Äta klimaträtt

IMG_8313.JPG

ICA bjöd in till presslunch för att presentera matrecept som är klimatsmarta, det vill säga inte frestar på miljön allt för mycket.

Förutom att jag fick prova en massa goda och klimatsmarta maträtter (ni ska få lite recept!) så lyfte WWF:s representant fram tre enkla råd om man ska ändra sitt beteende och äta klimaträtt.

Ät mindre kött och mer grönt! Och när man äter kött, välj svenskt och ekologiskt.

Undvik matsvinn - det vill säga kasta inte så mycket mat som vi gör i dag utan ta vara på den. Gör en lunchlåda på gårdagens middag är mitt bästa tips för övrigt. 

Handla efter säsong och välj så mycket ekologiskt som det bara går!

IMG_8309.JPG
IMG_8310.JPG
IMG_8351.JPG

Här syns tre av rätterna, och mina favoriter, av det vi bjöds på under lunchen.

Bild 1: Sallad på matvete med blomkål, mynta, rostade kikärtor, mandel och avokado.

Bild 2: Majs- och zucchiniplättar med paprika, bön och olivsallad.

Bild 3: Morotsbollar med cashewnötter, dadlar och kardemumma.

Vill man äta helt glutenfritt byter man ut matvetet mot till exempel quinoa. Och plättarna är glutenfria eftersom de innehåller majsmjöl i stället för vetemjöl.

Alla tre recepten kommer i separata inlägg under helgen. Annars blir det här inlägget kilometerlångt.

Tack ICA, Jung Relations och WWF för god mat och intressanta diskussioner!