Helgtips!

IMG_7648.JPG
IMG_7661.JPG
IMG_7660.JPG
IMG_7659.JPG

Nu ska ni få ett smarrigt recept från Leilas bok som jag modifierat lite. Blev så himla inspirerad efter förra veckans träff med henne att jag gjorde den här maten i fredags.

Som ni ser har jag lagt till lax (stekt eller ugnsbakad funkar fint) och sedan valt en varm sötpotatissallad med belugalinser från kokboken. Men det fungerar också fint att servera kyckling till eller att äta den som en vegetarisk rätt.

Ursprungsreceptet har fetaost och rostade hasselnötter, men eftersom jag hade en flaska frisk och fräsch Sauvignon Blanc från Pouilly Fumé bytte jag osten mot en syrlig getost och hasselnötterna mot pinjenötter.

Getost + Sauvignon Blanc-viner är en klockren matchning!

Men det här är ett mångsidigt vin som passar fint även till lätta rätter av fisk och skaldjur (tänk torsk med en fräsch citronsås och grön sparris till exempel) eller bara för att smutta på i sommar.  Det smakar citrus, krusbär, nässlor, päron och mineralitet (sälta).

Här är receptet på rostad sötpotatissallad (4 portioner)

3 stora sötpotatisar

3 msk olivolja

2 dl svarta Belugalinser (Risenta har på påse)

1 påse (70 g) babyspenat

1 rund chévreost

1 dl pinjenötter

Flingsalt

Svartpeppar från kvarn

Balsamico

Gör så här!

Sätt ugnen på 225 grader

Tvätta och skär ner sötpotatisen (med skal) i större tärningar och lägg på en ugnsplåt. Blanda med olivolja och salt. Rosta i ugn 25-30 minuter så att potatisen är mjuk och har fått färg. 

Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. 

Lägg upp spenaten på ett fat, strö över linser och rostad sötpotatis. Smula över chévreosten och avsluta med att sprinkla över pinjenötterna.

Servera med laxen, citronklyftor, balsamicon och förstås det goda vinet!

Enjoy!