Vad har ni i skåpen?

IMG_9200.JPG

Vad har ni i skåpen? Ja, i porslinsväg alltså? Det går ju trender i allt och eftersom jag gillar att duka fint är det lite extra roligt med just detta.

Vi har en slät vit vardagsservis (Arctica från Arabia) med tre sorters tallrikar (stora, små och djupa) som är plus 20 år gammal. Den fungerar som husets rustika dragdjur, det vill säga har fått ta alla smällar under småbarnsåren och befinner sig nu i en utfasningsperiod. En efter en går tallrikarna sönder eller får en flisa så antalet minskar stadigt.

Egentligen har mina Farmors-tallrikar, Blå Eld från Rörstrand, redan blivit vårt nya vardagsporslin. 

När det vankas lite extra trevlig middag åker dock de vita Mateus-tallrikarna fram. Kollektionen heter Sahara och är framtagna av kocken Marcus Samuelsson. Jag fick tolv kuvert av dessa i 40-års-present och njuter varje gång som jag får använda dem.

My precious!

Ovan syns ett litet fat från den Ostindia teservis som står längst upp i skåpen och tyvärr används alldeles för sällan. Jag har sex stora tekoppar med dubbla fat, en sockerskål, en liten gräddsnipa och en stor tekanna. Ibland åker tekannan fram när vi har många gäster som vill ha just te. Annars är den i det närmaste outnyttjad.

Klurar på om jag ska behålla kannan bara och göra mig av med resten? Samtidigt är mönstret så fint.