Recept på ljuvlig ingefärskola

IMG_3246.JPG

Detta recept är ett hopkok av ett knäckrecept med pistagenötter, som ursprungligen kan hittas i boken "Kola, Fudge, Knäck och Bräck" av Sara Assum Hultberg (Bonnier Fakta)

Själva bassmeten passar jättebra att göra kola på upptäckte vi, när det fanns över från vårt knäckkok. Sen har jag adderat två extra smaksättare så jag tänker ändå kalla det för "mitt" kolarecept.

Honungskola med smak av citron, ingefära och havssalt

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1,5 dl flytande honung

0,5 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

Rivet skal och saften från en citron

Mald ingefära (finns på vanliga kryddburkar)

Havssalt

Gör så här!

Blanda farinsocker, strösocker, honung, sirap, grädde och citronsaft i en kastrull och värm sakta på medelvärme. 

Krydda med mald ingefära (ca i matsked) och en nypa havssalt. Här får ni höfta lite eftersom det är detta jag har lagt till själv. Men kolan är söt från honungen och frisk från citronen så ni behöver inte snåla på varken salt eller ingefära. Och det är bara att ta en liten sked och smaka av smeten om ni är osäkra. Det ska vara en balans mellan sötman, syran, kryddigheten och sältan.

Låt koka upp och koka sedan i 25-35 minuter tills att smeten börjar tjockna. Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.

Använd en digital termometer. När smeten är 124 grader (eller du har gjort ett kulprov) - då är det klart och kastrullen ska tas från plattan.

Häll ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och försök få den så jämn som möjligt. Låt sedan kolan stå i rumstemperatur tills att den går att klippa i lagom stora bitar.

Slå in varje bit i papper.

Klart!

Ps Här finns inte en enda bit kvar!

Ps igen: Är så glad i mina nya stjärnskålar som kommer från Granit!