Godaste fågelsåsen

IMG_2985.JPG

Nu ska ni få ett recept på en sås till fågelkött/rådjur som är helt magiskt god från Tommy Myllymäkis bok om just såser. Som jag fick i födelsedagspresent tidigare i höst. Och har gjort flera gånger nu. 

Och hicka nu inte över att ni måste köpa hem en flaska Calvados (franskt äppelbrännvin). Det är perfekt att ha hemma och bjuda som avec till kaffet om man har gäster och inte gillar söta likörer. 

Äpple- och Calvadossås (ca 3 dl)

1 äpple

1 gul lök, skivad

smör till stekning

2 kvistar timjan

1 dl torr äppelcider

1 dl Calvados (se länk längre upp för tips)

4 dl utspädd kalvfond (jag kör med färdig på flaska och blandar ut med vatten enligt vad det står på)

 

Gör så här!

Skär äpplet i i skivor och stek tillsammans med den skivade löken i stekpanna (traktörpanna) på medelhög värme tills att det är gyllene i färgen.

Tillsätt timjan, cider och Calvados. Koka ihop tills att ca 3 dl återstår.

Häll på fonden och koka ner (reducera) tills att cirka 3 dl återstår.

Smaka av med salt och ev. lite mer Calvados på slutet.

Sila bort timjan med en finmaskig sil. Såsen ska inte vara tjock i konsistensen men den ska smaka mycket. 

Klart!

Ps! Alltså den här är så god att man vill slicka tallriken. Fast det gör man ju inte.