Reko kyckling

IMG_2486.JPG

I går fick vi förmånen att testa på kyckling från Reko, ett småskaligt nätverk av svenska kycklingproducenter som tar fram ekologiska färska produkter och levererar både till särskilda ekobutiker, men också till vanliga mataffärer som Coop och Ica. Totalt finns det fyra gårdar - två i Skåne och två i Östergötland  och bakom dessa står människor som brinner för att vara med och påverka utvecklingen i rätt riktning.

Här pratar vi alltså svensk kyckling, som har mycket plats inomhus och frihet att röra sig mellan inne och ute. De får växa till sig långsamt och äter KRAV-foder utan GMO och antibiotika. 

Den här sortens kycklingproduktion utgör endast 0,2 procent av de 85 miljoner kycklingar som varje år föds upp i Sverige och det vill Reko ändra på. Heja säger jag!

Priset? Runt 120 kr/kilo i butik. Jämfört med industriproducerad kyckling är det naturligtvis mer pengar. Men med ett högre pris går kalkylen ihop i hela ledet, från bonden till butiken. Då kan man ju fråga sig hur det kommer sig att konventionellt producerad kyckling kan vara så otrolig billig? Svarat finns i levnadsförhållanden och miljöpåverkan och där får man naturligtvis fundera på hur man vill leva. 

Vi äter rätt mycket kyckling i vår familj. Det är lättsmält kött, går att variera mycket och är uppskattad mat av alla i familjen. 

Ugnsstekt kyckling, som vi åt i går kväll, tycker jag är en underskattad familjerätt. Allt som sköter sig själv i ugnen älskar jag och det är otroligt gott att äta kyckling som tillagats så att den fortfarande är saftig och smakrik.

Den här varianten är en favorit hos oss.

Ugnsstekt kyckling med smör, citron, vitlök och timjan

En hel kyckling, runt 1 kg

Smör

1 halv citron

1 vitlöksklyfta

Torkad timjan

Salt

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader och smörj en ugnsform med smör eller rapsolja.

Skala vitlöksklyftan och skiva den fint. Det ska bli ett tiotal skivor ungefär. 

Torka av kycklingen med lite hushållspapper så att den är torr och lägg den i formen.

Pressa över citronen, salta och sprinkla ordentligt med timjan. Stick hål med en kniv och tryck ner vitlöksskivorna i köttet på kycklingen. Avsluta med att klicka över smörklickar över hela kycklingen.

Skjut in den i ugnen i 1 h. Häll på ett glas vatten efter halva tiden.

Kontrollera att kycklingen är klar genom att sticka en något vasst i den. Köttsaften som kommer ut skall då vara helt klar. Om man utan problem kan lossa på ett ben är det också ett tecken på att den är färdig.

Servera med potatisgratäng, klyftpotatis eller en svamprisotto och något gott grönt så har ni världens bästa helgmat till familjen.

Enjoy!

Tack till Reko, Paradisets Matmarknad & Kelly and Pling