Tre klimaträtta recept

IMG_8344.JPG

Här kommer det första av tre utlovade och av mig utvalda recepten på klimaträtt mat som ICA bjöd på i veckan!

Matvete med blomkål, rostade kikärtor, mandel och avokado

Rostade kikärtor

2 förpackningar kokta kikärtor

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 dl skållad mandel

Gör så här!

Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rosta sakta i olivolja i stekpanna och rör om ibland. Smaka av med salt och peppar. Blanda med mandeln.

Matvete- och blomkålssallad

Ca 800 gram blomkål

1 röd paprika

4 portioner matvete (quinoa som glutenfritt alternativ enligt mig)

Gör så här!

Ansa blomkål och riv på grova sidan av rivjärnet. Kärna ur och strimla paprikan. Koka matvete/quinoa enligt anvisning på förpackningen.

Limedressing

2 lime

5 msk olivolja

1 kruka mynta

Gör så här!

Skölj limen och riv det yttersta skalet samt pressa ur saften av 1 lime. Blanda med olivoljan. Hacka myntan grovt.

Avokadokräm

2 avokado

1-3 krm chiliflakes

Gör så här!

Gröp ur avokadoköttet och släng kärnan. Mosa med gaffel och blanda med 2 msk av limedressingen och eventuella chiliflakes. Smaksätt med salt och peppar.

Till sist!

Blanda nu matvete, blomkål, paprika och resten av limedressingen samt myntan. Lägg upp på ett stort fat och toppa med kikärtorna och avokadokrämen.

Enjoy!

Ps Salladen var verkligen jättegod. Både matig, fräsch, krämig och med crunch i från mandeln och de rostade kikärtorna. 

(Recept från ICA)