Tips på nyårsmat och dryck!

ciuri.jpg

En dag kvar tills att det är nyårsafton och jag misstänker att ni funderar en hel del på vad ni ska äta och dricka - oavsett vad ni ska göra på årets sista dag!

Vi tänkte äta Pluras fantastiska hummerspagetti och till det vankas ett friskt och fruktigt fisk- och skaldjursvin vin från Etnas sluttningar på Sicilien.

En fantastisk vinregion som jag hoppas att flera upptäcker. Här får ni receptet på denna lyxiga pastarätt.

 

Hummerspagetti a' la Plura (4 portioner):

3 msk olivolja

2/3-delar av en röd chili

2 vitlöksklyftor

2 kokta humrar (frysta går alldeles utmärkt - ta bara fram och tina upp dem i tid!)

2 tsk tomatpuré

2 tomater

1 kruka bladpersilja

1 msk hummerfond och 1 msk vatten (detta har jag själv lagt till eftersom jag tycker att det tar fram smaken ännu mer) 

Spagetti för fyra

Salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här!

Dela hummern och krossa klorna. Skär allt hummerkött i centimeterstora bitar och låt ligga i två högar (en för kroppen och en för klorna).

Finhacka chili och vitlök och fräs försiktigt i olivolja i en panna. Lägg i hummerköttet från kroppen och fräs i en minut till. Lägg till kloköttet, vinet, vattnet och fonden och fräs lite till tills att vinet förångats.

Tillsätt sedan tomatpurén och den finhackade tomaten. Toppa med finhackad bladpersilja. 

Blanda hummerröran med den nykokta spagettin och en liten skvätt olivolja (halv matsked ungefär). Smaka sedan av med salt (tänk på att fonden är salt) och nymalen svartpeppar.

Servera pastan direkt. Det vita vinet tar ni ut ur kylen 20 minuter innan ni ska hälla upp det. Då blir det bra.

 

Gott Nytt År alla läsare!