Goda glutenfria scones

IMG_7465.JPG

Åh, jag gjorde scones i morse och de blev så fantastiskt goda! Tusen tack för det receptet Smilla Luuk, vars bakbok jag nu betar mig igenom. Och jag kunde även passa på att testa en marmelad jag fick på en pressvisning nyligen. 

Mmmm....så himla gott det var! Helglyx.

GIlbert tål alltså inte vete och är även lite känslig mot råg och korn och därför äter han helt glutenfritt. Ren havre fungerar dock och med det menar jag havre som inte kontamineras av till exempel vete när det odlas - därav benämningen ren havre).

Att hitta bra och goda alternativ som passar lilla herr kräsen är verkligen inte lätt. Men det här gick hem direkt och kommer definitivt att bakas igen. Vi har även gjort de spröda chokladkakorna från samma bakbok med samma fina betyg. Detta bådar verkligen gott!

Nu ska ni få det här finfina receptet som alla i familjen verkligen gillade. 

2 stora eller 4 små glutenfria scones a'la Smilla Luuk

4,5 dl glutenfri mjölmix (vi använde Sempers Grovmix)

2 tsk bakpulver

50 gram smör/mjölkfritt smör

2 dl mjölk/mjölkfritt alternativ

1 ägg till pensling

Gör så här!

Sätt ugnen på 250 grader (obs ej varmluft!)

Lägg bakplåtspapper på en plåt

Blanda mjölmix och bakpulver och lägg i smöret i små bitar som man sedan mosar ner med fingrarna så att det försvinner i mjölblandningen. 

Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop en deg - som blir kladdigare än när man bakar med gluten. Jag mjölade händerna med lite mjölmix precis före så att det går att ta upp degen.

Forma till två eller fyra bollar och platta ut sconesen till tekaksformat, ca 1,5 cm tjocka. Skär ett kryss på varje (halvvägs igenom degen) och nagga med en gaffel.

Pensla med ett uppvispat ägg!

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills att de fått fin färg!

Klart!

(Recept från Smilla Luuks "Smilla bakar glutenfritt")