Lekfulla baktrender

IMG_2346.JPG

Kolla in bakverken jag fick smaka på när Arla presenterade sin Konditorrapport för 2015. Det är en trendspaning där man låtit fyra kända kända konditorer tolka resultaten och ta ut svängarna. Ovan syns fyra av dessa skapelser som också bygger på fyra olika huvudteman.

1) Hybrider

Vi har redan sett semmelwrappen och cronuten - nu kanske också Roy Fares kombination av munk och semla, Munklan, hamnar i var mans mun? 

Och ja, den var faktiskt riktigt god, mer frasig än en vanlig semla samtidigt som den hade alla dess klassiska smaker (grädde, kardemumma och mandelmassa). Jag är egentligen inget fan av semlor, men den här föll mig på läppen för att konsistensen var annorlunda. Hade dock önskat mig lite mindre av själva grädden, men det är ju en smaksak.

2) Blommor & blad: 

Här representerat av en lingoncheesecake toppad med syltade granskott. Allt på en glutenfri rostad botten (hurra!) av teffmjöl och mandelmjöl. Den var verkligen enormt god - frisk, fruktig och väldigt lätt i konsistensen och med jättegod smak på själva botten. Granskotten märkte jag inte av ska erkännas.

Den här vill jag ha receptet till tack!

3) Boostade bullar

Här landar vi i den stora hälsotrenden och människors ökande intresse och kunskap kring vad maten innehåller. Ett ämne även jag känner starkt för. 

Lite synd då att den här chokladfudgetårtan med lager av pistage och vispad smetana med hallon ovanpå inte föll mig på läppen. Trots att jag verkligen gillar både mörk choklad, pistagenötter och hallon. Men helheten höll inte tycker jag.

4) Japaner, japaner...

Japansk matkultur kommer stort och det påverkar även hur vi bakar, med smaker som ingefära, matcha och miso. Matcha är för övrigt ett näringsrikt finmalt pulver av grönt te i fall ni undrar?

Den gröna rulltårtan på fatet är smaksatt med just matcha, ingefära och hallon. Det må låta konstigt och se udda ut men den var jättegod. Krämig och fräsch och tänk vad barnen skulle älska att få giftgrön rulltårta som dessutom döljer nyttigheter.

Vilken trend tror ni mest på?

Tack Arla/Prat PR för en inspirerande dag!