Julmönster

IMG_3055.JPG

Det där mönstret vi försöker att lägga inför varje jul - det har kommit på plats nu. Det är lite "same procedure as last year" varje år och det funkar ju så då är det bara att köra på samma spår.

Vi har som vi brukar tagit fram adventsstjärnor och ljusstake ur gömmorna, köpt två vita amaryllisar på Coop, tre kilo clementiner och en väldigt grön julgran på torget. Hängt en julkrans på dörren och arrangerat ett julbak, som i år blev några få utvalda julgodis och lite pepparkakor på färdigköpt deg.

Julklapparna är ordnade med (tack internet!) och i går smakade vi på skinkan, som är färdigkokt och bara behöver griljeras i 15 minuter i ugnen. 

Vi har inte.... 

...bakat lussekatter och sju sorters mormorskakor, tillverkat ett egendesignat pepparkakshus, stöpt ljus eller lagt in någon sill. Barnens julkalendrar består inte av 48 uttänkta och inslagna små paket utan av prefabricerade globala varumärken som får upp dem på mornarna (förlåt nätterna!).

Julpysslat har vi inte heller gjort. Vem behöver det förresten när man bor i ett land där pyssel verkar utgöra en stor del av barnens vardag på förskola, skola och fritids? 

Några julkransar har vi inte bundit samman av sådant som hämtats från skogen och Panduro. Mio fick stå för den. Inte heller lussade vi med hembakat på sängen på Lucia eller bjöd in till något adventsfika med alla vänner. December är stressigt nog ändå.

"Mamma, det är så mysigt med alla ljusen!", säger våra barn och tindrar mot stjärnorna och julgranen.

Ja, här satsar vi främst på att mota mörkret och vet ni - i morgon vänder det faktiskt!

GOD JUL