Städa med Pure Effect

IMG_2903.JPG

Så där, nu kommer utvärderingen av mitt lilla miljövänliga städprojekt med produkter från svenska Pure Effect. Städprodukter som baseras på bioteknik, där naturliga mikroorganismer gör det smutsiga jobbet så att säga. De bryter ner fett, smuts och luktproducerande bakterier utan att påverka naturen.

I vår familj ersätter vi så mycket som möjligt med ekologiskt och miljövänligt och vi är dessutom en allergifamilj. Jag har länge använt vanlig gulsåpa till golven, men när det kommer till de där mer dagliga städprodukterna då har jag inte haft någon bra koll på vad som finns och vad som faktiskt fungerar om man ska rengöra utan att skada naturen. 

Nu vet jag!

I två veckor har vi använt Pure Effects produkter Kalkrent och Allrent i hela huset. Kök och badrum är ju sådana ytor som är värst eftersom de används mycket och där har jag lagt in en extra stöt med produkterna för att verkligen se vad de går för. Eftersom jag bara kan jämföra med vanliga produkter vi använt tidigare vet jag inte hur Pure Effect står sig mot andra miljövänliga alternativ. Den jämförelsen får andra göra.

Jämför man mot vanlig köksspray, badrumsspray och såpa är det ingen skillnad i effektivitet kan jag konstatera. Smuts och fläckar går bort utan några problem i både kök, badrum och på golv. Drygt är de också. Allrent ska blandas med vatten i en sprayflaska medan Kalkrent går att använda direkt med en svamp. 

Det enda som har varit en liten omställning är att vattnet som allrengöringen ska blandas med aldrig får vara hett - det försämrar nämligen mikroorganismernas förutsättningar. Ljummet vatten eller kallt ska det vara - bäst är dock ljummet. Det är också viktigt att dosera rätt.

De produkter som blandas med vatten har en hållbarhet på en vecka efter tillblandning. Det har dock inte varit något problem - vi blandar en flaska varje söndag eftersom det är enklast att komma ihåg.  På lördagen tömmer vi det som är kvar i någon av avloppsbrunnarna där det får jobba bort lite smuts invärtes så att säga. Allt används alltså.

Produkterna kan bland annat köpas i Pure Effects egen webshop.

Tack Pure Effect/Woody Green PR för att vi har fått testa produkterna!