin yta på båda sidorna.

Skjut sedan in ankköttet i ugnen (på plåt eller i en ugnsform) på 150 grader. Låt gå tills att innertemperaturen i köttet är 65 grader.

Ta ut och låt köttet vila i tio minuter. Skiva sedan upp filén och servera med en krämig potatisgratäng och rödvinssås smaksatt med lite hallon.

Ja, ni läste rätt - hallon!

Peta ner en handfull frysta hallon i såsen och låt sjuda med några minuter. Sila sedan bort hallonen så att såsen är slät. Den fruktigt syrliga men ändå runda såsen passar perfekt att droppa över ankköttet som är något mörkare och lite fetare än kyckling. Servera gärna lite haricots verts till också.

Vin till det då?

Anka och Pinot Noir är en klassisk kombination. Den här kan ni till exempel välja! Pinot Noir är en svårodlad druva vilket generellt ger viner i högre prisklasser - men här får ni mycket pinot för en relativt billig penning. Ett annat alternativ är denna.

Vi drack ett vin som inhandlats hos Gaston Vin och med en något högre prisbild. Passade på att handla när de hade rea. Grymt gott vin!

Smaklig helgspis!