Choklad

choklad.jpg

Det finns ett litet chokladmakeri där jag bor. Som tillverkar handgjorda kvalitetspraliner och annan konfekt med ekologiska och närproducerade råvaror.

Nu har Coeur de Praline tagit fram en ask med åtta praliner som alla representerar ett besöksmål i Österåkers kommun. Mathias köpte med en ask i går som vi har smakat oss igenom.

Från vänster till höger och uppifrån och ner:

1) Den rödflammiga (eld) pralinen står för Wira Bruk - en av Sveriges viktigaste vapensmedjor under stormaktstiden. Här kan man se Wira-spelen på sommaren, en musikteater med både kända (Hej Martin Stenmark, Eva Röse och Julia Dufvenius!) och okända skådespelare och sångare.

Pralinen: Rökig förstås, med smak av både lakrits och whiskey. Jättegod enligt oss vuxna och jag gillar inte ens whiskey! 

2) Den som ser ut som en trädstam står för Domarudden, ett friluftsområde med övernattningsstugor, vandringsleder, insjöbad och motionsspår.

Pralinen: Här ryckte Gilbert in och åt upp allt innan vi hann blinka. Mörk choklad med smak av skogen i form av blåbär och gran samt kryddigt av kardemumma. Gott, var hans betyg!

3) Den med blomman ska vara Länsmansgården och är smaksatt med rosmarin och citron, vilket representerar den stora kryddträdgården som finns utanför de gamla husen. 

Pralinen: Rosmarin är ju en väldigt parfymig doft/smak med risk att ta över. Det gjorde den visserligen inte, men just den här pralinen var inte vår favorit i asken. Viola älskade dock själva blomman utanpå.

4) Och när vi pratar om blommor hamnar vi hos favoritpralinen. Den som ska representera hembygdsparken Ekbacken invid Åkers Kanal med tusenåriga ekar och massor av blommor. Här firas midsommar och Valborg bland annat.

Pralinen: Till Violas förtjusning  innehöll chokladen violfondant och den var verkligen hur god som helst med smak av viol och lite mint. Nu pratar vi om askens vinnare, även om konkurrensen är tuff från nummer två och tre.

5) Den mörka bomben (tydligen en kanonkula men jag tycker att den ser ut som en undervattensmina!) står för Siaröfortet.  

Pralinen: Oj så god, mörk choklad fylld med kokos och citronganache! En favorit, men så är jag också vansinnigt förtjust i just kokos och i kombination med frisk citron blir det full pott i protokollet. 

6) Stora Säby Gård är en handelsplats där man hittar växtförsäljningen, flertalet butiker och en lanthandel som bland annat säljer färska bär. När jag var liten kunde man åka dit och plocka jordgubbar.

Pralinen: Speglar bärtraditionen och är därför fylld med smak av jordgubb och lime. Fräsch och god, en sådan där pralin som många gillar men som kanske inte sticker ut smakmässigt. Fast det behöver det ju inte alltid göra heller!

7) Det vita hjärtat med ljuslila blommor (syns dåligt här!) sticker ut i asken och det beror på att pralinen representerar chokladmakeriet som heter Coeur de Praline. Coeur betyder hjärta på franska. 

Pralinen: Alltså jag tycker ju inte om vit choklad, den är alldeles för söt. Men den mörka insidan med smak av rabarber och lavendel var helt okej. Även lavendel är ju lite risky, men balansen i smakerna var ändå okej. Ingen favorit dock!

8) Sist men inte minst, Österskärs eget havsbad Solbrännan. Det blir man ju som Österskärs-bo lite extra stolt över. Visst är det häftigt att man kan ta Roslagsbanan från Stockholms innerstad och åka hela vägen ut till vårt havsbad. Som har strand, café och restaurang och en mäktig utsikt över Stockholms mellanskärgård.

Pralinen: Klart havsbadspralin ska innehålla havssalt. Och frisk citronkola. Mmmmmm....så gott! Kvalar in på delad tredjeplats med Wira Bruk.

Slutresultat:

Guldmedalj: Ekbacken 

Silvermedalj: Siaröfortet

Bronsmedalj: Delad mellan Solbrännan och Wira Bruk

Blandningen i asken är som helhet mycket bra med både klassiska och moderna smaker. Vill ni prova på chokladen kan man antingen prenumerera köpa hos någon av de lokala återförsäljarna, boka ett homeparty eller lägga en egen beställning.

Smaka gärna på min kommun!