Farmorsglass

farmorsglass.jpg

Min farmor var otroligt duktig på att laga mat och baka. Hon odlade massor på sitt lilla sommartorp och tog sen till vara på allt. Syltade, saftade och frös in på rabarber, vinbär, hallon och krusbär.

Vaniljgräddglass med röda vinbär är farmor för mig och därför var det just den glasskompositionen som jag gjorde i går, när GB Gräddglass bjöd in till en inspirationsstund med kocken Johanna Westman.

Johanna har tagit fram tre somriga glassrecept, baserat på just GB Gräddglass och den svenska sommaren. Som inspiration har hon valt skogen, ängarna och skärgården och det man kan finna där.

Som skärgårdsböna går jag förstås igång lite extra på just det temat! Här hade Johanna valt att koka en kolasås med smak av havtorn, ett c-vitaminrikt bär som man kan hitta i skärgården. I Roslagen, där jag bor, växer de ofta vilt invid stränderna.

Denna kolasås ringlade jag över min Farmorsglass, när vi som var där fick komponera våra egna sommarminnen.

Havtornskolasås till GB Gammaldags Vaniljglass

50 gram smör

1/2 dl ljus sirap

1/2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2-3 msk havtornspuré

Gör så här!

Blanda alla ingredienser utom havtornspurén i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 20 minuter

Rör om då och då.

Smaka av såsen med havtornspuré.

Ringla över gräddglassen och toppa med pyttelite havssalt.

Enjoy!